szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rekordmagas magyar áfát eddig kihagyhatták a kommunikációból.

Lehet, hogy ugyanazt a trükköt játssza a kormány Paks II.-vel, mint az egyszeri villanyszerelő, aki a munka végeztével két munkadíjat mond az ügyfélnek: egy áfásat és egy áfa nélkülit. Legalábbis erre lehet következtetni abból a válaszlevélből, amit Lázár János miniszter írt Jávor Benedek európai parlamenti képviselőnek, aki arra kérdezett rá, hogy a paksi atomerőmű bővítés 12,5 milliárd eurós költségében az áfa benne van-e?

Ha nem, akkor az a rekordmagas, 27 százalékos magyar áfával számolva 3,375 milliárd euróval dobja meg a költségeket (bár az is igaz, hogy az összeg a magyar költségvetésbe folyik be).

Lázár azt írja, hogy Jávor Benedek a számára engedélyezett iratbetekintés során olyan információk birtokába juthatott, amelyek megválaszolják a kérdését, ezek után a miniszter konkrétabban nem ad választ. Ezt azzal indokolja, hogy az ár minősített információnak számít, amelyet senki sem közölhet másokkal. Rendre is inti Jávor Benedeket, hogy több ilyen levelet ne küldjön.

Az orosz Roszatom és a magyar kormány képviselői 2014 január 14-én írták alá megállapodást a paksi atomerőmű két új energiablokkjának megépítéséről az atomenergia békés felhasználásában való együttműködésről szóló egyezmény keretében. A beruházás becsült költsége 12,5 milliárd euró, ebből 10 milliárd eurót Oroszország biztosít 30 éves futamidejű államközi hitellel.

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és a Roszatom leányvállalata tavaly decemberben írta alá a három megvalósítási szerződést. Az egyik az erőmű tervezésére és építésére, a másik a jövőbeni működtetés és karbantartásra vonatkozó feltételeket rögzíti. A harmadik az üzemanyag-ellátást és a kiégett üzemanyag kezelését határozza meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!