szerző:
Szekeres Szabolcs - Baksa Roland

Kiskőrösön a fél város ismeri és tisztában is van azzal, hogy a nemrég kirobbant újabb áfacsalási ügyben ki lehet az egyik főszervező, háza a helyi rendőrkapitányságtól egy saroknyira van. Több közös cége is van vagy volt a családtagoknak Mikóczy Zoltánnal, Overdose most előzetes letartóztatásban ülő gazdájával. Az áfacsalási ügyben érintett egyik gyanúsítottat az a Futó Barnabás védi, akinek pár hónapja még Vida Ildikó NAV-elnök magánszemélyként ügyfele volt.

Bár Mikóczy Zoltán, a sztárolt ló, Overdose gazdája az átlagember számára talán a legismertebb név abban az áfacsalási ügyben, amely nemrég bukott ki, mégsem ő a főkolompos, legalábbis ez szűrhető le azokból az információkból és elbeszélésekből, amelyek a hvg.hu-hoz eljutottak. A gyanúsítotti kör egyik, ha nem a központi figuráját lapunknak sikerült beazonosítania – és nem is kell nagyon távol menni Mikóczytól.

Persze, ismeri itt őket mindenki – jómódban élnek

„Cukroznak azok, meg déli gyümölcsöznek, nagyban, de közben csalják az adót” – Kiskőrösön szinte akárkit megszólítottunk a kocsmában, ilyesmit mondott, amikor azt hoztuk szóba, hogy kik lehetnek benne a múlt héten feldobott cukros áfacsalási ügyben. (Az adóhatóság 1,2 milliárd forint áfa elcsalása miatt gyanúsít több embert, 11 személy előzetes letartóztatásban van. A NAV gyanúja szerint egy kiskőrösi és egy akasztói férfi irányította a bűnszervezetet.) Az alföldi kisvárosban sokan ismerik az M. családot, és azt, mivel foglalkoznak. Azt mesélik róluk, hogy nagy lábon élnek, költekeznek, szép és drága autókkal járnak.

A család háza a városi rendőrkapitányságtól egy saroknyira van, a hatalmas, többszintes épület jómódról árulkodik. A hvg.hu munkatársának csengetésére egy középkorú nő jött ki a házból, ám amikor közöltük vele, mi járatban vagyunk (a cukros áfacsalási ügyben jöttünk és szeretnénk néhány kérdést feltenni, mert azt beszélik, az M. család több tagja benne lehet ebben a kínos ügyben), a nő behátrált a házba, közben azt hajtogatta, hogy „köszönjük, nem kívánunk élni a lehetőséggel”. Megtört nő látszatát keltette.

©

A helybéliek nem a levegőbe beszélnek. Megkérdeztük a Kecskeméti Járási Bíróságot, amely a múlt héten megkeresésünkre elismerte, hogy Mikóczy Zoltánt bűnszervezetben való részvétellel és áfacsalással gyanúsítják, ezért előzetes letartóztatásba is helyezték. A bíróság megerősítette azt az információnkat, hogy az M. család két tagját ugyanebben az ügyben ugyanolyan okból ugyanúgy előzetesbe helyezték. Az 55 éves családfőt (M. Attila Gyulát) és a 27 éves lányát, M. Zsuzsannát fogva tartják. Azt hallottuk az alföldi kisvárosban, hogy most a családfő 31 éves fia, M. Attila látogatja őket. Bár vele is megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot, üzenetet is hagytunk neki, hogy szeretnénk vele beszélni, de ez eddig elmaradt.

Volt már velük dolga a NAV-nak

Ha van információja erről az ügyről, érintett személyekről, cégekről, kérjük, írjon az onlineg[email protected] címre. Köszönjük.

A család már korábban is összetűzésbe keveredett az adóhatósággal: hivatalos és nyilvános papír van arról, hogy a család két tagja – a most előzetesben levő családfő, M. Attila Gyula és felesége, M.-né K. Zsuzsanna – nem tartotta be az adózási fegyelmet. Többször rákerültek a nagy adótartozók listájára – ezen olyan magánszemélyek vannak, akiknek a jogerős, legalább 180 napja fennálló adótartozásuk meghaladja a 10 millió forintot. Nevük már 2010-ben is felbukkan ezen a szégyenlistán, és 2013 közepén is rajta volt még, de a legfrissebb állapot szerint már lekerültek arról. (Vélhetően befizették a tartozásukat.)

M.-ék régóta űzhették az ipart (a kereskedést és az adószabályok gyanú szerinti kijátszását egyaránt), ez a helybeliek számára evidens, de a NAV közleménye is utal arra, hogy huzamosabb ideje, szervezett keretek között csalhatta az áfát az a csoport, amelyben az M. család két tagja benne volt. A hvg.hu tudomása szerint tavalyi és tavalyelőtti működési anomáliák miatt kerültek most bajba a cégek.

Mikóczyval több érdekeltségük is van vagy volt

Az, hogy M.-ék és Mikóczy egyszerre kerültek bajba, aligha véletlen, ugyanis több olyan céget találtunk a cégadatbázisban, amelyek közös érdekeltségek most, vagy azok voltak nem is olyan régen. (Ezzel nem állítjuk azt, hogy bármelyik, alább említett cég áfát csalt volna, és arról sincs tudomásunk, hogy pontosan melyik cég vehetett részt az adóhatóság gyanúja szerinti áfacsalásban.)

Az egyik a Miko Racing and Trading Kft., amely Overdose versenyistállója volt 2009-től. Ebben a cégben Mikóczy Zoltán tulajdonos, M. Attila Gyula pedig kézbesítési megbízottja egy romániai címmel rendelkező tulajdonosnak.

Mikóczy Zoltán és Overdose
©

Egy másik cég a Dél-alföldi Műanyagipari és Kereskedelmi Kft., amelyben mindketten tulajdonosok voltak. M. Attila Gyula még mindig az, Mikóczy pedig 2014 februárjában kiszállt a cégből – és történetesen cukor-nagykereskedelemmel is foglalkozik a cég, bár a nevéből következően a fő tevékenysége műanyag csomagolóeszköz gyártása. Ezen kívül is vannak cégek, amelyekben Mikóczy az M.-család valamely tagjával közösen érdekelt.

De nemcsak magyar vállalkozásokban voltak benne ők, fellelhető szlovák cég is az adatbázisban. Ilyen például az M plus M Invest & Trading s.r.o. és az Europet s.r.o. A szlovák szál azért lényeges, mert az adóhatóság gyanúja szerint egyebek mellett Szlovákiából vásároltak cukrot fiktív magyar cégek nevében a bűnszervezet tagjai, azokat átfuttatták még vállalkozásokon. A külföldről behozatal szinte kötelező eleme a klasszikus áfacsalási receptnek, mint arról sok cikkünk is szólt. (Ezzel ugyanis időt nyernek az ügyeskedő vállalkozók: amíg két ország adóhatósága felveszi egymással a kapcsolatot, a megkeresésre adatot szolgáltat a másiknak, sok idő telik el, addig akár fel is lehet szívódni, be lehet dönteni céget, majd újat lehet indítani, folytatva az adócsalást.)

A helyiek, M.-éket közelről ismerők leplezetlenül mesélnek arról, hogy a család régóta kapcsolatban áll Mikóczyval. Overdose több versenyére is ki-kilátogatott egyikük-másikuk, és vannak fotók az elbeszélések szerint (bár ilyet ott jártunkkor nem tudtak mutatni), amelyeken állami vezetőkkel is együtt vannak M.-ék. Sőt, a Facebookon egymásnak ismerősei is.

Az M. család tagjainak érdekeltségébe tartozó cégeknek jó része a Kiskőröstől pár kilométerre fekvő Akasztón működik. Ilyen például a már említett Dél-alföldi Műanyagipari és Kereskedelmi Kft., de ilyen az idén gründolt, hasonló nevű Dél-vidéki Műanyagipari Kft. is, és a családnévből képzett ingatlanforgalmazó betéti társaság (kültagja volt Mikóczy Zoltán), aztán egy zöldség-gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozás. Ott jártunkkor az egyik cég telepvezetőjével találkoztunk, ő azonban nem volt hajlandó nyilatkozni nekünk.

Vida Ildikó egykori ügyvédje most az egyik áfacsalással gyanúsítottat védi

A nyomozásunk során egy másik vállalkozást is sikerült felderítenünk, amelyik a hatósági gyanú szerint érintett lehet az áfacsalásban. A Solton bejegyzett – amúgy a fő tevékenysége szerint szintén cukor- és édesség-nagykereskedelemben utazó – Pille Ostyasütő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. három tulajdonosából kettőt, Ny. Józsefet és sógorát, B. Árpádot is előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. Őket azonban csak adócsalással (hivatalos nevén költségvetési csalással), illetve abban való részvétellel gyanúsítják a hatóságok, de azzal nem, hogy – Mikóczyval vagy az M. család két tagjával szemben – részt vettek volna a bűnszervezetben.

Ezt egyikük ügyvédje erősítette meg. Az ügyvédet úgy hívják: Futó Barnabás. Ő pár hónapja az adóhatóság elnökét, Vida Ildikót képviselte a kitiltási botrány idején. Vida magánszemélyként perelte be André Goodfriendet, az akkori amerikai ügyvivőt állításai miatt.

Futó Barnabás ügyvéd
©

Megkerestük Futót a kérdéssel: nem összeférhetetlen-e, hogy a Vida-vezette NAV gyanúsít egy embert, akinek a védelmét elvállalta, miközben nemrég még Vida az ügyfele volt? Az ügyvéd szerint ez nem vetődik fel, mert – mint magyarázta – az ügyvédi etikai törvény szerint azzal szemben nem képviselhet ügyet, aki korábban ügyfele volt. Egyrészt a NAV nem volt ügyfele (hanem Vida magánszemélyként), másrészt nem a NAV ellen képvisel ügyet, hanem védelmet lát el olyan ügyben, amelyben az adóhatóság nyomoz, érvelt Futó.

Ügyfeléről, Ny. Józsefről azt állította Futó: nem tudott arról, hogy bűnszervezettel került kapcsolatba. Azt mondta az ügyvéd, ügyfele nem tudott arról, hogy a bűnszervezet fiktív céget hoz létre, azt gondolta, abban a tudatban volt, hogy szabályszerűen hozzák nekik a cukrot. (Ezért lehet az, hogy „csak” költségvetési csalással van meggyanúsítva Ny. József és sógora, de azzal nem, hogy bűnszervezet tagjaiként követték volna el.)

Futó elmondta azt is, hogy Ny. József találta meg őt, nem ő ajánlkozott. Futó fia pedig Ny. sógorát védi.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lehetséges-e nemet váltani, vagy nem nélkül élni?

Lehetséges-e nemet váltani, vagy nem nélkül élni?

Ezt észre fogja venni: megváltoznak a Windows 10-ben az ikonok

Ezt észre fogja venni: megváltoznak a Windows 10-ben az ikonok

A Kúria öttagú tanácsban bírálhatja el újra a lúgos orvos ügyét

A Kúria öttagú tanácsban bírálhatja el újra a lúgos orvos ügyét

Hiába az óriásprofit, kirúgták a bankóriás vezérét – na de hogyan!

Hiába az óriásprofit, kirúgták a bankóriás vezérét – na de hogyan!

Trump páros lábbal szállt bele a dél-koreai Oscar-díjasba

Trump páros lábbal szállt bele a dél-koreai Oscar-díjasba

Arató László: NAT-vihar, avagy két hét bolondokháza

Arató László: NAT-vihar, avagy két hét bolondokháza