szerző:
hvg.hu

Külföldi kézbe került a Szentkirályi, a cseh Karlovánské Minerální Vody vásárolta meg a piacvezető ásványvízcéget, a tranzakciót ma jelentették be.

Külföldi kézbe került a magyar piac 20 százalékát birtokló Szentkirályi Ásványvíz Kft. A csehországi Karlovánské Minerální Vody (KMV) a Kékkuti után a másik nagy hazai márkát is megvásárolta. A tranzakciót ma jelentették be. A Central European Mineral Water Holding projektcégen keresztül a KMV 2015 márciusában megvásárolta a Kékkúti Ásványvíz Zrt.-t. A mostani tranzakció folytán pedig a Kékkúti Ásványvíz Zrt.-ben ismét magyar tulajdonos jelent meg.

A tranzakcióra terve már korábban kiszivárgott, részletek azonban nem kerültek napvilágra. A cseh Karlovanské Minerální Vody úgy vásárolta meg a magyar céget, hogy egy új nagy "vizes" holdingot hoz létre – írja a Napi.hu. A 2015 áprilisában kötött megállapodás értelmében a Szentkirályi Ásványvíz Kft. beolvad a Central European Mineral Water Holdingba (CEMW), amely a KMV-t tulajdonló olasz Pasquale család, illetve a Szentkirályit tulajdonló Balogh Levente közös vállalata. A tranzakció eredményeképpen Balogh Levente a holding meghatározó kisebbségi tulajdonosává vált, továbbá betölti a közös vállalat elnöki pozícióját is. A holding az anyavállalattal és annak érdekeltségeivel európai léptékben is meghatározó társasággá válik, évi több mint egymilliárd liter értékesítésével az ásványvíz és ásványvíz alapú termékek területén.

Antonio Pasquale, a Karlovarské Minerální Vody elnöke, Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. tulajdonos-ügyvezetője és Alessandro Pasquale, a Karlovarské Minerální Vody ügyvezetője
©

Az olasz családi tulajdonban levő cseh cég első lépcsőben már megvette a Kékkuti Ásványvíz Zrt.-t a Nestlé-csoporttól. Így a két nagy hazai márkát egy új cég, a Central European Mineral Water Holding fogja majd össze. A világhírű Perrier és San Pellegrino ásványvizeket is palackozó Nestlé Waters a cégnyilvántartás szerint idén április 16-án adta el a – 2013-ban 5 milliárdos árbevétel mellett 1,1 milliárdos mérleg szerinti veszteséget elérő – Kékkútit a Central European Mineral Waters Holding S.A.-nak.

A tőkeerős tulajdonosi háttér lehetővé teszi, hogy a társaságok nagymértékű beruházásokat hajtsanak végre a termelési kapacitás bővítése, a logisztikai bázis megerősítése és a környezetvédelmi valamint a termékfejlesztési területeken. A várható jelentős piaci terjeszkedés és termelési kapacitás-bővítés biztosítja a két cég munkahelyeinek megtartását és előrevetíti a munkaerő létszám további növelését.

Közép-Európa legnagyobb ásványvíz-palackozója, a cseh Karlovarské Minerální Vody Csoport (KMV) és a Szentkirályi Ásványvíz Kft. (Szentkirályi) együttműködik annak érdekében, hogy közösen tovább terjeszkedjenek Magyarországon és a régióban. Balogh Levente a Szentkirályit évek óta magyar bázisú multinacionális céggé szerette volna építeni, és a további fejlődést szakmai tőke bevonásában látta. A kívánt szakmai tőkebefektetőt Magyarországon nem találta meg, ezért esett választása az olasz Pasquale családra.

A Pasquale család az olasz piacon vezető pozíciót betöltő Acqua Vera márka felépítésével és a KMV-n keresztül a több mint százéves cseh Mattoni márka újbóli felvirágoztatásával szerzett hírnevet magának. Antonio Pasquale 1991-ben költözött Csehországba. A KMV-nél jelentősen modernizálta a palackozó technológiát, átalakította a marketinget és átszervezte a vállalatot. Ennek köszönhetően a cseh vállalat teljesen újjáépült és Közép-Európa vezető ásványvízgyártójává nőtte ki magát. Fia, Alessandro Pasquale 2008-ban csatlakozott a családi céghez és hozzákezdett a vállalat nemzetközi terjeszkedéséhez. A KMV Csoport, melynek 750 alkalmazottja van, Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában, Németországban, Lengyelországban és Ukrajnában van jelen, illetve további 20 országba exportálja termékeit.

A KMV a legnagyobb ásványvíz- és forrásvíz-gyártó Csehországban és Közép-Európában. A vállalat gyártja a Mattoni ásványvizet, az Aquila forrásvizet és a Magnesia ásványvizet. A termékportfolióhoz tartoznak még természetes és ízesített ásványvizek, jeges teák, továbbá a Granini gyümölcslevek és a Schweppes üdítőitalok licensztermékei. 2008-ban a KMV felvásárolta az osztrák Waldquelle ásványvíz-palackozó társaságot, amelyet mára a helyi piacon a második legnagyobb forgalmazóvá növelte. A KMV jelenleg 20 országba exportálja termékeit, és 750 alkalmazottja van. A cég világhírű márkákat épít, amelyek különleges értékkel bírnak.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kevésnek bizonyult a BKK buszkapacitása

Kevésnek bizonyult a BKK buszkapacitása

Ebbe a hegyeshalmi kertészetbe annyi pénzt tolnak, mint a debreceni BMW-gyárba

Ebbe a hegyeshalmi kertészetbe annyi pénzt tolnak, mint a debreceni BMW-gyárba

Kiparancsoltak egy babát a dán parlamentből

Kiparancsoltak egy babát a dán parlamentből

Több pénz reményében csúsztatják a kivitelezést az ingatlanfejlesztők

Több pénz reményében csúsztatják a kivitelezést az ingatlanfejlesztők

Tandori Dezső emléke előtt tiszteleg a Lipcsei Könyvvásár magyar programja

Tandori Dezső emléke előtt tiszteleg a Lipcsei Könyvvásár magyar programja

Csökkentheti a szállásáfát a kormány

Csökkentheti a szállásáfát a kormány