szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt évben kialakult kedvező finanszírozási helyzetre való tekintettel az Államadósság Kezelő Központ Zrt. lezárja a Letelepedési Magyar Államkötvények értékesítését.

A kötvények vásárlására a 2017. március 31-ig benyújtott kérelmek esetében lesz lehetőség – közölte az Államadósság Kezelő Központ Zrt., amely az elmúlt évben kialakult kedvező finanszírozási helyzettel indokolta a lépést.

Mint írták, a kötvényprogram 2013. júniusi indulásakor olcsó és biztonságos finanszírozást jelentett az ország számára. A több mint egymilliárd euró összegű értékesítés és a konstrukció árazásából adódóan elért másfél milliárd forint kamatmegtakarítás hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország államadósságának megítélése és a finanszírozás biztonsága javuljon.

Az elmúlt években folyamatosan csökkent az államadósság-ráta és a devizaadósság aránya. A tavalyi évben az állampapírok mindhárom nemzetközi hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriába kerültek, és az állampapírok kamata történelmi mélypontra süllyedt. Mindezek alapján a korábban fontos szerepet játszott LMÁK értékesítésére a jövőben nincs szükség, a finanszírozási tervben szereplő devizaforrás-bevonás a piaci kibocsátásokkal és a hazai lakossági P€MÁK kötvénnyel biztosítható. 

Októberben írtuk meg, hogy értesüléseink szerint mindenképpen megszűnik majd a konstrukció. A kérdésről még decemberben is összevissza nyilatkoztak kormánypárti poltitikusok; előbb Rogán Antal mondta, hogy még 2017-ben lezárják az értékesítést, röviddel utána pedig Lázár János nyilatkozta, hogy ez már 2016 végén megtörténik. Még ugyanaznap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt közölte: elkészült a letelepedési kötvények jövőjéről szóló előrterjesztés

Korábban a Jobbik a kötvény értékesítésének leállítását szabta feltételként ahhoz, hogy támogassa a Fidesz alkotmánymódosítási javaslatát. Ez volt az, amelyet a kvótanépszavazás eredményéből vezetett le a kormányzat, s amely az alaptörvény 5. cikkelyén változtatott volna, többek között előírva azt, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. A kormánypárt zsarolásról beszélt, nem lépett, a Jobbik tartotta magát az elhatározásához, így a kétharmados támogatást igénylő módosítási javasat megbukott.

Roham indult a letelepedési kötvényért a leállítási hírek miatt

Drasztikusan megugrott novemberben a letelepedési kötvények iránti érdeklődés - írta a Magyar Nemzet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Győrfi Pál üzent Zacher Gábornak: Ne felejtsük el a karácsonyt!

Győrfi Pál üzent Zacher Gábornak: Ne felejtsük el a karácsonyt!

Már több mint 536 millió forintot gyűjtöttek Budapestnek járványkezelésre

Már több mint 536 millió forintot gyűjtöttek Budapestnek járványkezelésre

Elsőbbséget kapnak a postán a nyitáskor az idősek

Elsőbbséget kapnak a postán a nyitáskor az idősek