szerző:
Dénes Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elmúlt évtizedekben nem a hazai kocsmastatisztika fejletlensége okán nem elemeztük a futball-világesemények jótékony hatását a gazdaságra, hanem mert nem voltunk ott. Most végre kijutottunk és biztatóan is szerepelünk egy foci-Eb-n. Így Dénes Ferenc sportközgazdász nagy élvezettel vetette bele magát a matekba.

A British Beer & Pub Association (BBPA) becslése szerint az Egyesült Királyságban 40 millió korsóval (pint) több sört fogyasztanak a britek a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság brit válogatottak csoportkörös mérkőzései napján, mint egyébként tennék. Mindez 60 millió font nyereséget hoz a kocsmáknak. A legtöbb sör a wales-i és az angol válogatottak bemutatkozásakor, június 11-én fogyott (14,6 millió pint többletfogyasztás), a legkevesebbet június 21-re, az északírek németek elleni fellépésére becsülték (0,6 millió pint). És mi lesz ott még, most, hogy a brit csapatok rendre továbbjutnak? Na ja! A BBPA-nak van gyakorlata és főleg idősoros statisztikája a brit válogatottak nagy nemzetközi tornákon szerepléséről, annak hatásairól a sörfogyasztásra.

©

Nálunk az elmúlt évtizedekben nem elsősorban a kocsmastatisztika fejletlensége okán nincs igazi tapasztalatunk a fogyasztói szokásokról hasonló helyzetben, hanem azért, mert 30 évig nem láttuk hazáink fiait felnőtt nagypályás labdarúgó világverseny döntőszakaszában játszani. Az elmúlt napokban újra megérezhettük, mit veszítettünk közösségileg az elmúlt évtizedekben, a külföldi példákból pedig megérthetjük, gazdaságilag mennyit buktunk, hogy eleddig kimaradtunk az európai futballőrületből.

Örömanya, örömapa, örömközgazdász

Pedig nem túl nagy merészség azt feltételezni, hogy a szokások, a kultúra és a gazdasági fejlettségben meglévő különbségek ellenére tendenciaszerűen Magyarországon is érvényesülnek az európai fogyasztási trendek. Sőt! A francia Eb-re kijutás, de főleg a labancok feletti fényes győzelem (Ausztria–Magyarország 0:2) óriási energiákat szabadított fel e lángoktól ölelt kis országban. Mintha álomból ébrednénk, egymásra talál magyar és magyar, mindenki két jó barát, aki együtt harcol és issza borát. Hát, ez az. Nézzük a meccseket, isszuk a borunkat, sörünket, szurkolunk, ünneplünk – tehát költünk, fogyasztunk, pörgetjük a gazdaságot, mert a minden örömet elrontó közgazdászok azonnal a pénz nyelvére fordítják le még a legemelkedettebb pillanatokat is. De most nem – most sem – kell utálni a pénzzel foglalkozókat, hiszen az „örömgazdaság” egyenlege most feltehetőleg jelentős pozitívumot mutat, ami ugyanúgy jó mindnyájunknak, mint a válogatott jó szereplése keltette boldogság.

Tízezrével utaznak honfitársaink Franciaországba, az Eb helyszínére, ami alapvetően a francia gazdaságot gazdagítja, de nem kevesen vesznek igénybe itthon turisztikai szolgáltatásokat a kiutazáshoz, sokan visznek hazait: még egy utolsó tankolás a határon, csomagtartóban szalámi és pálinka, meg hát fel is kell ruházkodni, nehogy kinézzenek minket Európából!

Az itthon maradottak közül jó néhány háztartás a nagy sportesemény idejére időzítette a televíziója/kivetítője cseréjét, vételét. A családfőknek a magyar válogatott szereplésével – és az egy hónappal későbbi olimpiával, kettő-az-egyben – indokolva biztosan könnyebb volt elfogadtatni az extra kiadást. Ha a mérkőzéseket otthon családi vagy baráti körben nézzük, valami harapnivalót és itókát biztos vásárolunk, ha nyilvános helyen, kivetítőkön, kocsmákban, éttermekben, akkor folyik a sör, bor, pálinka, de a szóda és a kóla is az asztalra kerül, aztán csak megéhezik az ember, eszik is valamit.

Magyar szurkolók a körúton június 18-án.
©

Közben még mindig sokan dohányoznak, márpedig a meccsek sok izgalmat tartogatnak. Az élményeinket meg kell osztani a jelen nem lévő rokonokkal, barátokkal: nő a telefonhívások száma, az internethasználat, esetleg új telefont, fotókészüléket is vettünk mindehhez. Másnap nem ritkán fáj a fej, amire kell valami gyógyszer, mert csak így lehet normálisan elolvasni a meccsről szóló tudósításokat az újságokban, ha már megvettük azokat. A közvetítések alatt, az utakon az újságokban és interneten pedig ránk ömlik a rengeteg magyar válogatotthoz, Eb-hez, futballhoz kapcsolódó reklám, mert a vállalati marketingesek sem estek a fejükre, most kell hirdetni, a válogatott sikerével – hiszik – mindent el lehet adni…

Négy tízezrelék: a begyűrűző miriádok

Ha a Központi Statisztika Hivatal 2015. évi júniusi adatai alapján durva becslést készítünk, akkor az előbb érintett ágazatok tavaly ilyenkor nagyságrendileg 500 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le. Mindenkinek a belátására bízom – megbízható előzetes becsléseket nem ismerek –, hogy ezen forgalmakat hány százalékkal növeli a futball-Eb, a magyar válogatott szereplése. A nagyon óvatos becslés (1-2 százalékos forgalomnövekedés) is 5-10 milliárd, a futball eseményhez köthető többletbevételt jelent. És ne feledkezzünk meg a válogatott által a portugál meccs előtt már megkeresett, a vélhető továbbjutással együtt 11 millió euróról se, hiszen ez is egyértelműen az Eb-hez kapcsolódó bevétel! A többletbevételek a nagyon óvatos számítással is elérhetik a 2015. évi magyar GDP 0,04 százalékát.

A teljes gazdasági hatás ennél jóval nagyobb, ugyanis a többlet fogyasztáshoz meg kell termelni a javakat, több sört kell gyártani, több gyrost kell sütni, ki kell szolgálni a fogyasztókat, amihez több felszolgáló és megemelt fizetések kellenek, a nyilvános kivetítőket fel kell szerelni, működtetni és biztosítani kell – hogy csak néhány példát említsek. A futballszórakozás iránt megemelt kereslet tovagyűrűző gazdasági hatásai is milliárd forintokban mérhetőek.

Ha becsléseinkben hagyjuk magunkat a magyar csapat játékával és eredményességével elragadtatni, akkor jóval erőteljesebb gazdasági hatást is feltételezhetünk. Mert az biztos, hogy a legjobb 16 közé jutva óriási őrület lesz az országban, és az eddigi mérkőzéseket elnézve egyáltalán nem reménytelen abban bízni, hogy a magyar csapat nem fog ott megállni. Márpedig a korábbi angol tapasztalatok és a józan belátás szerint a kiesési szakaszban exponenciálisan nő a fogyasztás, előkerülnek a pezsgők, mindenki az én vendégem! Egyáltalán nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a nyolc közé jutva a GDP 0,1 százalékát is meghaladhatják a magyar futballválogatott és a futball Eb által generált gazdasági hatások.

Ha pedig döntőbe jutunk, akkor én sem számolok tovább. A boldogság ugyanis megfizethetetlen lenne…

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Csaknem egy tonna gyanús potencianövelőt és hormontablettát foglalt le a NAV

Csaknem egy tonna gyanús potencianövelőt és hormontablettát foglalt le a NAV

Velencei Bizottság: Hatályon kívül kell helyezni a bevándorlási különadót

Velencei Bizottság: Hatályon kívül kell helyezni a bevándorlási különadót

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

6800 forint helyett most ingyen letöltheti a kiváló túlélőjátékot, a Subnauticát

6800 forint helyett most ingyen letöltheti a kiváló túlélőjátékot, a Subnauticát

"Egy ősz hajú, szemüveges civil ruhás rám nézett, és intett, hogy vihetnek" – itt az eltűntként keresett tüntető története

"Egy ősz hajú, szemüveges civil ruhás rám nézett, és intett, hogy vihetnek" – itt az eltűntként keresett tüntető története