szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Jófogás internetes apróhirdetési oldal is érzi az elmúlt hetek fő ingatlanpiaci trendjét: hirtelen megugrott csoknak megfelelő eladásra kínált új házak és lakások száma.

Látványosan megemelkedett aa Családok Otthonteremtési Kedvezményének (csok) megfelelő hirdetésfeladások száma, ami arra utal, hogy sokan talán pont a program miatt döntöttek úgy, hogy eladják meglévő lakásukat (esetleg tesztelni szeretnék, hogy mennyit ér az ingatlan jelenleg, és milyen kereslet mutatkozik iránta).

A Jófogás szerint a használt lakások 48 százaléka felel meg a megújult szocpolnak, és bár a legtöbb hír a 10+10 milliós (támogatás + hitel) új építésekre fókuszál, a használt ingatlanok piacán is fellendülés várható a támogatásnak köszönhetően.

Míg hosszú évek óta ebben az időszakban téli álomra vonul a piac, most egy hónap alatt megduplázódott az ingatlankeresők száma, valamint a hirdetésfeladás is erőteljesen növekszik. A Jófogás adatai alapján megszaporodtak az eladó csok-kompatibilis házak és lakások (a teljes lakóingatlan adatbázis 53 százaléka megfelelhet a követelményeknek), azonban a támogatás legnagyobb összege Budapesten és a nagyobb megyeszékhelyeken sem elég önmagában a vásárláshoz.

„Sokan gondolkozhatnak úgy, hogy most könnyebben és jó áron eladhatják használt lakásukat vagy házukat, hiszen a vevő támogatást is igénybe tud venni a megvásárlásakor – mondja Palocsay-Zubor Géza, az apróhirdetési oldal üzemeltetőjének ügyvezető igazgatója.

©

A Jófogásnál országosan több mint 150 ezer hirdetés, ezen belül Budapesten 47 ezer lakás felel meg az új támogatás feltételeinek, de a kelet-magyarországi megyékben is nagy a kínálat. A maximum árak eltérőek a kelet- és nyugat-magyarországi megyék esetében, valamint a településtípus is befolyásolja a támogatással megvásárolható használt lakás maximum értékét. Az átlagár a megyeszékhelyek közül Győrben a legdrágább (17 millió forint), míg legolcsóbban (7,2 millió forintért) Salgótarján környékén kínálnak csok-kompatibilis használt ingatlanokat.

A fővárosban 18,5 millió forintos átlagárat mér az oldal, de országos szinten Gyál a listavezető település, ott 20,5 millió forint az átlagos ár. A top 5 további négy város sorrendben: Piliscsaba, Vecsés, Budakalász és Göd.

A kormány által bejelentett legújabb terv, miszerint eltörlik a korábbi 30 millió forintos felső határt az új építésű lakások esetében, kitágítja ugyan a lehetőségeket, a nagyobb városokban azonban a magas árak még így is korlátot jelentenek, hiszen például Budapesten az új építésű vagy építés alatt álló lakások átlagára 50 millió forint fölött mozog, és a megyeszékhelyek között is csupán néhány helyen van az átlagár 20 millió forint alatt. Így tehát várhatóan csupán a kisebb települések esetében lehet nagyobb ingatlanpiaci fellendülés a csok közvetlen hatására – véli a Jófogás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!