szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Történelmi döntést hozott a szaúd-arábiai tőzsde adminisztratív irányító testülete: egy nőt választott a börze élére. Története során tehát először női elnöke van az arab világ legnagyobb tőzsdéjének.

A központi bank, a pénzügyminisztérium és a kereskedelmi tárca vezetőiből álló tanács Sarah Al-Souhaimit bízta meg a tőzsde vezetésével. A Harvardon végzett szaúdi hölgy 2014-től egészen mostani kinevezéséig az NBC Capital beruházási bank vezérigazgatója volt. Ő az első nő a rendkívül konzervatív sivatagi királyságban, aki egy bankot igazgatott és ugyancsak premier, hogy személyében egy nő került egy fontos állami intézmény élére. Ráadásul egy rendkívül kritikus időszakban. A szaúdi börze ugyanis szeretne nemzetközi elismerést szerezni azzal, hogy bekerül az MSCI nemzetközi indexben jegyzett tőkepiacok közé. A másik fontos feladat pedig a szaúdi olajóriás, az Aramco tőzsdei bevezetésének a levezénylése lesz. Szakértők szerint ez lesz a tőzsdei történelem eddigi legnagyobb kezdeti nyilvános ajánlattétele (IPO) – írja a Reuters.

Az iszlám vahabita irányzatához tartozó Szaúd-Arábiában a nők, hivatalos jogi státuszuk alapján kiskorúnak tekintendők egész életük során. Nem vezethetnek autót, nem utazhatnak egyedül és számos további hátrányos megkülönböztetés sújtja még őket. De 2015 óta lassú változások érlelődnek. Ebben az évben a nők megkapták a választójogot. Ezt még az időközben elhunyt Abdallah király kezdeményezte. Utódja, Salmane is híve az óvatos reformoknak, ezt tükrözi Sarah Al-Souhaimi kinevezése a tőzsde élére. Mert ugyan hivatalosan a tőzsdei tanács választotta meg, de ez nem történhetett volna meg Salmane király jóváhagyása nélkül. Az uralkodó döntése nem kockázat nélküli húzás, mert a konzervatív vallási vezetők határozottan ellenzik a nők közéleti szerepvállalását. Szerintük a „nemek keveredése erkölcsi zülléshez vezet”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!