szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást és további 10 millió forintos kedvezményes hitelt is ad az állam azoknak a házaspároknak a lakhatási kérdések rendezéséhez, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak - jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai sajtótájékoztatóján. Új lakás vásárlásakor jár ez a gáláns ajándék.

Vissza nem térítendő támogatásként 10 millió forintot kaphatnak a három gyereket vállaló házaspárok, a családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztéseként pedig további 10 millió forintos hitelhez is juthatnak a családok huszonöt éves futamidőre, amelynek kamata nem lehet magasabb 3 százaléknál - közölte Lázár János. Új lakás vásárlása vagy építése esetén jár ez az állami támogatás.

Ez a szocpol helyébe lépett családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kiterjesztésének tekinthető.

Mi volt eddig (azaz hogy néz ki most) a csok?

Három gyereket vállaló szülők a lakás négyzetméterétől és az energiafogyasztásától függően 1,2-2,6 millió forintot kapnak.

1 gyerek esetében 500-780 ezer forint között mozog a csok, 2 gyerek esetében 800 ezer-1,69 millió forint.

4 gyerek esetében 1,6-3,25 millió forint ütheti a szülők markát.

A csok iránt nagy az igény, bankok arról számoltak be, hogy a lakásvásárlási kedvezmény iránti kereslet erősödött. A kormány azonban még vonzóbbá teszi.

Ha már valaki igénybe vett csok-ot (vagy az annak előzményének számító szocpolt), az is igénybe veheti az új, gálánsabb támogatást, de a 10 millió forintból le kell vonni a már felvett pénzt. A vállalást nem teljesítők esetében a visszafizetési feltételeket nem pontosították még a miniszter szerint, vissza fognak térni erre a kérdésre.

Lázár jelezte azt is, hogy a csok két gyerek esetén - szintén új lakás vásárlásakor - 2,6 millió forintra nő.

Lázár bejelentése szerint a csok-nál eddig érvényben levő négyzetméter-korlátokat eltörölték már az egy gyereket vállalóknál is (csak bizonyos négyzetméter alapterületig lehetett kapni állami támogatást). A csok igénylésének életkori felső határa 40 év marad.

Az új lakások áfacsökkentését kedden fogadta el a parlament a kormány javaslatára. Azonban azt úgy sikerült megalkotni, hogy trükközésre ösztönöz, ezekről itt írtunk. Egyebek mellett arra sarkallná a magánszemélyeket, hogy ne maguk vásárolják vagy építsék az új házat vagy lakást, hanem csináljanak egy céget vagy szóljanak egy ismerős cégének, és az ingatlant a cég építse meg, majd adja el a magánszemélynek, így a cég visszakapna 27 százaléknyi áfát és befizetne 5 százaléknyit, vagyis milliók maradnának a cégnél ezzel a játékkal. Ezt ismerhette fel a kormány, amely úgy döntött a törvény elfogadásának másnapján, hogy önerős építkezésnél 5 millió forintig visszaigényelhető lesz az áfa. (Vélhetően a 27 és az 5 százaléknyi áfa közötti összeget érti ezalatt a miniszter.) Ezzel válik feleslegessé a cégalapítási játék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
31 napon át élőben közvetítette az életét, új rekord született a Twitch-en

31 napon át élőben közvetítette az életét, új rekord született a Twitch-en

A világjárványban is ütésállónak bizonyult a nemzetközi műtárgypiac

A világjárványban is ütésállónak bizonyult a nemzetközi műtárgypiac

Melyik telefonért rajong leginkább a világ?

Melyik telefonért rajong leginkább a világ?