szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

180 új buszra kapott megrendelést az Ikarus Egyedi Kft.

Közel kétszáz új csuklós buszt rendelt meg a Volánbusz az Ikarus Egyedi Kft.-től egy most lezárult közbeszerzési pályázaton – írja a Világgazdaság az Európai Unió hivatalos közbeszerzési lapja, a TED alapján.

A tenderen négy pályázó vett részt: a nyertes mellett a MAN Kamion és Busz Kft., az EvoBus Hungária Kft. és a Scania Hungária Kft.

A kiírás 180 új csuklós autóbusz beszerzésére vonatkozott, a becsült érték 17,9 milliárd forint volt, de a szerződés szerinti végösszeg ennél jóval alacsonyabb, 15,3 milliárd forint lett. A beszerzés forrása vélhetően az a 18 milliárd forintos tőkeemelés, amelyet a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) hajtott végre a társaságban.

A pályázatnyertes Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft. tulajdonosai között – 50 százalékot meghaladó szavazati joggal – egy bécsi székhelyű cég, a Viecap GmbH szerepel, mellette a Lanta Consulting, a szigethalmi Albatric és egy cseh cég, a Lugreda a. s. található még. Az Ikarus Egyedi Kft. felügyelőbizottsági tagja viszont többek között Mészáros Csaba, az Evopro Holding Zrt. tulajdonosa, amely korábban felvásárolta az egykori amerikai autóbuszgyártó, a NABI telephelyét is.

Jelenleg a hat regionális Volán-szervezet és a Volánbusz összességében több mint hatezer autóbuszt üzemeltet, a járművek átlagos életkora 12-13 év.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!