Szabó M. István
Szabó M. István
Tetszett a cikk?

A két, kontinens méretű ország, India és Oroszország egymás kezébe csaptak: az oroszok is beszállnak az indiai megújuló energiatermelési vízió megvalósításába. Első lépésben egy 500 megawattos "kísérleti projekt" megvalósítását bízták az oroszokra, melynek céldátuma jóval közelebbi, mint a mi Paks II-nk bekapcsolási ideájaként hangoztatott 2026.

Alig egy hete, hogy megírtuk: az Indiában 2015-ben teljes sebességre kapcsolt szél- és napenergia-rali újabb szintet akar ugrani azt követően, hogy december elejére a kontinens méretű országban a beépített napelemek áramtermelő kapacitása átlépte az 5000 MW-ot. A független termelőként ismert ReNew Power Ventures december végén azt jelentette be, hogy áprilisra egyedül is átlépni szándékszik az 1GW-os határt. Sőt, a következő években nem is állnának meg a 3 gigawattos szintig annak érdekében, hogy az indiai zöldenergia-robbanásból (melyet jelenleg 30 GW napelemes termelőkapacitást meghaladó szintre álmodtak meg Delhiben) méltóképpen kivehesse a részét.

A ReNew Power bejelentését most egy új, Magyaroroszág felől nézve igencsak meglepő írja felül. A PV-tech jelentette be, hogy az Indiai Napenergia Társaság (Solar Energy Corporation of India – SECI), illetve az Orosz Energia Ügynökség (Russian Energy Agency – REA) a napokban aláírt egy szándéknyilatkozatot arról, hogy 2016–2022 között nagyszabású napenergia-projektekben dolgoznak majd együtt. A csak fotovoltaikus (PV) energiatermelést segítő "szövetségi" elképzelések első lépése, hogy egy 500 MW-os kísérleti napelemes projekten dolgoznak együtt. A két ügynökség megállapodásának veleje, hogy közös ütemterv szerint haladnak további projektek előkészítésében, illetve napelemgyártó berendezések indiai létesítményekbe telepítésén.

©

A REA felajánlotta, hogy az ún. "state of the art" fejlett technológiák hozzáférését alacsony költségű finanszírozással támogatja meg, a SECI pedig azt vállalta, hogy minden segítséget megad a megfelelő engedélyek beszerzéséhez a napenergia-termelési fókusszal jelentkező projektek számára. A PV-Tech azt írja, hogy a felek a következő lépésben közös munkacsoportot hoznak létre, hogy a tényleges kooperációs munka elkezdődhessen. A szakportál szerint az orosz-indiai együttműködés is segíti az ázsiai országot abban a tavaly meghirdetett programjában, melynek célja, hogy Indiában hozza létre – első lépésben az ország, majd a környező régió számára is szükséges – napenergia-termelő rendszerek gyártási központját.

Paks II-n nyomtak egy pause-t?

Mint ismeretes, a Magyarországon építeni tervezett új paksi atomerőmű két 1200 MW-os reaktort jelentene, a beruházáshoz – a 2014 januárjában kötött Orbán–Putyin-paktum értelmében legfeljebb 10 milliárd eurós orosz hitel teremtené meg a pénzügyi alapot. Az is ismeretes azonban, hogy bár a kormányzati oldalról több esetben is jelentéktelennek és a projekt előkészítését sem befolyásoló tényezőként próbálták feltüntetni a Paks II-t több oldalról is érő kritikákat, november végén Brüsszel két szabályszegési eljárást is elindított a magyar nukleáris projekt miatt, sőt felszólította Budapestet, hogy azonnal függessze fel az előkészítési munkálatokat is. Az év végi, költségvetési maradványpénz-osztásokkal egy időben a kormány döntése értelmében a paksi projekttől elvont jelentős összegek arra utalnak, hogy az uniós felszólításnak – ha csak a sorok között is, de – Orbánék eleget is tettek. Az azonban még kérdés, hogy a felfüggesztésért jelentős részben „felelőssé tehető” Jávor Benedeknek igaza van-e, amikor néhány napja leírta a paksi bővítést.

Az oroszok megjelenése a napenergiás technológiákban első látásra meglepőnek tűnhet, mivel Oroszország energetikai szempontból klasszikusan a kőolaj-földgáz-atomenergia "szentháromságát" hirdeti világszerte. Ez az alapállás abból a perspektívából érthető is, hogy 2014-ben Oroszország volt a világ egyik legnagyobb kőolaj-, és legnagyobb (szárazföldi) földgázszállítója, s miközben az orosz költségvetésnek mintegy felét az olaj- és földgázbevételekből biztosítják, az orosz nukleárisenergia-arzenálban több mint 30 reaktor dolgozik.

Európa orosz gázfüggése az utóbbi évek történései ellenére sem tagadható, Magyarországon – de a régiónkban még jó néhány országban is – ráadásul úgy ismertek az oroszok, mint akik mindenhol szívesen szorgalmazzák a nukleáris erőművek építését vagy a már meglévők bővítését.

Azt azonban ezzel együtt is szűklátókörűség volna feltételezni, hogy Oroszország nem követné – még ha meglehetős távolságból is – az energetikai világban zajló fejlődési trendeket. S noha a hivatalosan is megjelent adatok szerint Oroszország legnagyobb napenergia-erőműve 2014-ben mindössze csak 5 MW kapacitású volt (ennél nagyobbat építhet majd az MVM Pécs mellett – uniós pénzből), egy karácsonykor megjelent hír arról szól, hogy az orosz villamosenergia-piaci tanács jóváhagyott egy gyors ütemű, összesen 460 MW teljesítményű napelemes projektcsomagot.

A döntés ugyan még nem maga az építkezés, és Oroszoroszág már jócskán lemaradt e téren a világelitbe tartozó Egyesült Államok, Kína, India, Németország, sőt a mostanában eszmélő Ausztrália mögött is, de az mégiscsak látható, hogy Moszkva is "rákapcsol", és kész nyitni az új energetikai trendek felé.

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
5 milliárdnyival támogat egészségügyi szolgáltatókat az Emmi

5 milliárdnyival támogat egészségügyi szolgáltatókat az Emmi

Koronavírus: meghalt 189 beteg és 6212 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: meghalt 189 beteg és 6212 új fertőzöttet találtak

Súlyos baleset történt Egernél

Súlyos baleset történt Egernél