szerző:
hvg.hu

Akár már februárban utalnák a kormány 10 millió forintos családtámogatási (és újlakás-építési) csodafegyverét, miközben Simicska Lajosék a végjátékig jutnak a TV2 megvételével és a budapesti hirdetőoszlopok szappanoperájával. Orbán kedvenc gázszerelője már a horvát focihoz is ért, az oroszok viszont a globális napelembizniszhez - igaz, utóbbi nem nálunk, hanem Indiában bizonyíthat. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Az ország az új CSOK lázában ég, a szocpol utódjának számító rendszert úgy változtatták meg, hogy a három (vagy harmadik) gyereket vállaló párok hozzájuthatnak 10 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz és 10 millió forint kedvező kamatozású hitelhez. Ez az összeg szinte minden magyar család fantáziáját megmozgatta, a bankoknál és az ingatlanközvetítőknél is óriási az érdeklődés a program iránt. Mivel az új szabályok a december 29-i kihirdetés után 48 órával életbe is léptek, a hitelintézetek nem voltak felkészülve a rohamra, és várhatóan január végéig - február elejéig semmilyen CSOK-igénylést nem tudnak befogadni. Kivétel az FHB, illetve az OTP, amely pénteken jelezte, hogy el tud indulni az új CSOK-kal.

A 20 millió iránt egyébként leginkább azok a családok érdeklődnek, amelyekben már megvan a három gyerek, ők nagyobb vagy jobb minőségű lakásokba való költözésre kiválóan felhasználhatják az ölükbe hulló pénzt. Bár a CSOK a szocpol utódja, ezúttal elsősorban nem a szociálisan rászorulóknak fog segíteni, hanem azoknak, akik egyébként sem állnak rosszul. Ráadásul a rendelet módosításakor rengeteg kiskaput hagytak nyitva, amelyeket kihasználva nem csak a lakáshelyzetüket javíthatják, hanem pár millió forintot még egész könnyen a saját zsebükbe is csorgathatnak.

Ön igényelni fogja az új CSOK-ot?

Új epizódokkal bővült a TV2 tulajdonosát tisztázni hivatott szappanopera, miután vasárnap az Andy Vajna által jegyzett Magyar Broadcasting Co. Kft közleményt adott ki. Ebben az állt, hogy a cég megvásárolta a TV2 Csoportot (azóta kiderült: erre valószínűleg szilveszterkor került sor), és "a tranzakcióhoz szükséges engedélyek birtokában benyújtotta a változásbejegyzési kérelmét a cégbírósághoz". Fonyó Károly cége, a Simicska Lajos érdekkörébe tartozó Megapolis Media Zrt. jelezte: nekik mint jogos tulajdonosoknak nem fizetett még Vajna - szóval minden maradt a régiben. A háborúskodás azonban már a bíróságon folytatódik, mivel a cégbíróságra hétfőn beadott Vajna-kérelemre hogy, hogy nem, már szerdán pecsét került, ami viszont azt jelenti, Vajna a gazda.

Kinek szurkol?

A hét képe: A Fővárosi Törvényszék nem találta valószínűsítettnek Simicska Lajos cége, a Mahir CityPoster Kft. állítását, miszerint az utcabútorok eltávolítása a cégnek helyrehozhatatlan károkat okozna.
©

Egy szegedi vállalkozás által kifejlesztett új technológiával oldanák meg a harmadik országok milliókat érintő lakásproblémáit. A gipszcsodával helyi alapanyagból helyiek építhetnek szociális lakásokat, ami még a migrációs helyzeten is javíthat, és rentábilissá válhat az eddig nem túl jövedelmező szociális lakásépítés. Egyelőre néhány ezer lakás épülhet az akut lakáshiánnyal küzdő Botswanában, de ha a módszer beválik, vírusként terjedhet. A Magic-nek nevezett adalékanyag a betonhoz hozzáadva radikálisan megváltoztatja a szilárdulás paramétereit, a beton egy perc alatt megdermed.

Van-e ennek a magyar csodának jövője?

Felcsúti érdekeltség lesz a horvát NK Osijek focicsapat, a Mészáros & Mészáros Kft. viszonylag olcsón jut az eszéki fociklubot működtető cég 62 százalékos tulajdonrészéhez. Mészáros Lőrinc vezércége vállalta azt is, hogy törleszti a klub csaknem 1 milliárd forintos adósságait, és kétmillió eurót, azaz 626 millió forintot letétbe is helyezett a horvátoknál. A felcsútiak akkora tulajdonrészt akarnak szerezni a klubot működtető társaságban, hogy az biztosítsa számukra a zökkenőmentes döntéshozatalt.

Ön szerint milyen sportvállalkozásokat lenne célszerű felcsúti érdekkörbe vonni?

Egészen furcsa perpatvar pattant ki az FHB és a kormány között: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alá tartozó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. bíróságra ment, sérelmezve, hogy a bank év végi közgyűlésén kizárták a pénzintézet tőkeemeléséből az államot, és így tulajdoni hányada csökkent. Az ügy furcsasága, hogy egészen mostanáig úgy látszott, a bankot vezető Spéder Zoltán és a kormány viszonya kiváló, hiszen fontos szerepet kaphatott a takarékok integrációjával tervezett „nép bankja” kiépítésében, az OTP-vel szemben. Az FHB 2014-ben közvetetten beszállhatott a Takarékbankba, a takarékszövetkezeteket kontroláló központi bankba is, a volt FHB-s vezetőkkel megtámogatott Magyar Posta pedig 49 százalékos tulajdonrészt vett az FHB-ban. Miután a kormány morcos lett, az FHB hamar visszavonulót fújt, Orbán Viktor ugyanis azt üzente: „Nem csökkenhet a magyar állam tulajdoni aránya az FHB Jelzálogbank tőkeemelése során”. A bank visszaüzent: az állami tulajdonosnak lehetővé teszi, hogy a korábbi szintre emelje a tulajdoni hányadát.

Mi lehetett ez?

Oroszország és India megállapodást kötött arról, hogy előbbiek stratégiai partnerként beszállnak az utóbbiaknál zajló megújuló energiás forradalomba. Az Indiai Napenergia Társaság és az Orosz Energia Ügynökség közös szándéknyilatkozata szerint 2016–2022 között az oroszok napelemgyártó kapacitások Indiába telepítését célzó projketekbe szállnak be azzal, hogy az ún. "state of the art" fejlett technológiák hozzáférését alacsony költségű finanszírozással támogatják meg. Az első közös feladat egy 500 megawattos rendszer tető alá hozása.

Mit gondol, miért nem gázt, olajat vagy atomot adnak el az oroszok Indiának?

Nyolc és félmillió forintot kalapoztak össze a hányatatott sorsú magyar találmány, a Mathterminds ötletgazdái a Kickstarteren, miután a közoktatás döntéshozói parkolópályára lökték a projektet. A Mathterminds egy olyan magyar fejlesztésű kártyajáték, amelyben a teljes alsó tagozatos matematikai tananyag szerepel, amit a gyerekek játék közben sajátíthatnak el. Itthon az oktatási reformok több lépésben mattot adtak a projektnek, azonban a közösségi támogatással most új lendületet kaphat a finnek figyelmét is felkeltő játék, és új szemléletet hozhat az általános iskolai matekoktatásába - csak éppen nem nálunk.

Itthon azért nem szavaztak bizalmat a játéknak...

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!


 


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Politikai menedékjogért folyamodott egy magyar az Egyesült Államokban

Politikai menedékjogért folyamodott egy magyar az Egyesült Államokban

Több milliárd forinttal drágult a tatabányai sportcsarnok

Több milliárd forinttal drágult a tatabányai sportcsarnok

Pikó: Belassult a nyomozás, valaki rálépett a fékre

Pikó: Belassult a nyomozás, valaki rálépett a fékre

Egyszerűen nem éri meg energiatakarékosra cserélni a háztartási gépeket

Egyszerűen nem éri meg energiatakarékosra cserélni a háztartási gépeket

A debreceni polgármester szerint magánügy, hogy a gyereke méregdrága magániskolába jár

A debreceni polgármester szerint magánügy, hogy a gyereke méregdrága magániskolába jár

Megéri felújítani a lakást eladás előtt

Megéri felújítani a lakást eladás előtt