szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tarlós István a nyugdíjából lassan, de biztosan törleszti a lakáskölcsönét, Kocsis Máté valakinek a családjából tízmilliókat adott kölcsön, az V. kerületi polgármester lakásfronton nem áll túl jól. Nyilvánosak a fővárosi vagyonnyilatkozatok.

Folytatódik a vagyonnyilatkozatok közzététele: ma délutántól már Budapest és a fővárosi kerületek vezetőinek pénzügyei is nyilvánosak. Legalábbis azok számára, akik úgy gondolják, hogy a vagyonnyilatkozati rendszer kicsit is alkalmas arra, hogy megtudjuk, miből élnek a politikusok valójában.

Havi 311 ezer forint Tarlós István nyugdíja. A főpolgármester 2015-ös bevallásában nem, a most leadottban viszont feltüntette, hogy miniszeri fizetése mellett pontosan mekkora nyugdíjat kap havonta, ez képezi a jövedelmét. Egy év alatt 3 milliót sikerült megtakarítania, ezt mind állampapírba fektette, így az állomány 13-ról 16 millióra nőtt. A feleségével közös bankszámlájáról viszont 550 ezer "eltűnt", ott most körülbelül 450 ezer forint megtakarításuk van. Az OTP-lakáskölcsön is apránként ketyeg: az 1,8 milliós tartozás 1,7 millióra apadt. Tarlós továbbra is egy III. kerületi társasházi lakás 50 százalékos tulajdonosa.

Tarlós István
©

Kocsis Máté valakinek a családjából kölcsönadott 28 millió forintot. A józsefvárosi polgármester vagyonnyilatkozatából az is kiderül, hogy tavaly ilyenkor még 26,6 millió forint készpénze volt, az idei vagyonbevallásában viszont már csak 1,4 millió forint szerepel. A VIII. kerület első embere változatlanul egy társasházi lakás felének birtokosa. Ezt a 117 négyzetméteres ingatlant 2012 januárjában kapta. Autója a vagyonnyilatkozat alapján nincsen – pedig néhány éve még egy Ford és egy motor közül válogathatott, mivel menne munkába, ha leáll a 4-6-os villamos. A birtokában van viszont egy Szász Endre-festmény, amelyet még 1982-ben, egyéves korában kapott. Kocsis a havi 747 ezer forintos polgármesteri fizetése és 112 ezres költségtérítése mellett családi vállalkozásából is kivesz pénzt, mint a Hobby Key Kft. 25 százalékos tulajdonosa. Hogy ebből mennyit kap, azt nem árulta el; ahogy tavaly, úgy idén is azt írta be erre a sorra, hogy a jövedelem összege az éves forgalomtól függ.

Az I. kerületi fideszes polgármesternek, Nagy Gábor Tamásnak csak a fizetése nőtt és a hitele csökkent, amúgy papíron továbbra is egy XI. kerületi társasházi lakás és egy leányfalui üdülő tulajdonosa. Azt, hogy az I. kerületben jutányos áron bérel lakást az önkormányzattól, természetesen nem köteles feltüntetni. 15 milliós kincstárjegye megmaradt. Hitele a 2015-ös 7 millióról 5,2 millióra csökkent, a havi fizetése 1,1 millióra nőtt.

Vagyonnyilatkozata alapján unalmas éve volt Zugló polgármesterének. Karácsony Gergely továbbra is 50 százalékban tulajdonosa egy 115 négyzetméteres zuglói háznak. Autója, nagy értékű ingósága, értékpapírban elhelyezett megtakarítása nincs, van viszont 22 millió 560 ezer forintos pénzintézeti tartozása. A képviselői tiszteletdíjon kívül más adóköteles jövedelme nincs.

Karácsony Gergely
©

Tóth József angyalföldi polgármester jelentősebb összeget tudott megtakarítani az elmúlt évben. Tavaly még 704 ezer forint volt a bankszámláján, idén már 4,6 millió forintot tüntetett fel ebben a rubrikában a szocialista politikus. Az értékpapírjai is fialtak kisebb mértékben, ezek összértéke átlépte a 18 millió forintos határt. Más változás nincsen a XIII. kerületet 22 éve vezető politikus vagyonában. Járműve vagy más értékes ingósága nincsen, egy 215 négyzetméteres angyalföldi lakóházon van holtig tartó haszonélvezeti joga, és ilyen jogcímen használ egy 477 négyzetméteres telket is az általa vezetett kerületben.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere továbbra is a 2006 végén vett 291 négyzetméteres családi házából indul el reggel, hogy kerülete ügyeit intézze. Autóját, egy Nissan Micrát 8 éve vette. Van 2,9 millió forint készpénze, és 22 milliós betéte. Költségtérítéssel együtt havi bruttó 860 ezer forintot keres.

Szentgyörgyvölgyi Péter, Rogán Antal utódja a vagyonbevallása szerint lakásfronton nem valami erős, csak egy V. kerületi 99 négyzetméteres és egy 31 négyzetméteres IX. kerületi lakásban rendelkezik résztulajdonnal, miközben a családtagjai 2015 óta bérelnek egy 88 négyzetméteres XII. kerületi lakást, de a dokumentum szerint Bakonybélben rendesen megvetették a lábukat. Maga a polgármester csak két jókora telekkel, egy legelővel és egy művelés alól kivett ingatlannal rendelkezik a településen, de a hozzátartozói vagyonnyilatkozata szerint a családja további hat bakonybéli földet birtokol, köztük legelőket, erdőket és szántókat. Ezek közül a legnagyobbat ráadásul tavaly szerezte, a bevallás szerint földcserével. Összesen több mint 33 hektárnyi föld van a Szentgyörgyvölgyi család tulajdonában. A belvárosi polgármesternek valószínűleg a lovai miatt kell a sok legelő, a bevallás szerint ugyanis egy herélt lova és két kancája is van, de már évek óta van egy tereptrabantja is, egy úgynevezett Trabant Trampja, illetve egy Mitsubishi Lancerje is. A polgármester a lovakon és a különleges Trabanton kívül befektetési jegyekben és takarékbetétekben őrzi a továbbra is bruttó közel egymilliós havi fizetéséből összekuporgatott mintegy 20 millió forintot, és tavaly óta nem fizették vissza neki a rejtélyes 24 milliós tartozást, ahogy Szentgyörgyvölgyi sem törlesztette a magánszemélyekkel szembeni 16 milliós tartozását.

Igazán egyedi bevételi forrást talált Riz Levente: a XVII. kerület polgármestere zeneszerzésért kap pénzt. Persze meggazdagodni nem ebből fog, az Artisjus évente 10 ezer forintot fizet neki. Mindenesetre ha kíváncsi arra, hogy az RLB (azaz Riz Levente és Barátai) Zenekar, amelynek a billentyűse a polgármester, hogyan játssza a Kölyköd voltam feldolgozását, ki ne hagyja ezt a videót.

Horváth Csaba szocialista képviselőnek – akire Lázár János ujjal mutogatott a 4-es metró gyanús ügyletei kapcsán, amit ő visszautasít – továbbra is van egy igen tetemes kintlévősége: "más szerződés alapján fennálló követelése 149.500.000", csak úgy, mint 2015-ben. Háza maradt a régi, pénze kicsit kevesebb lett: készpénze 2,2 millió (2,4 millióról), a bankban elhelyezett összeg 6,2 millióról 4,1 millióra csökkent.

A III. kerületi polgármester Bús Balázs és családja ingatlanban erős: a politikus 114 négyzetméteres lakása, a gépkocsitárolója, a tárolója, Szabadbattyánban örökölt zártkertje és a család kővágóörsi szántója mellett tavaly egy közel 130 négyzetméteres visegrádi nyaralót is vettek, amely egy 549 négyzetméteres ingatlanon fekszik. A polgármesternek egyébként nincs autója, elvileg csak egy robogója, ezüst étkészlete, egy festménye, illetve egy "folyamatos" szerzés alatt álló könyvtára, de láthatóan gondolt a jövőre is – két életbiztosítást is kötött, van takarékbetétje is, és bár valamelyest törlesztett a banki hiteléből, egy magánszemélynek eladósodott 15 millió forinttal, miközben bruttó 1 146 800 forintot keres havonta.

Bagdy Gábor alpolgármester 20 tételben sorolta fel ingatlanvagyonát, melyek közt a lakásokon kívül szántó, gyümölcsös, gyep, szőlő és nádas is a politikus tulajdonát képezi. Egy 1997-ben, a XI. kerületben vásárolt, 1138 négyzetméteres építési telektől viszont megvált (ez felerészben volt az övé), ami igen megdobta megtakarításait. Míg 2015-ben 3,2 milliós pénzintézeti számlakövetelése volt, addig tavaly több mint 35 millió. (A más szerződés alapján fennálló 12,5 milliós követelése nem változott.) Kicsivel növelte készpénzállományát is (4,7 millióról 5,1 millióra), és új befeketése is megjelent egy 1 milliós befektetési jegy formájában. Önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítását is szépen növelte, 18,5-ről 21 millióra. A 2007-ben vett Mazda, illetve a 2008-ban vásárolt Nissan továbbra is megvan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mégsem lesz benne az oltás típusa a védettséget igazoló okmányban

Mégsem lesz benne az oltás típusa a védettséget igazoló okmányban

Belebukott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap vezetője, hogy külföldre ment beoltatni magát

Belebukott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap vezetője, hogy külföldre ment beoltatni magát

Egy Moszkvához közeli börtönbe szállították Navalnijt

Egy Moszkvához közeli börtönbe szállították Navalnijt