szerző:
hvg.hu

Elfogadták a parlamentben az NGM adócsomagját. Jövőre megváltoznak a cafeteria szabályai, több segítséget kaphatunk az adóbevallás kitöltéséhez, de a tao rendszeréhez és a kisadókhoz is hozzányúltak.

Az eredeti tervekhez képest kisebb módosításokkal, de átment a parlamenten a 2017-es adócsomag. A legnagyobb változást akkor vehetik észre több millióan, amikor jövőre eljutnak az adóbevallás kitöltéséig, ezt ugyanis egyszerűen megcsinálja helyettük a NAV, ha ezt kérik, és persze ha nem kaptak munkáltatói adómegállapítást. Tállai András korábban azt mondta, hogy négymillió embernek segíthetnek így – persze ez a szám végül valószínűleg ennél kevesebb lesz. Aki használja az ügyfélkaput, annak március 15-ig ajánlja fel a NAV az adóbevallási tervezetét, a többiek pedig ugyaneddig postán vagy elektronikus úton kérhetik, hogy az adóhatóság postázza nekik a javasolt bevallást.

Átírják a cafeteria szabályait

Új szabályokkal találkozik az is, aki cafeteriát kap. Az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évi 100 ezer forintot kaphatnak készpénzben. A magánszférában 350 ezer, a közszférában 100 ezer forintot adhatnak a Szép-kártyára. A munkaadó a dolgozónak adott összeg 1,18-szorosa után fizet 15 százalékos személyi jövedelemadót és 14 százalékos ehót; ez minimális csökkenés, eddig 1,19-szeres volt a szorzó. Eredetileg úgy volt, hogy a munkáltató egészségügyi ellátást is biztosíthat a cafeteria részeként, de ez végül kikerült a törvényből. Sport- és kultúrabelépő, valamint ötmillió forintos lakásépítési vagy lakásvásárlási támogatás azonban továbbra is járhat a cafeteria részeként. Változás az is, hogy a béren kívüli juttatások eddigi „egyéb juttatások” kategóriájára magasabb adót vetnek ki, az eddigi 14 helyett 27 százalékos ehót kell fizetni. Ide tartozik például az iskolakezdési támogatás, a bérlet, vagy a munkahelyi étkeztetés.

Jön az újabb élelmiszeráfa-csökkentés, ahogy megígérték. Ezúttal a baromfihús, valamint a friss tej és a tojás áfája csökken, 27-ről 5 százalékra. Az internetadó szintén alacsonyabb lesz, 18 százalékos.

©

A legnagyobb kedvezmény újra a sporté, ezúttal a vizes vb megrendezéséhez adnak óriási támogatást, a világbajnoksággal kapcsolatos kötelezettségeket ugyanis egyszerűen adómentessé tették. Az pedig tao-kedvezményt kaphat, aki az energiahatékonyság növelésére költ, igaz, csak az elszámolható költség 30 százaléka lehet a kedvezmény.

Segítség a kis cégeknek és a startupoknak

A kisvállalati adó szabályait is átírták. A kiva belépési értékhatára marad ugyan 500 millió forint, de a cégek egészen addig választhatják ezt az adónemet, amíg az egymilliárd forintos mérlegfőösszeget el nem érik. A kisadózó vállalkozások tételes adójának, a katának a bevételi határa megduplázódik, már 12 millió forintos lesz, ha pedig az adóalany önként lépett ki a kata hatálya alól, akkor már nem két, hanem csak egy évet kell várnia arra, hogy újra ezt az adónemet válassza. Egyszerűsödik az egészségügyi hozzájárulás rendszere is, az eho ezután öt helyett kétkulcsos lesz, csak a 14 és a 27 százalékos kulcs marad fent.

Adókedvezményt kap az is, aki a startupokat támogatja – az ő nevüket egyébként megpróbálják magyarosítani, de minimum kérdéses, hogy a regisztrált korai fázisú vállalkozás névadás mennyire lesz nyerő ötlet. Évente akár 20 millió forintos kedvezményt is kaphat, aki startupba fektet be, ezt a kedvezményt négy évig lehet igénybe venni.

A kormány haladékot adott az étel-ital automaták üzemeltetőinek is. Az automata felügyeleti egységet az eredeti tervekhez képest később, csak 2017. júniusának végén kell üzembe helyezni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Titokzatos jótevő tartja lázban a francia nagyváros lakóit

Titokzatos jótevő tartja lázban a francia nagyváros lakóit

Részeg mosómedvék terrorizálták egy amerikai kisváros lakóit

Részeg mosómedvék terrorizálták egy amerikai kisváros lakóit

Kórházat mikor fogsz átadni? - széttrollkodták a fociakadémiát avató Orbán Viktor oldalát

Kórházat mikor fogsz átadni? - széttrollkodták a fociakadémiát avató Orbán Viktor oldalát

Honvédségi repülő szállította Orbánt Milánóba?

Honvédségi repülő szállította Orbánt Milánóba?

10 évig kutatott utána, végre videóra tudta venni a búvár a különleges tengeri állatot – videó

10 évig kutatott utána, végre videóra tudta venni a búvár a különleges tengeri állatot – videó

Egérürülékkel szennyezett nádcukrot hív vissza a Metro

Egérürülékkel szennyezett nádcukrot hív vissza a Metro