szerző:
hvg.hu

Akkorák az árkülönbségek, hogy megéri a rosszabb állapotú lakásokra lőni.

Az ingatlan.com 300 ezer hirdetésen alapuló elemzése azt írja, harmadával többet ér egy felújított lakás. A lakáseladók által jó állapotúnak tartott lakások országos átlagos négyzetméterára ugyanis 348 ezer forint, szemben a normál állapotban lévő lakások 281 ezer forintos átlagárával, illetve a felújításra váró lakások 258 ezer forintos átlagával.

Persze, helyenként eltérőek az árak. Még ugyanabban a városban, kerületben is jelentős lehet a szórás. Az elhelyezkedés mellett leginkább a lakások minősége határozza meg az árat.

©

A budapesti kerületekben óriásiak a különbségek. A fővárosban az V. kerület a legdrágább, ahol a felújítandó lakásokért 515 ezer forintot kérnek négyzetméterenként, a jó állapotúaknál pedig 700 ezer forint az átlagár.

©

Három olyan budapesti kerület van – a III., a VI. és a IX. –, amelyben a jó állapotú lakások hirdetési ára több mint 50 százalékkal haladja meg a felújítandókét. A IX. kerületben a normál lakásoknál 321 ezer forintra jött ki az átlagos négyzetméterár, a felújítandóknál ugyanez az érték 273 ezer forintra rúgott, a jó állapotúaknál pedig 419 ezer forintot tett ki. Az V. kerületen kívül az I., a II. és a XII. kerületben a jó állapotú lakásoknál 500 ezer forintnál magasabb az átlag.

Az összesített budapesti adatokkal számolva az is kiderül, hogy a felújítandó lakásoknál az átlagos négyzetméterár 278 ezer forint, a normál állapotúaknál 310 ezer forint, a jó állapotúaknál pedig 386 ezer forint. Egy átlagos, 60 négyzetméteres felújítandó lakást 16,7 millióért hirdetnek, míg normál állapotban már 18,6 millió forintra ugrik az ár, ha pedig jó állapotúként hirdetik, akkor 23 millió forint feletti összeg jön ki. Ezek persze átlagértékek és az eladók által meghirdetett árat tükrözik, nem azt, amin elkel a lakás.

Ezek szerint tényleg megérheti megvenni egy kevésbé jó állapotú lakást, és azt felújítani. De érdemes számolni a felújítás költségeivel. Nem mindegy, hogy egy tisztasági festésen kívül csak a burkolatokat kell esetleg kicserélni vagy pedig gépészeti, vezetékezési és falbontási munkálatok is kellenek.

Győr elég drága

A megyeszékhelyeket nézve Győrben a legmagasabbak az árak: állapottól függően 226-289 ezer forintért hirdetik a lakások négyzetméterét. A második Debrecen, ahol 187-251 ezer forint között mozognak az árak, a harmadik helyen pedig Székesfehérvár áll, utóbbi megyeszékhelyen a felújítandó lakások négyzetméterára 175 ezer forint, a normál állapotúaké 200 ezer forint, a jó állapotúként hirdetett lakásoknál pedig 225 ezer forint.

A megyeszékhelyek közül Salgótarjánban a legalacsonyabbak az árak, még a jó állapotúként hirdetett lakásokért is kevesebb, mint 100 ezer forintot kérnek, ebben a kategóriában 98 ezer forint az átlagát. A normál állapotú salgótarjáni lakások négyzetmétere 85 ezer forint, a felújítandóké pedig 74 ezer forint.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Egy hónapig várta gazdáját egy kutya a kaliforniai tűzvészben leégett romok között

Egy hónapig várta gazdáját egy kutya a kaliforniai tűzvészben leégett romok között

Felcsúton járt a Mikulás

Felcsúton járt a Mikulás

Kásler beismerte: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint Németországban

Kásler beismerte: Soha nem tudunk annyit fizetni az ápolónőknek, mint Németországban

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást

Brüsszelt nem lehet megállítani

Brüsszelt nem lehet megállítani