Tetszett a cikk?

Ma kezdődhet a tárgyalás a szerkesztőség és a kiadó között a Népszabadság eladásáról. Az ügylet bonyolultnak ígérkezik, és kérdéses, politikai támogatás nélkül el tudja-e érni a felfüggesztett lap az újraindulást.

Nem a Mediaworks, hanem a kiadóvállalat osztrák tulajdonosa, a Vienna Capital Partners (VCP) hozott döntést a Népszabadság kiadásának felfüggesztéséről – értesült a hvg.hu.

A szombat délelőtt nyilvánosságra hozott lépésről így egy igen szűk kör tudhatott csak, egy azonban biztosra vehető: köztük volt Rónai Balázs vezérigazgató, aki a lapunk birtokába jutott cégadatok szerint már október 7-én, pénteken lemondott a Mediaworksben betöltött igazgatósági tagi tisztségéről. És minden bizonnyal közöttük volt a céghez tavaly júniusban igazolt Rónai helyét átvevő, és hétfőn már le is mondott Katona Viktor, aki viszont régi motoros a tulajdonos VCP-nél, és eddig a cég pénzügyi vezetője volt.

A Népszabadság szerkesztősége ezzel szemben csupán szombat reggel értesült a kiadói döntésről, mégis ennek ellenére várták volna el azt az újságíróktól, hogy a működés folytatása érdekében tegyenek le egy üzleti tervet a Mediaworksnek.

Martonyi nem tudott róla

Cáfolta a hvg.hu-nak Martonyi János, hogy köze lett volna a Népszabadságról szóló döntés meghozatalához. Az Orbán-kormány volt külügyminisztere a VCP nemzetközi tanácsadó testületének tagja, ám, mint kérdésünkre válaszolt: „a 13 független személyből álló nemzetközi tanácsadó testület sem a VCP, sem pedig a VCP tulajdonában álló társaságok tekintetében semmilyen döntéshozatali jogkörrel nem rendelkezik.” Martonyi azt írta, a lépésről ő maga is csak szombat délután értesült a magyar sajtóból.

Az, hogy a folyamatosság megszakadt, már vasárnap délután nyilvánvalóvá vált. Murányi András főszerkesztőnek ekkor csak abban sikerült megegyeznie a kiadó képviselőivel, hogy nem zárkóznak el az elől, hogy a Népszabadságot új tulajdonosi kör adja ki – vagyis gyakorlatilag belementek abba, hogy eladják a lapot.

Ez erősen emlékeztet arra, ahogyan a Népszabadság tulajdonosának jogelődje, a Ringier 2004 őszén bezárta a Magyar Hírlapot. A bezárást akkor a Népszabadságra foghatták: a versenyhivatal ugyanis piaci erőfölényként értékelte azt, hogy a két lap ugyanazon kiadó kezében van. A bezárást azonban hivatalosan nem ezzel indokolták, hanem hogy a kiadó nem akarja finanszírozni a lap veszteségeit.

Akkor a szerkesztőség kapott is hat napot, hátha talál befektetőt, amely továbbvinné a lapot, már csak azért is, mivel egy működő lapnak jobb esélyei vannak a piacon. Az utolsó napon Papp Béla, a Ringier ügyvezető igazgatója azonban váratlanul bejelentette: leállítják a lap kiadását, az újságírók hagyják el a szerkesztőség épületét is. A betördelt oldalak a Népszava és a Magyar Nemzet hasábjain jelentek meg.

Néhány nap szünet után azonban a szerkesztőségi munka újraindult, annak ellenére, hogy az újságírók nem kapták meg a Magyar Hírlap védjegy jogait. Tizenkét lapszám A Pont címmel jelent meg, mígnem a Ringier a botrány hatására úgy döntött: a lap nevét az új kiadó, a Pont-MH Kft. rendelkezésére bocsátja.

©

Az, hogy ez most is megtörténik-e, egyelőre nem lehet tudni, a Mediaworks mindenesetre hétfőn este jelezte: nyitott a tárgyalásra. A Murányi András vezette szerkesztőség egy euróért venné át a Népszabadság és weboldala, a nol.hu védjegyének jogait. Esélyeiket rontja, hogy amíg 2004-ben a kormány aktívan támogatta a lap megmentését, most a Fidesz elhatárolódik ettől, mondván gazdaságilag racionális döntést hozott a kiadó, amelybe a pártnak nincs beleszólása.

Kié a végjegy?

Az eladással azonban van egy bökkenő (azon túl természetesen, hogy a logó megszerzése után a működést is valahogy finanszíroznia kellene egy új tulajdonosnak). A Népszabadság és a nol.hu logóját is jelzálog terheli. A jelzálogot az MKB Bank Zrt. tette rá a védjegyekre még augusztus elején egy nagy összegű hitel biztosítékaként. Nem csak a két logóra, hanem mindenre, és nem is csak a Népszabadságnál, hanem a Mediaworks Hungary Zrt. teljes állományában – tudta meg a HVG.

Ez utóbbi cég nem a 2014 őszi fúzióval jött létre, hanem idén tavasszal, amikor a csoport valamennyi cégét egy társaságba vonták össze. A beolvadással megszűnt a Népszabadság és a Nemzeti Sport kiadója, a nyomdát üzemeltető Mworks Print, a magazinokat kiadó kft., a nyolc megyei lapot és a Vasárnap Reggelt készítő cégek, illetve a Világgazdaságot kiadó Zöld Újság Zrt. is. Az új cég teljes eszközállománya 10,8 milliárd forintot tett ki az átvételkor, ezt teljes egészében jelzálog terheli.

A kölcsön célját is tudni lehet: a Mediaworks még nyár elején jelentette be, hogy megveszi a Veszprém, Zala, Vas és Fejér megyei, illetve a dunaújvárosi lapokat kiadó Pannon Lapok Társaságát. A fúziót a Gazdasági Versenyhivatal is jóváhagyta augusztus elején – alig egy héttel a jelzálog bejegyzése előtt. Szeptember 30-án pedig már be is jegyezték a fúziót, amivel nem csak a MW megyei lapjainak száma nőtt a duplájára, de eszközállománya is nagyjából ennyivel növekedett.

Murányi András főszerkesztő
©

A portfólióból tehát nem feltétlenül hiányzik egy Népszabadsághoz hasonló közéleti napilap. A Mediaworks megyei laphálózata ugyanis a hét hat napján már 12 megyét, vasárnap pedig a Budapesten és Pest megyében Vasárnap Reggel címen, 15 megyében pedig ennek a helyi mutációival majdnem az egész országot olvasótáborában tudhatja. A Népszabadság bezárása azonban nem csupán egy veszteséges cégtől szabadítja meg a tulajdonost, hanem értékesebbé teszi a portfólióját egy esetleges eladás előtt is.

Mészáros Lőrincet emlegetik

Kényszercég

A Vienna Capital Partners nem ismeretlen Magyarországon. Korábban a Borsodchem konszolidációját vezényelték le, a vegyipari céget később a kínai Wanhua társaságnak adták el.

A Mediaworksnél nem a csőd elkerülése volt a cél, ám mégis válságmenedzserként léptek fel. A céget ugyanis a kényszer szülte, az Axel Springer magyarországi kiadói és a Ringier fúzióját ugyanis csak úgy hagyta jóvá a GVH, hogy a portfólió egy részét kiszervezik. Ezt vette meg a VCP leányvállalata, a QDW Beteiligungen AG.

Az eladásról régóta pletykálnak, a hírekben felbukkant a lehetséges vevők között a Mészáros Lőrinchez közeli Duna Aszfalt és a márciusban alapított Opimus Press Zrt. is. Ennek anyacégénél, az Opimus Groupban szintén a felcsúti polgármesterhez köthető üzletemberek bukkantak fel. A társaság ráadásul az alapítása utáni hónapban, áprilisban 20 millió értékben kötvényeket bocsátott ki, ezt a 6 milliárd forintot meghaladó összeget pedig vállalatfelvásárlás finanszírozására szánják.

Az ügyletről szóló sajtóértesüléseket a Mediaworks augusztus végén cáfolta. Közleményükben azt írták: épp egy jelentős felvásárlással van elfoglalva a menedzsment. Az eladásról szóló híreket önmagában az is erősíti, hogy a tulajdonos Vienna Capital Partners alapító-vezetője, Heinrich Pecina már 2014-ben világossá tette: pénzügyi befektetőként veszi át a cégcsoportot, amelyet nyereségessé szeretne tenni, és ha talál vevőt, túlad rajta.

Ahhoz azonban, hogy a Népszabadságot most be lehessen zárni, még egy fontos lépésre szükség volt: kivásárolni a szocialistákat a kiadóból. Ezt tavaly nyáron vitte véghez Pecina, amikor megvette az MSZP Szabad Sajtó Alapítványától a 27,69 százalékos tulajdonrészét, és így egyedüli tulajdonosként rendelkezhetett a sorsáról.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
"Sorosék" kulákos diafilmje szépen rímel az iráni diákok bűnbakká tételére is

"Sorosék" kulákos diafilmje szépen rímel az iráni diákok bűnbakká tételére is

Remek dolog a napelem, de nagy baj lehet abból a Földön, ha rossz helyre tesszük

Remek dolog a napelem, de nagy baj lehet abból a Földön, ha rossz helyre tesszük

Visszaesett a CBA-k délelőtti forgalma

Visszaesett a CBA-k délelőtti forgalma