szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az állattartás az emberiség üvegházhatású gázkibocsátásának 14 százalékáért felelős, amely azonban akár 30 százalékkal is csökkenthető lehetne a megfelelő módszerek alkalmazásával - közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A FAO egy egyszerűen használható, interaktív programmal (GLEAM-i) kívánja segíteni az állattartással foglalkozó gazdálkodók, döntéshozók és tudósok munkáját.

Az eszköz lehetővé teszi, hogy megbecsüljék a hús, tejtermékek és tojás előállítása során keletkező üvegházhatású gázkibocsátást, és így javítsák termelékenységüket és váljanak egyúttal klímabaráttá is. Az Excel-alapú programban beállítható az ország vagy régió, az állatok száma és típusa is.

A kérődző állatok tartásával kerül szén-dioxid és metán a légtérbe, többek között a szarvasmarhák beleiben a rostok megemészthetetlensége miatt ugyanis nagy mennyiségben termelődik metán - idézte fel korábban az Agroinform. Brit vizsgálatok szerint egy átlagos nagyságú tehén naponta 100-120 liter metánt termel, mely adatokat új-zélandi vizsgálatok alátámasztottak.

A tehenek kibocsátása sok országnak okozhat gondot, a Bloomberg például nemrégiben azt írta, némely befeketőket elriaszthat egy olyan szektor, amelynek nagy az ökolábnyoma, márpedig az USA teljes metánkibocsátásának 22 százalékát a lábasjószágok emésztése adja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírusról neveztek el egy legyet

A koronavírusról neveztek el egy legyet

Media1: Letartóztatták a HPS-csoport két alapítóját

Media1: Letartóztatták a HPS-csoport két alapítóját

Elképzelhető, hogy nem újítja meg szerződését az Európai Bizottság az AstraZenecával

Elképzelhető, hogy nem újítja meg szerződését az Európai Bizottság az AstraZenecával