szerző:
hvg.hu

Régi slágert melegített fel Tarlós István, amikor megpengette, hogy át lehetne gondolni a 65 év felettiek ingyenes közlekedését. Jobban tetszene neki, ha inkább díjkedvezményt kapnának a díjmentes utazás helyett. Az érintettek szerencséjére ez nem az ő hatásköre, a kormány pedig sietett leszögezni, hogy nem tervez változtatást.

Örökzöld témával revolverezi Tarlós István a kormányt, azzal, hogy szóba hozta a 65 éven felüliek ingyenes budapesti tömegközlekedésének „átgondolását”. A főpolgármester szerint rákényszerülhetnek arra, hogy felvessék a kormánynál az esetleges felülvizsgálatot. Ebben persze a megszüntetés lehetősége is benne lehet, bár a főpolgármester inkább arra utalt, hogy a díjkedvezmény jobban tetszene neki a teljes ingyenességgel szemben. „Üres kasszából nem lehet közlekedést finanszírozni” – fogalmazott a városvezető.

A kormány gyorsan reagált a felvetésre, a Kormányzati Tájékoztatási Központ gyorsan ki is adott egy közlemény, amelyben közlik, hogy a „kormány továbbra is garantálja a 65 év felettiek ingyenes utazását”. A kérdés egyébként nem Tarlós hatáskörébe tartozik, amit a főpolgármester meg is említett a Budapestinfón, ahol szóba hozta az egyébként szinte minden korábbi kormány által belengetett témát.

A 65 év felettiek ingyenes utazásának biztosítását törvény szabályozza. A kormánynak nincs szándékában az erre vonatkozó jogszabály módosítását kezdeményezni – közölte a tájékoztatási központ.

A Horn-kormány 1997-ben vezette be, hogy a 65 évesnél idősebbek ingyen közlekedhetnek – ami egyébként nem csak a magyar, hanem az európai uniós szépkorúakra is vonatkozik. Ez a kedvezmény egyébként menetrendszerűen megjelent szinte minden korábbi ciklusban. Amint felbukkan a láthatáron valamifajta korrekció, kiigazítás, megszorítás szükségessége, sőt igénye, úgy egyből szóba kerül a nyugdíjasok ingyenes utazása. Az Európában csaknem egyedülálló „juttatás” eddig azonban túlélt minden „ötletelést”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
11. számú Orbán Viktor Úttörőcsapat, vigyázz! Zászlónak tisztelegj!

11. számú Orbán Viktor Úttörőcsapat, vigyázz! Zászlónak tisztelegj!

Csontfűrésszel és gúnyos vigyorral a kritikus újságírók ellen

Csontfűrésszel és gúnyos vigyorral a kritikus újságírók ellen

Így teheti sokkal szebbé a Chrome vagy Firefox böngészőjét

Így teheti sokkal szebbé a Chrome vagy Firefox böngészőjét

Elítélték a volt horvát kormányfőt és a Mol-Ina per még csak most jön

Elítélték a volt horvát kormányfőt és a Mol-Ina per még csak most jön

Filozófiaprofesszor a New York Times-ban: Orbán Viktor fasiszta

Filozófiaprofesszor a New York Times-ban: Orbán Viktor fasiszta

A titokzatos Tibet: volt, hogy esőerdő terebélyesedett a közepén

A titokzatos Tibet: volt, hogy esőerdő terebélyesedett a közepén