szerző:
hvg.hu

Európa picit lassít az ösztönző rendszerek befektetők számára kevésbé tetszetős módosításai miatt (kivéve a németeket, akik azonban egyáltalán nem fékeznek), Japán viszont kirobbanó formát mutat az idei évben efutható napelem-beruházásokban. Az ázsiai szigetország rakkolása már-már az Egyesült Államokéhoz mérhető. De Kína még "mohóbb".

Az idei évben a napenergia-ipar drasztikus térnyerése Kínáról, az Egyesült Államokról és Japánról szól majd. Az EU bővülése lelassul. A Marketbuzzon megjelent friss prognózis szerint az év végére a globálisan telepített napelemes berendezések kummulatív kapacitása meghaladja majd a 310 gigawattot, miközben ez az érték 2010-ben még mindössze csak 40 GW volt.

Az IHS Technology realtíve pozitívnak látja a 2016-os lehetőségeket, mert bár a tavalyi, 35 százalékos bővülés után az idén csak további 17 százalékos gyarapodásra van kilátás, igazán nagy ugrást várnak az év végétől; a negyedik negyedévben önmagában 21 GW napelemes telepítést várnak.

©

Öt ország (Kína, USA, Japán, Németország és Olaszország) adja majd a bővülés 70 százalékát. Nem Kína 23 százaléka, vagy az Egyesült Államok 14 százaléka feltűnő, hanem az, hogy utóbbival egy súlycsoportba kerül Japán (14%), és ettől alig marad el Németország (13%), miközben az utóbbi évek nagy napelem-beruházója, az Egyesült Királyság, illetve a olyan feltörekvő országok, mint India és Ausztrália a jelek szerint az idén visszafogottabb bővülési tempó mellett "gyűjt erőt" a következő nagy rohamra.
Az IHS azt jósolja, hogy a továbbra is erős napelemes kereslet bár folyamatosan egyre kisebb mértékben, de továbbra is úgy 5 százalékkal csökkentheti a modulárakat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem kicsit arrogáns ez a luxusautós - videó

Nem kicsit arrogáns ez a luxusautós - videó

Letartóztatták a férfit, aki láncfűrésszel vágta meg szomszédja arcát

Letartóztatták a férfit, aki láncfűrésszel vágta meg szomszédja arcát

Az adózással is jól járhat a cég, ha közösségi autóba ülnek a dolgozói

Az adózással is jól járhat a cég, ha közösségi autóba ülnek a dolgozói

Meghalt Andy Vajna

Meghalt Andy Vajna

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében