szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két olyan energetikai törvényt is elfogadott hétfői ülésén az Országgyűlés, amely vitát kavart: az energiaárak szabályozásának módját az Európai Bizottság kifogásolta, a szélerőművek telepítésének korlátozásával az államfő nem ért egyet.

Határozat helyett a jövőben rendeletben állapíthat meg egyes energiaárakat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke – az erről szóló kétharmados törvénymódosítást hétfőn fogadta el az Országgyűlés. A javaslatot azzal indokolta a kormány, hogy így kívánja megvédeni a rezsicsökkentést a brüsszeli támadásoktól.

Apró szépséghiba, hogy a módosítás épp hogy szembemegy az Európai Bizottsággal. Az ugyanis a múlt héten felszólította Magyarországot, álljon el attól az uniós jogot sértő gyakorlattól, amely alapján a hatósági árat egy kormányzati szerv határozza meg. Vagyis nem a hatósági árral van baja, hanem azzal, hogy azt nem egy szakmai szervezet szabja meg, illetve hogy nehéz ellene a jogorvoslat – a rendelet ellen pedig még nehezebb lesz.

A parlament mind a villamosenergia-, mind a földgázellátási törvényben rögzítette, hogy a rendszerhasználati, a csatlakozási és más külön díjakat – az eddigi hivatali határozat helyett – a MEKH elnöke rendeletben állapítja meg. A rendeleteket első alkalommal a 2017. január 1-jétől alkalmazandó díjak mértékének megállapítása során kell alkalmazni, a már kiadott határozatok pedig nem lépnek hatályba.

A T. Ház egy másik energetikai tárgyú törvényt is elfogadott – újra. Ebben a szélerőművek létesítésének feltételeit szigorították, egyúttal az ipari méretű szélerőművek és szélerőmű-parkok építésének, használatba vételének szabályozását is rendeleti körbe sorolták.

Ez utóbbi javaslatot nem az Európai Bizottság kifogásolta, hanem Áder János államfő, aki amiatt dobta vissza, mert úgy látta, a szabályozás lehetetlenné teszi új szélerőművek telepítését. Ehhez képest lényegében változtatás nélkül ment át másodszorra a javaslat.

A jogszabály-módosítást korábban a szélerőművek azon hátrányával indokolta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy teljesítményük nagy mértékben függ a pillanatnyi időjárástól és ez a teljesítményingadozás csak a hálózaton működő egyéb szabályozható erőművek teljesítményének változtatásával egyenlíthető ki. A hálózat biztonságára azonban aligha jelenthet a szélenergia komoly problémát, hiszen a meglévő 171 torony 20 százalékot alig meghaladó átlagos teljesítménnyel működik, és összesen a hazai villamosenergia-termelés 3 százalékát adja csupán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
15 éve kancellár Angela Merkel, 15 éve öltözködik ugyanúgy

15 éve kancellár Angela Merkel, 15 éve öltözködik ugyanúgy

Észak-Macedónia miniszterelnöke legális füvezéssel hozna turistákat

Észak-Macedónia miniszterelnöke legális füvezéssel hozna turistákat

A hitetlen influenszer és a halál. Müller Cecília tévedése

A hitetlen influenszer és a halál. Müller Cecília tévedése