szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kiskőrösön és környékén működő, a NAV gyanúja szerint cukorral adócsaló bűnszervezet tagjai – köztük a most elpusztult Overdose gazdája, Mikóczy Zoltán – továbbra is a hűvösön ülnek, de az űrt rögtön betöltötték mások. Közben olyan vállalkozásokra is sár fröccsen, amelyeknek – az elmesélésük szerint – az a pechjük, hogy kapcsolatba kerültek a gyanúsított céggel.

Még az ág is húzza Mikóczy Zoltánt. Ma jelent meg a hír, hogy kimúlt Overdose, a korábban sztárolt ló, amelynek a gazdája volt a szlovák állampolgárságú Mikóczy. Ez azonban alighanem csak a kisebbik problémája. Mint megtudtuk, a bíróság meghosszabbította Mikóczynak és társainak az előzetes letartóztatását, ez alapján legalább augusztusig fogva tartják őket.

Ahogyan beszámoltunk róla, áprilisban a Nemzeti Adó- és Vámhatóság cukorral kereskedő bűnszervezetre csapott le, átfogó akció keretében vállalkozókat, könyvelőket, a bűnszervezetet segítő ügyvédet hallgattak ki gyanúsítottként, és 11 embert előzetes letartóztatásba is helyezett a bíróság. Azóta mindegyiküket előzetes letartóztatásban tartják, de a gyanúsítottak köre ennél bővebb, és az elmúlt hetekben egy fővel még gyarapodott is, jelen pillanatban 24 személyt gyanúsít bűncselekményben való részvétellel a hatóság. A tevékenységüket segítő ügyvéddel szemben közokirat-hamisítás a gyanúsítás alapja. A jelenleg szabadlábon védekező ügyvédnőről úgy tudjuk, hogy ő alapította azokat a strómanok által tulajdonolt és vezetett fiktív cégeket, melyek részt vettek a csalárd kereskedelemben és számlázásban.

Mikóczy Zoltán és Overdose
©

Megüresedett a helyük – gyorsan betöltötték

A hvg.hu több – köztük hatósági – helyről származó, nem megerősített információi szerint nem sokkal azután, hogy őket lekapcsolta az adóhatóság, egy másik csoport be is töltötte a helyüket. Vagyis a gyanú szerint áfacsaló hálózat helyére egy újabb lépett. Tudomásunk szerint a NAV ellenőrei rajta tartják a szemüket a kiskőrösi és környéki történéseken.

©

Vannak olyan cégek is, amelyek vétlenül sározódnak be. Az egyik ilyen cégnél – nevezzük A Kft.-nek – azt mesélték a hvg.hu újságírójának, hogy kapcsolatban álltak az adóhatóság gyanúja szerint az áfacsalásban részt vevő egyik céggel – hívjuk X Kft.-nek –, árut szállítottak nekik. Az adóhatóság emberei kiszálltak az A Kft.-hez, csak azért, hogy leellenőrizzék, valóban megvan-e az X Kft.-nél fellelt számla másik példánya ott is. Megvolt, szaknyelven valós gazdasági esemény zajlott a két vállalkozás között, az áruval nem csaltak áfát. Azonban a piacon híre ment, hogy az ellenőrök jártak az A Kft.-nél, és a cég vezetőjének elbeszélése szerint azt terjesztették róla a rosszakarói, hogy ő is benne volt az adócsalási manőverekben. A pletyka után az A Kft.-vel felbontotta a szerződést az egyik hitelbiztosító, az egyik legnagyobb partnere pedig, akivel régóta üzleti kapcsolatban van, és 30 napos utólagos fizetéssel egyenlíthette ki számláját az A Kft., most már csak előre fizetéssel után ad árut az A Kft.-nek.

A kárnál nagyobb összegben foglalt le vagyont a NAV

A NAV pénzügyi nyomozói és revizorai az 1,2 milliárd forintnyi kárértékhez képest 2 milliárd forint összegben foglaltak le üzletrészeket, készpénzt, követeléseket, ingatlanokat, és járműveket, így az okozott kár megtérülni látszik – mondta Barnáné Horváth Melinda százados, a Dél-Alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóság szóvivője.

Az ügyben az egyik gyanúsítottat Futó Barnabás védi. (Ő tavaly ősszel az adóhatóság elnökét, Vida Ildikót képviselte a kitiltási botrány idején.) Futó lapunk kérdésére elmondta, hogy folytatólagos kihallgatások vannak, ügyfele – az egyik cég egyik tulajdonosa – többször tett gyanúsítotti vallomást. (Ügyfelét azonban a gyanúsítottak többségével szemben csak adócsalással, illetve abban való részvétellel gyanúsítják a hatóságok, de azzal nem – Mikóczyval szemben –, hogy részt vett volna a bűnszervezetben.)

Az ügyvéd egyébként feleslegesnek tartja az ügyfelével szembeni kényszerintézkedést, de ha már ragaszkodik ahhoz a rendőrség, illetve a bíróság, akkor az előzetes letartóztatásnál enyhébb intézkedést, a házi őrizetet vagy a lakhelyelhagyási tilalmat kellene alkalmaznia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fegyveres razzia volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél Ungváron

Fegyveres razzia volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél Ungváron

Nagy dobásra készül a Facebook 2021-ben: jön a saját pénze

Nagy dobásra készül a Facebook 2021-ben: jön a saját pénze

Kickstarterre vitte a magyar csapat a fejlesztést, amellyel digitális partnert kreálhatunk

Kickstarterre vitte a magyar csapat a fejlesztést, amellyel digitális partnert kreálhatunk