szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megjelent a nagy kapacitású vonatok beszerzéséről szóló tender. Olyan szerelvényeket akarnak beszerezni, amelyeken legalább hatszáz ülés van. Az Iho.hu szerint ennek alapján egészen biztos, hogy emeletes szerelvényeket vásárol a MÁV-START.

Jónéhány európai ország vasúti flottájában vannak már korszerű emeletes szerelvények, a teljesség igénye nélkül egyebek mellett Hollandiában, Németországban, Franciaországban, sőt, Szlovákiában és Csehországban is közlekednek ilyenek. Itthon az elmúlt években több körben is vásárolt új motorvonatokat a MÁV-START és a GYSEV is, de emeletesek ezek között nem voltak. A különböző szakmai oldalakon, fórumokon azonban régóta pedzegetik már, hogy kiírnak olyan tendert is majd, amely valószínűleg emeletes vonatok beszerzéséről szól majd.

Az Iho.hu szerint megjelent végre az a nyílt eljárású tender, amely nyertese összesen negyven, legalább hatszáz ülőhelyet biztosító villamos szerelvényt szállíthat.

Az előírt kapacitás alapján a járművek egészen biztosan emeletes szerelvények lesznek, hacsak a pályázók elő nem állnak egészen hosszú egyszintű vonatokkal – spekulál a közlekedési portál.

A járművásárlást a MÁV-START százszázalékosan európai uniós források falhasználásával, IKOP-projekt keretében hajtja végre.

Az ajánlatok értékelésénél hatvan százalékban az ár számít majd. A járműveket a szerződés megkötésétől számított kilencvenhat hónapon belül kell leszállítani a győztesnek.

Az ajánlattételi idő meglehetősen rövid: 2017. január 13-áig lehet jelentkezni a kiírásra.

A MÁV-STARTNAK 123, a GYSEV-nek pedig eddig tíz Flirt típusú motorvonatot szállított a svájci Stadler, amelynek Pusztaszabolcson karbantartó, Szolnokon pedig kocsiszekrénygyártó üzeme van. Akár ez a cég is pályázhat és győzhet majd – veti fel az Iho.hu.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már készül a Nyirő József-film

Már készül a Nyirő József-film

Megkönnyíti a zenehallgatást a Spotify, de nem mindenkinek

Megkönnyíti a zenehallgatást a Spotify, de nem mindenkinek

Autótemetővé változott egy híd egy tömegbaleset után az Egyesült Államokban

Autótemetővé változott egy híd egy tömegbaleset után az Egyesült Államokban