szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jegybankban sokan úgy tartják, a Matolcsy György-féle vezetés 2013-as munkába állása óta a keleti spiritualitás nagy teret kapott az intézményben. Végignézve az elmúlt évek buddhista tízmilliószoros napjait, úgy tűnik, az MNB komolyan veszi a karmikus törvényeket. Még a Magyar Nemzeti Bank címe is megváltozott, száműzték belőle a nyolcas számot.

A jógaoktatással is foglalkozó Vajda Zita személyi titkár és Matolcsy György jegybankelnök kapcsolatának apropóján a szerdai Népszabadság azt vizsgálta, mennyire hatják át a Magyar Nemzeti Bank működését a keleti filozófiák, vagy szigorúbban fogalmazva az ezotéria.

A lap szerint az MNB-ben úgy tartják, hogy Matolcsyék 2013-as munkába állása óta a keleti spiritualitás nagy teret kapott az intézményben, például a buddhisták által számon tartott évi négy tízmilliószoros napon (amikor tetteink tízmilliószoros erővel karmikusan szállnak vissza ránk). Ezeken a napokra ugyanis a Matolcsy-féle jegybanki vezetés hajlamos jelentős közléseket időzíteni, még ha szombat van is. Igaz, hivatalos belső iránymutatás nincs ez ügyben.

Az MNB szerda délelőtt közleményben tagadta, hogy hiedelmek alapján működne. Mint írták, az év majd' minden napján publikálnak közleményeket.

A lap végignézte, milyen jegybanki intézkedéseket, eredményeket jelentettek be ezeken a napokon, és megnézték az előttük, utánuk következő napokat is. Kiderült, hogy a nevezetes napokra mindig jutott valami fontos, az előttük, utánuk következő napon viszont nem. Ha marad a mintázat, idén október 22-re is jelentős közlést várhatunk.

 • 2013. október 26.: az előtte való pénteken tették közzé Balog Ádám alelnök és Palotai Dániel ügyvezető közös dolgozatát a magyar gazdaság finanszírozási helyzetének javulásáról.
 • 2014. február 14.: bejelentették, hogy elindítják nagyszabású közgondolkodási programjukat. A vállalkozásnak a Pallasz Athéné Közgondolkodási Progam nevet adták.
 • 2014. június 13.: bejelentették, hogy a Monetáris Tanács áprilisban elfogadta az önfinanszírozási koncepció a pénzügyi stabilitásért, ez a jegybanki eszköztár reformját hozta magáal.
 • 2014. július 31.: beszámoltak a Szanálási Alap létrehozásáról – ennek célja, hogy a pénzügyi szereplők maguk finanszírozzák a bajba jutott intézmények helyzetének rendezését, és ne az adófizetőkkel fizettessék ki.
 • 2014. november 13.: közölték, hogy megalakult a Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő (MARK) Zrt., amelynek fő célja a rossz kereskedelmi ingatlanhiteleinek leépítése.
 • 2015. március 5.: Orbán Viktor is beszállt Matolcsy mellé az új jegybanki könyvsorozat bemutatóján. Az első kötet Matolcsy György Egyensúly és növekedés című műve.
 • 2015. június 2.: Döntöttek a jegybanki eszköztár megújításáról.
 • 2015. július 20.: Bejelentették Balog Ádám átigazolását az MKB-hez, azt, hogy együttműködési megállapodást kötöttek a Corvinus Egyetemmel, valamint hogy irodát nyitnak Hamburgban.
 • 2015. november 3.: Közölték, hogy januárban elindul a Növekedéstámogató Program, amelynek célja, hogy a kkv hitelállománya érdemben növekedjen.
 • 2016. február 22.: Az MNB 95 milliárd forintos rekordnyereségről számol be a 2015-ös évre vonatkozóan.
 • 2016. május 21: Bár szombat volt, közleményben üdvözölték, hogy a Fitch Ratings felminősítette Magyarországot.
 • 2016. július 8.: Bejelentették, hogy több tízezer bajba jutott jelzáloghitelest keresnek meg a bankok szeptember végéig az MNB ajánlására.

Bár a titkárból lett barátnő, Vajda Zita spirituális érdeklődése egyértelmű, a lap forrásai szerint Matolcsy keleties érdeklődése nem újkeketű. Emlékezzünk 2012-es szereplésére, amikor arról beszélt egy lakossági fórumon, hogy a magyarok rokonságban állnak a japánokkal, mert mindkét nép gyermekeinek fenekén "százból harminc esetben" az első hat héten kis, piros pont jelenik meg. Voltak ugyanakkor olyan MNB-sek, akik szerint a fiatal nő ezoterikus dolgok tekintetében erős befolyást gyakorol Matolcsyra.

Ahogy arra a hvg.hu felfigyelt (cikkünket ugyanaz a Baksa Roland írta, aki most a Népszabadság-cikk társszerzője), a valaha a Szabadság tér 8-9. szám alatt található jegybank címéből kikerült a nyolcas szám, a homlokzatról levették a táblát, a honlapon az intézmény székhelyénél is csak a kilences szám szerepel. Úgy tudni, nem tanácsos nyolcoldalas elnöki felkészítőt készíteni Matolcsy Györgynek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Utazási szigorításokat tervez az EU – Szijjártó nem vár Brüsszelre

Utazási szigorításokat tervez az EU – Szijjártó nem vár Brüsszelre

A Sanofi is rááll a Pfizer-vakcinára, 100 millió adagot gyárt le idén

A Sanofi is rááll a Pfizer-vakcinára, 100 millió adagot gyárt le idén

Eltűnt az SZFE Facebook-oldaláról a Pesti TV „libsiző” riportja

Eltűnt az SZFE Facebook-oldaláról a Pesti TV „libsiző” riportja