szerző:
hvg.hu

Március végétől teljesítménydíjat kell fizetni az újonnan telepített napelemes rendszerek 4 kW feletti teljesítménye után – írta a Világgazdaság. A díj most 0 forint, de egy iparági szervezet szerint nincs garancia arra, hogy ennyi is marad.

Megfojtották a szélenergiát
A magyar szélerőmű-kapacitás 2011 óta nem tudott bővülni, a kormány szeptember végén pedig úgy döntött, hogy gyakorlatilag betiltja a 329 megawattos magyar szélerőműflotta bővítését. Az október 11-én az Országgyűlés által megszavazott törvénymódosítás indoka az volt, hogy „a szélenergiának nincs helye a magyar energiarendszerben”. Áder János államfő visszadobta a javaslatot, de azt a parlament decemberben lényegében változtatások nélkül újra elfogadta.

Ha a háztartási méretű kiserőmű telepítését tervező rendszerhasználó igénybejelentése március 31-e után történik meg, akkor a 4 kW teljesítményt meghaladó részre elosztói teljesítménydíjat kell fizetnie – idézte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) rendeletét a VG.

Kivételt jelent, ha az áram visszatáplálása a hálózatba műszakilag akadályozott. Az elosztói teljesítménydíj a rendelet hatályos szövege szerint jelenleg évente 0 Ft/kW – tették hozzá.

A 4 kW-s határ a lap szerint sok lakossági beruházót érinthet.

"Egy átlagos család fogyasztásának a kiváltását egy 3-6 kW-os teljesítményű napelemes rendszer fedezi, így a háztartásoknak is fel kell készülniük ennek a díjnak a befizetésére" – idézték Szolnoki Ádámot, a Manap Iparági Egyesület elnökét.

A szakember szerint az 1,2-2,5 millió forintos bekerülési költségű háztartási napelemek megtérülésénél a díj komoly bizonytalanságot jelenthet azoknak, akik március 31-e után adják be igényüket háztartási méretű napelemes rendszerek csatlakoztatására.

A díj mértéke egyelőre 0 forint, de Szolnoki Ádám szerint semmilyen biztosíték nincs arra nézve, hogy ez nem változik meg a jövőben. Ez a bizonytalansági tényező szerinte nem támogatja az alternatív energiaforrások elterjedését és így a környezetbarát megoldásokat Magyarországon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!