szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elnémult a közrádió, elsötétült a köztévé Vanuatun. A Csendes-óceán délnyugati részén fekvő szigetcsoport állami médiájának üzemeltetője nem fizette a számlákat, ezért kikapcsolták a társaságnál az áramot. Nemcsak a helyi hírekről maradtak le a vanuatuiak, hanem a foci-Eb-ről is. Állítólag időközben sikerült megállapodni az áramszolgáltatóval, és visszakapcsolták az áramot.

Az új-zélandi rádió és a Pasifik News beszámolója szerint az áramot már múlt héten kikapcsolták a vanuatui közmédiánál, így kénytelenek voltak aggregátort használni. Ez sem volt azonban sokáig működőképes megoldás, mert hétfőre az aggregátor működéséhez szükséges üzemanyag is elfogyott, így teljesen elment az adás. Kedden állítólag újra kaptak áramot, a Pasifik News szerint sikerült megállapodniuk a helyi áramszolgáltatóval.

Vanuatun az állami tévét és a rádiót is a VBTC nevű társaság működteti. A rezsivel nem először gyűlt meg a bajuk: tavaly sem fizették be a számlákat, akkor is elment az áram.

Nemcsak a közmédia gazdálkodására volt panasz. Vanuatu miniszterelnökének nem tetszett, hogy a műsort nem tudják fogni a szigetcsoport távolabbi részein. A VBTC új elnöke, Jonethy Jerety múlt héten azt ígérte, hogy az állam egész területén elérhetővé teszik a rádió adásait.

A helyieknek fontos a tévéjük, mert onnan értesülnek alapvető időjárási információkról, például arról, ha ciklon közeleg. Az elsötétülés miatt lemaradnak a parlament üléséről, de ami ennél is fontosabb: a futballrajongók nem láthatják a foci-Eb mérkőzéseit.

A WikiPédia szerint a tizenkét nagyobb és több mint hatvan kisebb szigetből álló, háromnyelvű Vanuatun több lap is van, de mindössze egy tévétársaság létezik. Magánkézben lévő rádiók sokáig nem voltak, de állítólag lesznek.

Az állami kézben lévő Television Blong Vanuatut 1993-ban alapították, francia segítséggel. A fővárosban, Port Vilában van a stúdiójuk, francia és angol nyelven adnak műsorokat napi pár órában. Szintén a WikiPédia szerint létezik egy második, nonprofit csatorna is, a KAM TV, ennek a műsorát szintén helyben készítik, 24 órában sugároz kulturális és oktatási tartalmat. Az alábbi műsorban például azt magyarázták el, miért egészségesebbek a helyben készített ételek a gyorséttermi kajánál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Megúszhatja a pótdíjfizetést, aki utólag éves autópálya-matricát vesz

Megúszhatja a pótdíjfizetést, aki utólag éves autópálya-matricát vesz

Trumpék kérésére újraszámolták a szavazatokat Milwaukee-ban, Biden előnye nőtt

Trumpék kérésére újraszámolták a szavazatokat Milwaukee-ban, Biden előnye nőtt