szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hvg.hu információi szerint immár biztos, hogy megszűnik a konstrukció. Kivezetéséről akár 2 hét múlva szavazhat is a parlament, talán – elébe menve a Jobbik követelésének – még a migrációellenes alaptörvény-módosítás előtt.

Már a kormánypártok szeptember eleji, balatonfüredi frakcióülésén belengette a letelepedési kötvény megszüntetését a miniszterelnök. Igaz, Orbán Viktor nem az ellenzék által emlegetett nemzetbiztonsági vagy a párton belüli aggályokban megfogalmazott politikai kockázattal indokolta a lépést, hanem azzal, hogy a megváltozott gazdasági környezetben már nincs feltétlen szükség az addig szerinte egyébként hasznos, de a 2013 óta változatlan kamatfeltételek miatt az államnak egyre drágább konstrukcióra. (Az állam helyett az átláthatatlan hátterű kötvényforgalmazó cégeknek kedvező konstrukció működéséről lásd keretes írásunkat.) Mindez egy héttel azelőtt történt, hogy a Standard&Poors nemzetközi hitelminősítő öt év után a bóvliból a befektetési ajánlású kategóriába emelte vissza a magyar államadósság-besorolást.

Így reklámozták a letelepedési kötvényt
©

A felminősítés után logikusan még kevesebb ok maradt fenntartani a közvéleményt is egyre inkább irritáló, a korrupció és a haverok feltőkésítésének szinonimájává vált megoldást. A rendszer felülvizsgálatát – amiben nyáron még csak a feltételek átírása, és a kötvények kamatának esetleges csökkentése szerepelt – azonban nem kapkodták volna el: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek december közepére kellett volna egy az államkötvénypiac egészét érintő javaslatcsomaggal előállnia, amelynek részleteiről valamikor jövő év elején született volna döntés.

Élt négy évet?
A letelepedési kötvények rendszerét 2012-ben a parlament gazdasági bizottságát akkoriban vezető Rogán Antal találta ki. Lényege, hogy tehetős külföldiek 2013-ban és 2014-ben 250 ezer, 2015-től pedig 300 ezer euróért magyar államkötvényeket vásárolnak, ezért cserébe pedig előbb tartózkodási majd letelepedési engedélyt kaptak. A magyar papírokkal aztán akadálytalanul mozoghatnak és üzletelhetnek az egész EU-ban. A külföldi befektető a magyar államot hitelezi, a magyar állam pedig öt év után visszafizeti az összeget, vagyis az állam igazából nem keres, sőt a 2013-ban rögzített és azóta változatlan 2 százalékos kamatszint miatt inkább bukik az üzleten (ez ugyanis négyszer magasabb az aktuális, a 0,5 százalékos piaci hozamnál).

Nem úgy a kötvényeket értékesítő, ismeretlen, zömmel offshore hátterű közvetítők: ők tranzakciónként 30-60 ezer euró (9-18 millió forint) díjat kapnak, az eddigi három és fél év alatt a kötvénycsomagok névértéke (ennyit fizet érte a közvetítőknek a külföldi) és a kötvénycsomagok ellenértéke (ennyit fizetnek érte az ÁKK-nak a közvetítő cégek) közötti különbségből pedig mintegy 32 milliárd forint bevételre tettek szert.

A letelepedési kötvénnyel foglalkozó ügynökökről korábban az is kiderült, hogy személyes szálak fűzik őket a miniszterelnök tanácsadójához, Habony Árpádhoz, illetve magához Rogán Antalhoz, az egész kötvényrendszer megálmodójához.

Bár a témában azóta megszólaló kormánypárti politikusok a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánostól a kötvényeket hétfőn többedszerre is megvédő miniszterelnökig azóta is csak a rendszer felülvizsgálatáról beszéltek az elmúlt hetekben, információink szerint már eldőlt, hogy év végéig beszüntetik a kötvények forgalmazását és – a már megvásárolt papírokat nem bolygatva – 2021-ig kivezetik a befektetési piacról a konstrukciót.

A megoldás technikai részleteiről kedden tárgyal a stratégiai kabinet, szerdán pedig a kormány, az egészet pedig bele is pakolják rögtön az államháztartási törvény NGM-ben készülő, jövő héten amúgy is benyújtani tervezett módosításába.

A folyamatot a Jobbik múlt heti ultimátuma miatt kellett felpörgetni, nehogy úgy tűnjön, hogy a kormány beadja a derekát az ellenzéki párt zsarolásának. (Vona Gábor, a Jobbik-elnöke ugyanis – ahogy arról beszámoltunk – a letelepedési kötvények megszüntetéséhez kötötte pártja támogatását a Fidesznek fontos, de kétharmad híján egyedül kivitelezhetetlen alaptörvény-módosításhoz.)

A Jobbik reakciója elsőre egyébként nem kis zavart okozott a kormánypártok kommunikációs gépezetében: Tuzson Bence, a Miniszterelnöki kabinetiroda kommunikációs államtitkára a találkozó után még méltatlannak nevezte a kialakult helyzetet, és azt mondta, nem lehet "kufárkodásnak tekinteni" ezt az ügyet, egy nappal később viszont már arról beszélt, hogy a kormány megfontolja a letelepedési kötvények megszüntetését.

Egy biztos, a Fidesz – ahogy azt Orbán Viktor is tette hétfői, azonnali kérdésre adott válaszában – a kitartóan azt kommunikálja majd, hogy a döntést a Jobbik zsarolásától függetlenül hozta meg.

Kommunikációs szempontból a kormánynak értelemszerűen az lenne a legjobb, ha a kötvények kivezetését még azelőtt megszavaznák, hogy sor kerülne az alaptörvény módosítására, a Jobbiknak így nem marad oka, hogy ne nyomjon igent a tartalmilag általa egyébként támogatott változtatásra, miközben kommunikációs adu ásza is romba dőlt, amiről egy hete még azt hitte, hogy sakkban tarthatja a Fideszt.

Az alaptörvény-módosításról szerdán egyeztetnek egyébként újra a frakciók. Kérdés, bejelenti-e addigra a kormány hivatalosan is a letelepedési kötvények megszüntetését, és ha igen, hogyan fog a Jobbik kikecmeregni a saját maga állította kommunikációs csapdából.

Itt az első lépés a letelepedési kötvény eltörléséhez?

Legkésőbb november közepéig a parlament elé kerül az államháztartási törvény módosítása, ebben lehet majd állást foglalni a letelepedési kötvényről - mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn délután újságíróknak Budapesten. Az Orbán Viktor esetleges lemondásáról szóló felvetést hülyeségnek, a vasárnapi ünneplésen való fütyülést pedig mérhetetlen bunkóságnak nevezte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!