szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Együtt gyulai választókerületi elnöke szerint nem utasította vissza az ügyészség a Simonka György ellen tett feljelentését, hanem arról tájékoztatták, hogy az ügyben már nyomoznak, és annak eredményét közlik majd vele.

A sajtóban megjelent hírek után kérdezett rá Hadházy Ákos LMP-s politikus Polt Péter legfőbb ügyésznél, hogy van-e büntetőeljárás folyamatban Simonka György fideszes országgyűlési képviselő ellen költségvetési csalás vagy más gyanú miatt, ahol a képviselő érintettsége rokoni szálak vagy gazdasági érdekeltségek miatt felmerült. Korábban az RTL Híradó számolt be arról, hogy az ügyészség költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz Simonka György ügyében.

A nyomozás ténye úgy derült ki, hogy az Együtt Békés megyei elnöke, Bod Tamás feljelentést tett Simonka ellen csődbűntett miatt, miután a képviselő saját unokahúgának adta el a házát egy agrárvállalkozása csődbe menésekor, hogy ne tudják behajtani rajta a tartozást. Az ügyészségtől közölték azonban, hogy az ügyet "szoros tárgyi és személyi összefüggés folytán" egy már folyamatban lévő költségvetési csalás bűntette miatti nyomozásban vizsgálják".

Simonka az ügyében folyó eljárásokról azt mondta: az Együtt politikusai mindenféle mondvacsinált ügyekben feljelentgetik, ezeket az eljárásokat le kell folytatni, ő pedig általában akkor értesül ezekről, mikor kiderül, hogy alaptalanok és megszüntetik azokat.

Polt Péter válaszában azt írta: Simonka György országgyűlési képviselő, így ellene csak akkor lehetne büntetőeljárást folytatni, ha az Országgyűlés felfüggeszti mentelmi jogát, "Simonka György országgyűlési képviselővel kapcsolatban a mentelmi jog felfüggesztését az ügyészség nem indítványozta."

Bod Tamás: „úgy teszek, mintha egy normális országban élnék”

Az Együtt gyulai választókerületi elnöke szerint nem utasította vissza a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYFÜ) a feljelentését, amelyet fedezetelvonás gyanúja miatt tett a fideszes Simonka György ellen. A KNYFÜ válaszában azt írták, hogy "szoros tárgyi és személyi összefüggés folytán már költségvetési csalás ügyében nyomoznak”, és ennek lezárásáról, eredményéről értesítik majd.

Akinek visszautasítják a feljelentését, azt utólag nem értesítik – jegyezte meg Bod Tamás a hvg.hu-nak küldött levelében.

Cáfolta azt is, hogy Együtt „mindenféle feljelentéseket” tett volna Simonka György ellen. Ő egy feljelentést tett idén november 14-én, arra érkezett az ügyészség előbb említett válasza, így a fideszes képviselő nyilatkozata szerinte nem fedi a valóságot.

Egy nyomozás és/vagy büntetőeljárás során egy-egy személy meggyanúsítása az utolsó mozzanatok egyik, így „ebben az esetben is így kell kezelni Simonka nyilatkozatait és Polt Péter Hadházy Ákos mostani kérdésére adott válaszát” – jelezte.

Bod Tamás levele végén megjegyezte: „úgy teszek, mintha egy normális országban élnek, ahol minden szerv, így az ügyészség is szakmai szempontok mellett teszi a dolgát”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elmaradt a Barcelona nagy megújulása a Fradi elleni BL-rajt előtt

Elmaradt a Barcelona nagy megújulása a Fradi elleni BL-rajt előtt

Liam Neeson akciófilmjét nem túl sokan nézték meg, de így is listavezető lett

Liam Neeson akciófilmjét nem túl sokan nézték meg, de így is listavezető lett

Pár napra visszatér a vénasszonyok nyara

Pár napra visszatér a vénasszonyok nyara