szerző:
hvg.hu

Egyre több brit bolt küzd, hogy zöldséghez jussanak, annyira rossz az idő.

Fejadagokat vezetnek be több brit boltban zöldségekből, akkora a hiány. A legnagyobb brit üzletek általában Spanyolországból szerzik be telente a zöldségeket, ott viszont idén szokatlanul kemény a tél. A Tesco például erre válaszul úgy döntött, hogy jégsalátából nem vehet senki sem három fejnél többet, a Morrisons pedig a brokkolivásárlást korlátozta.

A problémát később Európa többi részén is érezhetjük: a kontinens téli zöldségadagjának nagyjából négyötöde Murcia környékéről származik. Ráadásul a spanyolok szerint még másfél-két hónapig fennakadásokra lehet számítani.

Minden baj azzal kezdődött, hogy karácsony előtt az elmúlt harminc év legnagyobb esője esett le azon a környéken, így a termőterület kétharmada használhatatlanná vált, azóta pedig a szokásosnál sokkal nagyobb a hideg. Addig is amerikai zöldségeket tudnak áthozni Európába, de ez az árakat dobja meg. Javulás akkor várható, ha Dél-Európában jóra fordul az időjárás február-márciusban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

Itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

Késői, ködös üzenet - Princz Gábor halálára

Késői, ködös üzenet - Princz Gábor halálára

18 mentőautót vesz a honvédség

18 mentőautót vesz a honvédség

Összerakták, hogy jöhetett Magyarországra Gruevszki

Összerakták, hogy jöhetett Magyarországra Gruevszki

Így magyarázkodik Kovács Zoltán Gruevszkiről a világnak

Így magyarázkodik Kovács Zoltán Gruevszkiről a világnak

Több európai országban is a CEU-ért tüntetett a Momentum - fotók

Több európai országban is a CEU-ért tüntetett a Momentum - fotók