Púzó és böfögő tehenek miatt aggódik az ENSZ

Az állattartás az emberiség üvegházhatású gázkibocsátásának 14 százalékáért felelős, amely azonban akár 30 százalékkal is csökkenthető lehetne a megfelelő módszerek alkalmazásával - közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

  • hvg.hu/MTI hvg.hu/MTI
Púzó és böfögő tehenek miatt aggódik az ENSZ

A FAO egy egyszerűen használható, interaktív programmal (GLEAM-i) kívánja segíteni az állattartással foglalkozó gazdálkodók, döntéshozók és tudósok munkáját.

Az eszköz lehetővé teszi, hogy megbecsüljék a hús, tejtermékek és tojás előállítása során keletkező üvegházhatású gázkibocsátást, és így javítsák termelékenységüket és váljanak egyúttal klímabaráttá is. Az Excel-alapú programban beállítható az ország vagy régió, az állatok száma és típusa is.

A kérődző állatok tartásával kerül szén-dioxid és metán a légtérbe, többek között a szarvasmarhák beleiben a rostok megemészthetetlensége miatt ugyanis nagy mennyiségben termelődik metán - idézte fel korábban az Agroinform. Brit vizsgálatok szerint egy átlagos nagyságú tehén naponta 100-120 liter metánt termel, mely adatokat új-zélandi vizsgálatok alátámasztottak.

A tehenek kibocsátása sok országnak okozhat gondot, a Bloomberg például nemrégiben azt írta, némely befeketőket elriaszthat egy olyan szektor, amelynek nagy az ökolábnyoma, márpedig az USA teljes metánkibocsátásának 22 százalékát a lábasjószágok emésztése adja.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.