szerző:
hvg.hu

Cseles kérdést fogadott el a Nemzeti Választási Iroda (NVB) a vasárnapi boltzárról, nagyon észnél kell lenni a szavazónak, hogy valóban azt fejezze ki voksával, amire gondol. Ön hogyan szavazna a hitelesített kérdésre? Lejátszanánk olvasóinkkal a népszavazást, kérjük, válasszanak a válaszok közül. Aztán kérjük, szavazzanak egy egyértelmű, jól érthető kérdésre is, hogy kiderüljön, igazából akarja-e a vasárnapi boltzárat, vagy a pokolba kívánja.

Hosszas bolhacirkuszt követően lehet népszavazás a – kormány és a kormánypártok egyik szimbolikus intézkedéséről, a – vasárnapi boltzárról. Az NVB 8-2-es többséggel hitelesítette Simonné Gercsényi Gabriella, tordasi boltos vasárnapi zárva (vagy nyitva) tartásról szóló kérdését: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?".

Félrevezető kérdés

Nagyon észnél kell lenni azonban a szavazóknak, hogy ikszelésük valóban kifejezze véleményüket a tárgyban. Amennyiben ugyanis az "igen" választ húzzák be, voltaképpen a mai állapotok konzerválására szavaznak, vagyis muníciót adnak a boltzáras törvény fenntartása mellett kardoskodó Orbán-kormánynak.

©

Aki tehát vasárnap is nyitott boltokat szeretne, annak a negatív hatású "nem" válaszra célszerű voksolni. Ekkor voltaképpen azt mondja, hogy a boltok ne tarthassanak zárva vasárnap – azaz lehetne majd újra vasárnap vásárolni. Igen ám, de ez a kimenetel igazából túlzottan erős megkötést rak a boltosokra. Azt vonja ugyanis maga után, hogy minden boltnak nyitva kell tartania vasárnap, nem döntheti el, hogy nyitva lesz-e vagy zárva.

Ezért aztán a kérdés nem alkalmas arra, hogy arról kérje az emberek véleményét, hogy elegük van-e a vasárnapi boltzárból és vissza akarnak-e térni az idén március 15. előtti állapothoz (amikor bárki nyitva lehetett vasárnap), vagy pedig meg tudnak békélni azzal, hogy vasárnap csak kevés helyen tudnak élelmiszerhez jutni.

De tegyünk egy próbát, játsszuk le a népszavazást a vasárnapi boltzárról az NVB által hitelesített – így népszavazásra bocsátható – kérdéssel. Tehát:

És az igazi, ami felméri, mit is akar valójában a nép

Az eddig elérhető felmérések azonban azt mutatják, hogy az emberek nagy többsége a pokolba kívánja a vasárnapi boltzárat, sőt egy nyári felmérés szerint már a fideszes szavazók többsége is ellenzi.

Ezért tegyünk még egy próbát, amelyben egyértelműen, közvetlenül arra vonatkozna a kérdés, hogy vonja-e vissza az Országgyűlés a vasárnapi nyitva tartás tilalmáról hozott jogszabályt, és ne is lehessen egy másik, hasonló kimenetelre vezető jogszabályt alkotni. Azaz ebben az esetben egyszerű lenne a döntés, az "igen" hordozná azt az álláspontot, hogy vasárnap is nyitva lehessenek a boltok, a "nem" pedig fenntartaná a jelenlegi állapotokat, azaz azt, hogy vasárnap továbbra sem nyithatnának ki a boltok, csak az érvényben lévő megszorításokkal (például csak gyógyszertárak, benzinkutak, 200 négyzetméternél kisebb eladóterű boltok, ahol családi vállalkozás működik és családtagok dolgoznak).

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az állami támogatás megszüntetésével a legfőbb vonzerejüket vesztenék el a lakástakarékok

Az állami támogatás megszüntetésével a legfőbb vonzerejüket vesztenék el a lakástakarékok

Gyanús pénzmozgások miatt jelentette fel egy volt tagja a Jobbikot

Gyanús pénzmozgások miatt jelentette fel egy volt tagja a Jobbikot

Megtelt a temető Kőszegen, nincs pénz az újra

Megtelt a temető Kőszegen, nincs pénz az újra

Eltűnt a netről az ukrajnai „magyar-lista”

Eltűnt a netről az ukrajnai „magyar-lista”

Japánban 5 év börtönnel "jutalmaznák" azt, aki kalózoldalakkal seftel

Japánban 5 év börtönnel "jutalmaznák" azt, aki kalózoldalakkal seftel

Keddtől magyar lesz az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger

Keddtől magyar lesz az olimpiai ezüstérmes John-Henry Krueger