szerző:
MG-NIZS
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagyon ritka volt a rendszerváltás utáni magyar sajtóban, hogy egy kiadó – a gyanú szerint politikai nyomásra, ám ezt mindig pénzügyi okokkal magyarázva - egyik napról a másikra bezár egy lapot. Példák azonban vannak. Szomorú történetek következnek.

A Postabank és a Kurír

A veszteségekre hivatkozva 1998. október 1-jén felfüggesztette a Kurír című lap megjelenését a kormányközeli Postabank, amely közben finanszírozta a sokkal nagyobb deficitet termelő, ám a friss miniszterelnököt, Orbán Viktort akkor teljes mellszélességgel támogató Magyar Nemzetet. Néhány nappal korábbi, úgymond előkészítő nyilatkozatában a kormányfő a polgári erők számára kedvezőbb sajtóegyensúly megteremtését sürgette.

A hatalomból éppen kiesett szocialista és liberális ellenzék a sajtószabadság elleni támadásnak minősítette a puccsszerű megszüntetést, A Fidesz gazdasági szakértőjeként nyilatkozó Kósa Lajos  kijelentette, hogy a kormánynak semmi köze a pénzintézet önálló döntéseihez, de azért azt megjegyezte: a szocialisták által most oly vehemensen védett bulvárlap naponta törölte bele lábát polgári érétkekbe.

Az 1998-as sajtóbotrány annyiban mindenképp hasonlított a Népszabadság megjelenésének mostani felfüggesztéséhez, hogy az is puccsszerűen történt, igaz, a szerdai verdikt után a főszerkesztő, Szűcs Gábor magánkiadásában – máig homályos anyagi háttérrel – a következő napon Csütörtöki Kurír néven néhány napig még utcára került az újság. Két hét múlva azonban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma gyorsított eljárásában törölte a nyilvántartásból a régi-új lapot, amely rövid internetes lét után kimúlt.

A Ringier és a Magyar Hírlap

 „Lapzárta egy hét múlva?”  - ezzel a harsány üzenettel jelent meg 2004. október 30-án a Magyar Hírlap című napilap, amelynek cikkéből kiderült, hogy a Ringier Kiadó Kft. felmondott a szerkesztőség munkatársainak és bejelentette az újság megszüntetését. A tulajdonos azért némi választási lehetőséget is adott a bejelentéskor: amennyiben a puccsszerűen munkanélkülivé tett munkatársak vállalják az ingyenmunkát, akkor a lap még egy hétig kikerülhet a standokra. Az intézkedés indoklásaként elhangzott, hogy mivel a kiadó hónapok óta hiába keresett befektetőt, elfogyott a türelme és – állítólag – a pénze.

„Nem búcsúzunk, dolgoznánk” – írták a lapkészítést tovább vállalók, akik élvezhették a sajtó szolidaritását. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége például a nyilvánosság fontos tényezőjének nevezte az akkortájt balliberális irányultságúnak elkönyvelt lapot. Az akkori Magyar Hírlap egyébként korántsem bírta valamely párt egyhangú támogatását. A külügyminiszteri posztjáról uniós biztosság felé tartó Kovács László (korábbi szocialista pártelnök) például röpnyilatkozatban örömének adott hangot, mondván a bezárással a Ringier „a legjobb döntést hozta”. Ugyanekkor a lap megmentése érdekében „informálisan eljárt” az új kormányfő, Gyurcsány Ferenc, azt kérve a tulajdonostól, hogy adjon lehetőséget és időt a lap megmentésére, mert „túl nagy érték forog kockán”. Hasonlóan érveltek a lap munkatársai is, akik a kiadás jogának megszerzésén munkálkodtak.

A különféle tárgyalások nem vezettek eredményre, november 6-án már a tervezett búcsúszám megjelentetésére sem nyílt lehetősége a Szombathy Pál főszerkesztette Magyar Hírlapnak, amelynek munkatársai 5-én délután negyed ötkör ultimátumot kaptak, hogy hat óráig hagyják el a szerkesztőség épületét. Példás volt azonban a többi lap kiállása, a végül nem hat, csak öt alkalommal még megjelent lap utolsónak tervezett, ám ki már nem nyomott oldalaiból, cikkeiből a Magyar Nemzet és a Népszava is közölt többet.

Talán a Kurír példáján is okulva a magyarhírlaposok három nappal később Pont címmel - „európai hírlap” alcímmel - formájában is eltérő napilappal jelentkeztek. Tizenkét Pont került ki utcára, mígnem az új kiadó – a munkatársak által alakított A Pont-MH kft – megállapodásra jutott a hirtelen engedékennyé vált régivel. Egy év múltán, 2005 szeptemberében Széles Gábor és munkatársa 76 százalékos üzletrészt hasított ki a kft-ből, amely élén egy évig még Szombathy Pál és csapata dolgozhatott.

©

2006 őszén azután Széles Gábor Gazsó L. Ferencet nevezte ki a lap élére. Ezután megannyi munkatárs felmondott, másokat elbocsátottak, és összeállt a  már a maira emlékeztető szellemiséggel jelentkező gárda alapja.

Simicskáék és a Metropol

©

A legfrissebb puccsszerű lapbezárás idén júniusban történt, amikor a Simicska-birodalomhoz tartozó Metropolt állították le egyik pillanatról a másikra. Hiába ígérte személyesen Fonyó Károly, a Metropol Media Zrt. vezérigazgatója tavaly ősszel, hogy a 2018-as választásig mindenképpen működtetik az ingyenes napilapot, idén június 13-án délután Hivatal Péter kiadóvezető értekezletet hívott össze, ahol közölte a munkatársakkal: éppen a leges legutolsó Metropolt készítik, az még másnap, kedden megjelenik, de többé már nem. A munkatársakat egy hónapra felmentették a munkavégzés alól, majd mindenkit elbocsátottak.

A Metropol Simicska Lajos és Orbán Viktor csatájának áldozatává vált, a lapból a 2015. február 2-i „Geci-nap” után teljesen eltűntek az állami hirdetések, majd 2016 nyarának elején Habony Árpád Modern Media Groupja elindította ellenében napilapként is a Lokált, amely elszipkázta a reklámokat.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak néhány kattintás, és talán ön lesz az egyik, aki Hold-körüli utazásra indulhat

Csak néhány kattintás, és talán ön lesz az egyik, aki Hold-körüli utazásra indulhat

Népszava: Felfüggesztették a Pest megyei kórházi belgyógyászatok területi ellátási kötelezettségét

Népszava: Felfüggesztették a Pest megyei kórházi belgyógyászatok területi ellátási kötelezettségét

Csalódott a független tesztlabor a Galaxy S21 Ultra kamerájában

Csalódott a független tesztlabor a Galaxy S21 Ultra kamerájában