szerző:
hvg.hu

Minden megy fel, mint a rakéta, a telkek és a használt lakások ára is.

Januárban országos átlagban 6 százalékkal nőtt a 60-150 négyzetméteres új lakások ára, jórészt a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) miatt – derül ki az ingatlan.com összeállításából, amely több mint 85 ezer hirdetés alapján vetette össze az új lakások, a telkek és a használt lakások január végi kínálati árait a december végi árszinttel.

A különböző városokban nagyon eltérően alakultak a kínálati árak. Budapesten a december végi átlagos árszinthez képest 5 százalékos volt a drágulás, így az új lakások átlagos négyzetméterára 542 ezer forintra emelkedett, egy-egy budapesti új lakás átlagára pedig 45 millió forintra nőtt.

Székesfehérváron az átlagos négyzetméterár 1 százalékkal 372 ezer forintra mérséklődött egy hónap alatt, egy-egy új lakás átlagára pedig 34 millióról 30 millió forintra csökkent. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint ennek az az oka, hogy a januárban érvényes szabályok szerint a legkedvezőbb csok-konstrukciót (a 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és a 10 milliós forintos kedvezményes hitelt) csak maximum 30 millió forintos ingatlan esetében lehetett igénybe venni. „Ugyanakkor a kormányzati nyilatkozatok alapján ezt a korlátozást február elején eltörlik, így az árak visszakúszhatnak a korábbi szintre” – mondta a szakértő.

Győrben a december végi szinthez képest 1,8 százalékkal 311 ezer forintra nőtt az új lakások átlagos négyzetméterára, egy-egy lakás átlagára pedig 2,5 százalékkal, 24 millióról 25 millió forintra ugrott.

©

Az ingatlan.com a családi házak építésére alkalmas – 3000 négyzetméternél kisebb – telkek árának havi alakulását is összesítette, mivel a csok családi házak építésére is igénybe vehető. Az új lakások árához hasonlóan az országos átlagos telekár 6 százalékkal, 18 millió forintra emelkedett december vége és január vége között. Az átlagárat azonban jelentősen felhúzzák a budapesti telkek árai, ott ugyanis egy négyzetméter telket átlagosan 41 ezer forintért kínáltak. A fővárosban 7 százalékkal 43 millió forintra nőtt az átlagos telekár, ám ezen belül – városrésztől függően – jelentős a szórás.

Győrben még jelentősebben emelkedtek a telekárak, egy-egy telekért átlagosan 14 millió forintot kértek január végén, ami 28 százalékos drágulásnak felel meg a decemberi végi átlaghoz képest. Székesfehérváron 4 százalékkal 12 millió forintra emelkedtek az átlagos telekárak. Vannak persze olyan városok, ahol csökkenés történt: Szegeden 3 százalékkal, 12 millió forintra, Egerben pedig 5 százalékkal, 11 millió forintra mérséklődtek az építkezésre alkalmas telkek árai.

Országos szinten a 60-150 négyzetméteres használt lakások átlagára január végén 36 millió forint volt, ami 1,7 százalékos emelkedésnek felel meg egy hónap alatt. Budapesten január végén 435 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ami 3 százalékkal haladja meg a december végi értéket. A megyeszékhelyeket nézve Győrben, Székesfehérváron és Debrecenben a legmagasabbak a 60-150 négyzetméteres használt lakások négyzetméterárai: ezekben a városokban január végén 292-242 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ami a december végéhez képest 2,8-3,3 százalékos emelkedésnek felel meg.

Ebben a kategóriában Salgótarján számít a legolcsóbb városnak, ahol 81 ezer forint az átlagos négyzetméterár. Szintén alacsonyak a lakásárak Miskolcon és Békéscsabán: előbbi városban 125 ezer forint, Békéscsabán pedig 131 ezer forint volt a használt lakások átlagos négyzetméterára.

Balogh László szerint érdemes óvatosan kezelni drágulást, mert az áremelkedési ütem várhatóan lassulni fog. “A januári áremelkedés a csoknak köszönhető egyszeri korrekció, a következő hónapokban inkább az áremelkedés mérséklődésére lehet számítani” – fogalmazott a szakértő.

Aki családi házat szeretne építeni, annak érdemes mielőbb megvásárolnia a telket, mert a fokozódó kereslet miatt egyre korlátozottabb lehet a kínálat, az új lakás vásárlást tervezőknek viszont érdemes lehet kivárniuk, amíg 10 ezres nagyságrendben jelennek meg az új lakások a piacon, mert azok mérsékelhetik az árakat vagy azok növekedését. A jelenlegi kilátások alapján azonban nem valószínű, hogy ez 2017 előtt bekövetkezik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Az olasz katolikusok megnyitják a templomokat a menekültek előtt, akik Salvini új jogszabálya miatt utcára kerülnek

Az olasz katolikusok megnyitják a templomokat a menekültek előtt, akik Salvini új jogszabálya miatt utcára kerülnek

Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Eldőlt, kik jutottak az X-Faktor döntőjébe

Eldőlt, kik jutottak az X-Faktor döntőjébe

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor