szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az európai átlag 16 százalék, a magyar arány az ötödik legmagasabb a kontinensen. Az elmúlt húsz év energiahatékonysági felújításai a vizesedés problémájával nem kellő mértékben foglalkoztak – állapította meg egy német kutatóintézet.

A magyar lakosság 26 százaléka nedves, penészes lakásban lakik. Az európai átlag 16 százalék, a magyar az ötödik legmagasabb arány a kontinensen – írta az Index egy német felmérésre hivatkozva, amely az Eurostat lakásstatisztikáit és a WHO nemzetközi egészségügyi felmérésének eredményeit vette alapul.

A stuttgarti Fraunhofer Épületfizikai Kutatóintézet felmérése szerint a penészes környezet évi 2,2 millió embert betegít meg Európában, és a légúti betegségek kezelésének 82 milliárd euró a közvetlen és közvetett költsége. A penészes, nedves levegőjű lakások 40 százalékkal növelik az asztma előfordulási gyakoriságát, és bizonyíthatóan hozzájárulnak más felső légúti betegségek kialakulásához is.

Az Aereco Légtechnika Kft. novemberben 120 ingatlantulajdonost kérdezett, s ebben a nem reprezentatív novemberi felmérésben a válaszolók 37 százaléka panaszkodott hasonló problémára, jellemzően penészedésre.

A stuttgarti kutatók szerint gond, hogy az elmúlt 20 év energiahatékonysági felújításai a vizesedés problémájával nem kellő mértékben foglalkoztak. Számításaik szerint 2050-ig felére csökkenthető a penészes lakások aránya, és ezzel több mint félmillió ember úszhatja meg a légúti problémákat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

A kormány szerint túl nehéz feladat, ezért inkább oda sem adnák a lakosságnak a 90 milliárdot

Amennyiben Brüsszel jóváhagyja a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEOP) kormány által indítványozott módosítását, hárommillió korszerűtlen, energiapazarló magyarországi otthon felújítása beláthatatlan időre elhalasztódik. Egy tavaly decemberi felmérés azt mutatta, hogy a lakosság 94 százaléka tartja indokoltnak az otthon-energetikás pályázati, korszerűsítési támogatásokat.

Elhallgatta a Nemzeti Filmintézet az egyik magyar fesztiválsikert

Elhallgatta a Nemzeti Filmintézet az egyik magyar fesztiválsikert

Itt a legújabb maszkelmélet, lehet, hogy érdemes megfogadni

Itt a legújabb maszkelmélet, lehet, hogy érdemes megfogadni

Gödörbe lépett a magyar ipar már a harmadik hullám előtt

Gödörbe lépett a magyar ipar már a harmadik hullám előtt