szerző:
hvg.hu

Tovább kavarnak a bolthálózatok, újabb és újabb megoldásokat eszelnek ki a vasárnapi boltzár kicselezésére, egy soproni cégből leléceltek Ausztriába a jobb bérért az alkalmazottak, több fronton is átvertek egy csomó magyart: volt, akinek a bankszámláját csapolták meg, másokat aranynak álcázott trombitarézzel paliztak be nagy pénzért. A legrosszabb azonban csak most jön: nem lesz húsgolyó az IKEA-ban – igaz, a lengyel IKEA-ban függesztik fel a népszerű konzumcsemegét, nem Budaörsön. A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Fennforgás van – még mindig, vagy újra – a vasárnapi boltzár körül. Az Aldi is beszáll a harcba: hat üzletét kinyitja vasárnap. A hálózat eddig egyik egységével sem kivételezett vasárnap, most azonban változott a helyzet. A piaccá nyilvánítási trükk közben besült. Úgy gondolták, kijátsszák a vasárnapi boltzárat a piacként működéssel, mára megbánták, visszalépett a Coop hálózatához tartozó egységek zöme és egy CBA (Príma) egység is. Három piac-bolt mohikán maradt. Mindeközben a boltzár kitermelte a hazai hátterű láncok vetélytársát: a benzinkutat. A multi élelmiszerláncok kipróbálták és megtalálták a legális kiskaput, egyre több benzinkút épületébe költözik be klasszikus élelmiszerüzlet. A Sparnak és a Tescónak nagyon bejött ez, mostanában a Mol kapott rá. Utóbbi bár állítása szerint nem a boltzár miatt indította be a napi cikkek árusítását benzinkútjain, az első ránézésre is egyértelmű, hogy rosszul nem jár az olajcég a Fresh Corner shopokkal. Egyelőre csak tesztüzemmódban, 10 kútnál árulják a rizst, ecetet, lisztet, cukrot, de néhány éven belül kútjaik 30 százalékát tervezik részben élelmiszerüzletté alakítani.

Ön leugrana prézliért a benzinkútra vasárnap?

Az ausztriai bérekkel nem tud versenyezni, ezért szeptember elsejétől egyedül marad húsz éve működő vállalkozásában egy soproni cégvezető. Löffler István utolsó két alkalmazottja is már a felmondását tölti, így a vállalkozó szeptembertől egyedül marad a cégében.

És mi lesz így a jól bejáratott céggel?

Rosszul fest a jövőnk: száz év se kell, hogy 4 millióra zsugorodjon a magyar lakosság. Aki megérheti a század második felét, egy elöregedő, egyre élhetetlenebb országra készüljön. Sokasodni kellene, de olyan tempóban valószínűleg nem tudunk, hogy elkerüljünk egy súlyosabb népességcsökkenést.

Hogyan lehetne megállítani a lakosság csökkenését?

Többek között a Budapest Bank ügyfeleinek számláját csapolták meg bankkártyás csalók. A bűnözők külföldi bankterminálokon keresztül jutottak hozzá több százezer forintos összegekhez. Összesen 110 esetben emeltek le bankok ügyfeleinek számlájáról csalók. A károsultak nagy része olyan ügyfél, aki készpénzfelvételkor nem ügyelt arra, hogy kezével eltakarja PIN kódját, amikor bepötyögte azt.

Amikor használom a bankkártyámat…

Pénzintézetek, ismert milliárdos üzletemberek adtak több százmilliós kölcsönöket a Kézizálog Zrt.-nek, fedezetül olyan aranytömböket fogadva el, amelyek trombitarézből készültek. A Bíró Péter egyszemélyes tulajdonában álló, az év elején csődbe menekült zálogcég 30 milliárd forintos veszteséget okozhatott hitelezőinek.

Mi következik ebből?

A jövőbeli magáncsőd-eljárásokban nem tartoznak majd az adósságrendezésbe a mindennapi élet olyan használati tárgyai, mint például a mosógép, hűtőszekrény, kerti gép, haszonállat, díszállat, tankönyv, gyerekjáték és alapvető élelmiszer – hacsak az adós másként nem dönt.

Mit vihetne a csődgondnok az Ön háztartásából?

Áramkorlátozás miatt felfüggeszti az IKEA a méltán népszerű húsgolyók előállítását Lengyelországban.

Mi lenne, ha az itteni Ikeákban sem lenne húsgolyó?


A hét képe:

Két nap alatt kétszer is leértékelték a jüant, hogy belökjék a világ második legnagyobb gazdaságát.
©

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Jön az új magyar sorozat, amit csak egy mobilos appban lehet majd megnézni

Jön az új magyar sorozat, amit csak egy mobilos appban lehet majd megnézni

Tihanyba is bevackoltak a kormányközeli üzletemberek

Tihanyba is bevackoltak a kormányközeli üzletemberek

A Magyar Színházi Társaság nyílt levélben akadt ki az állami kitüntetések miatt

A Magyar Színházi Társaság nyílt levélben akadt ki az állami kitüntetések miatt

Tatabánya Magyarország legboldogabb városa

Tatabánya Magyarország legboldogabb városa

NERport: tényleg vinnék a budapesti repülőteret?

NERport: tényleg vinnék a budapesti repülőteret?

"Erős Európa" – Itt van egy új, sorostalanított, junckertelenített kormányüzenet

"Erős Európa" – Itt van egy új, sorostalanított, junckertelenített kormányüzenet