szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A BKV várhatóan nem fogja meghosszabbítani a Simicska-érdekeltségbe tartozó Metropol című ingyenes lappal kötött szerződését – írja a hétfői Népszabadság. A cél Habony lapjának helyzetbe hozása lehet.

Felülről jövő politikai nyomásra a BKV nem fogja meghosszabbítani a Metropol című ingyenes lap aluljárókban terjesztéséről szóló szerződését – tudta meg a Népszabadság.

A napilap úgy tudja, hogy a Metropol kiadója havonta 8,7 millió forintot fizet a BKV-nak azért, hogy az ingyenes lapot rikkancsokkal és újságtartó állványokkal terjeszthessék a metróaluljárókban.

A lap kiadója az az MTG Metro Gratis Kft., amelynek a TV2-ért Andy Vajnával harcoló Megapolis Media a tulajdonosa, ez Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly vagyonkezelő cége.

A Népszabadság szerint azért is gyengíthetik Simicskát – túl azon a nyilvánvaló tényen, hogy a miniszterelnök örök barátjából esküdt ellenségévé vált a milliárdos –, mert az Orbán-tanácsadó Habony Árpád májusban elindította ingyenes lapját, a Lokált, amely hetente 500 ezer példányban jelenik meg.

Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly
©

Fonyó Károly 2011-ben vette meg az eredetileg svéd Metro International SA által kiadott, több mint 300 ezer példányban terjesztett ingyenes lapot. Lapinformációk szerint elég olcsón, 200 millióért vitte el, de 2013-ban már 400 millió forint osztalékot termelt a tulajdonosoknak. 

Arról már januárban (amikor még csak sajtóhírek szóltak Orbán és Simicska összezördüléséről) részletesen írtunk, hogy Orbán hogyan kívánja elengedni a Simicska-sajtó kezét, és hogy mennyit bukhat ezzel a legutóbbi időkig Fidesz-közelinek számító oligarcha.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!