szerző:
hvg.hu

Onnan kap gyomrost L. Simon László köznevetség tárgyává vált napenergiás hozzászólása (mely szerint: éjszaka is kell nekünk az áram, de akkor nem süt a nap, ezért nem jók a napelemek) ahonnan nem is számított rá a kormány: az E.On-tól. Zöldenergiás innovációs (azaz:greennovációs) díjat nyert a német energiamulti azzal, hogy elkészítette a konténeres kiszerelésű kompakt napelemrendszerét. Pontos ár még nincs, de a sorozatgyártásra kész energiakonténer az elzárt települések, átemeti szállások környezetbarát energiaellátásán túl egy olyan, valóban használható csomag, aminek üzembe helyezése is csupán órákban mérhető.

Régóta foglalkoztatta már a szakembereket, hogyan oldható meg költséghatékonyan a viszonylag kis energiaigényű, villamosítatlan, külterületi ingatlanok, tanyák áramellátása, hiszen hálózat hiányában csak nagy mennyiségű, fosszilis üzemanyag elégetésével, robbanómotoros áramtermelő beren-dezéssel lehet energiát adni ad hoc felmerülő igényekre. E kérdésre a saját válaszát az E.ON csoport és a JKH Kft. szakemberei úgy adták meg, hogy kifejlesztettek egy 21. századi, korszerű, alternatív megoldást.

Az E.ON Energiakonténer megújuló energiaforrással, a hálózattól függetlenül, helyben képes áramot termelni, és azt rövid távon tárolni. Telepítése a legzordabb körülmények között is megtörténhet 48 órán belül. A konténerre telepített, 10 kW névleges teljesítményű napelem rendszerrel a megtermelt áram ráadásul háromféleképpen is hasznosítható. Lehet közvetlenül felhasználni, elraktározni az elsődleges akkumulátoros tárolókban, illetve - amennyiben nincs közvetlen fogyasztás, és már az akkumulátorok is feltöltődtek - hidrolízist végezve, vagyis: hidrogént előállítani a vízből, és azt a konténer külső részén elhelyezett palackokban eltárolni.

Kompakt, stabil zöldenergia
©

A konténer egy átlagos háztartás éves energiaigényét (4-6000 kWh) folyamatosan képes fedezni úgy is, hogy éjszaka, borús időben, illetve bármikor, amikor nincs napsütés (és a napelemek nem termelnek áramot), a rendszer az akkumulátorokból vagy az üzemanyagcellán keresztül a korábban eltárolt hidrogéngázból biztosítson megfelelő szintű energiaellátást. Az energiakonténer nem csak alkalmi igények kielégítésére szolgál, hanem megoldás lehet olyan háztartásoknak is, amelyek nagyobb településcsoporttól távol vannak, így nagyon magas költsége lenne a vezetékhálózatra való rákötésüknek, vagy pedig más megkötések – például természetvédelmi övezeti besorolás – miatt nem közelíthetők meg sem földkábellel sem oszlopokon vitt vezetékkel.

Üzemeltetni sem ördöngősség, plámne, hogy a felhasználó dolgát e tekintetben a gyártó cég távfelülgyeleti rendszerben folyamatosan képes nyomon követni és optimalizálni. Egyetlen hiányzó adat van az üdvösséghez: a terméknek jelenleg még nem ismert az ára. A hvg.hu rákérdezett erre is az E.Onnál - és a következő választ kaptuk:
"Mint minden friss termékinnovációnál, az E.ON Energiakonténer prototípusánál is még csak most jön az a fázis, hogy a megtérüléséhez, piacképességéhez üzleti modellt terveznek. A konténer által termelt energia értéke és a konténer bekerülési költsége mellett azonban sokat nyom a latban a konténer telepítésével kiváltható egyedi hálózatfejlesztés, ami néhány milliótól akár százmilliós nagyságrendig is terjedhet, függően a földmunkák, oszlopigény, vezetéktelepítés és egyéb szükséges berendezések volumenétől.”

©

Talán szerencsésebb lett volna legalább az indulóárat megadni a mihez tartás végett; a fenti képek alapján például annyit, hogy a legegyszerűbb rendszer 3-4 millió forintból nagy valószínűséggel kihozható, de ne legyünk telhetetlenek! A rendszer ipari méretben készíthető, legyátrható, telepíthető - tehát előbb-utóbb árcédulának is kerülnie kell rá.

*Itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy megkérjük az első beruházót (vevőt): jelentkezzen az [email protected] címen, nálunk, mert megírnánk az energiakonténerrel kapcsolatos történetét. Meg persze azt is, hogy ez az egész neki mennyibe is kerül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A nap kérdése: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

A nap kérdése: Mennyit autózhatnánk a leghosszabb repülőjárat üzemanyagából?

Tegyünk jót, együnk hamburgert - így is lehet

Tegyünk jót, együnk hamburgert - így is lehet

Palkovics: A több túlóra mindenkinek előnyös lehet

Palkovics: A több túlóra mindenkinek előnyös lehet

Értem, tudom, érzem

Értem, tudom, érzem

"Fejezze be az óbégatást" - másfél percben mutatjuk, hogyan utasít rendre Kövér László

"Fejezze be az óbégatást" - másfél percben mutatjuk, hogyan utasít rendre Kövér László

Ezer fülesbagoly szállta meg Túrkevét

Ezer fülesbagoly szállta meg Túrkevét