szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az olimpiai pályázat lefújása után az igazán nagy megbízásokról kénytelenek lemondani a hazai cégek, ám vannak, akik még így is milliárdokat tudtak kiszedni az államból.

A budapesti olimpia elleni legfőbb érvek között rendre ott találjuk azt is, hogy a megaberuházás igazából a kormányhoz közeli üzletemberek számára hozhat nagy üzletet. Addig nem jutott el a pályázat, hogy a sokmilliárdos fejlesztések akárcsak a tervezés fázisába is eljussanak, ám nyerteseket már így is hirdethetünk. És ők nem is feltétlenül buknak azzal, hogy kútba esett az olimpia.

A beruházás méretét és az előrelátást tekintve is Garancsi Istvánnak adhatjuk az aranyérmet. Az üzletember a Videoton FC tulajdonosaként sportkörökben sem ismeretlen, egy évvel ezelőtt az olimpiai helyszínként nyilvántartott Kopaszi-gáton elindított ingatlanberuházása viszont jóval több egy olimpiai fejlesztésnél. Cége, a Market Zrt. leányvállalata luxuslakásokat, irodákat és az első pesti magasházat is felépíti az egy évvel ezelőtt megszerzett dél-budai telken. A BudaPart néven futó, 200 milliárd forintos projekt az olimpia nélkül tisztán magánberuházásnak tűnik, ám az 56 hektáros telek megszerzéséhez mégis 16,5 milliárd hitelt biztosított az állami tulajdonú Eximbank, a kormány pedig villámgyorsan kiemeltnek minősítette a projektet, megkönnyítve ezzel az engedélyeztetési eljárásokat.

©

Mellesleg a zsebében tudhatta a Kopaszi-gátra tervezett médiaközpont megépítését is – ez a PricewaterhouseCoopers (PwC) megvalósíthatósági tanulmánya alapján 71,8 milliárd forintos megrendelés lett volna.

Mindez csepp a tengerben: a tanulmány csak az olimpiai és médiafalvak megvalósításának költségét 642 milliárd forintra becsülte, és akkor még nem esett szó a sportlétesítmények felépítéséről és az infrastrukturális beruházásokról – utóbbiak esetében 1451 milliárdra teszik a költségeket (ezeknek egy része persze az olimpiától függetlenül megvalósulhat, ha van rá kormányzati szándék). A magyarországi építőcégeket tehát jó időre látta volna el megrendeléssel az állam – nem mellesleg betöltve azt az űrt, amit az uniós támogatások 2020 utánra várt elapadása teremtett volna.

Az már merő spekuláció, hogy a megbízásokat mely cégek, cégcsoportok nyerték volna el, azzal mindenesetre nem vállalunk nagy kockázatot, ha megnézzük, az elmúlt években kik kaptak megbízást a nagyobb sportlétesítmények építésére. A napokban átadott és mindjárt Duna Úszóarénára átkeresztelt Dagályt szintén a Market Zrt. újította fel csaknem 50 milliárd forintért. Garancsi cége vezeti a stadionépítők toplistáját is, ahol megtalálhatjuk még a nagy múltú zalai ZÁÉV-et, a Swietelskyt, a West Hungária Baut és természetesen Mészáros Lőrinc Pancho Arénát megépítő cégét, a Mészáros és Mészáros Kft.-t is. (A felcsúti polgármester kiterjedt cégbirodalmának más vállalkozásai is részt vettek már stadionok megépítésében.)

Elfolyik a pénz 

Nem kell feltétlenül az építőiparban gondolkozni: az elmúlt hónapokban egyre intenzívebbé váló olimpiai hirdetési kampány is komoly bevételt jelent több cég számára. Ilyen a Human Telex Kft., amely Orosz Pálnak, az FTC Zrt. vezérigazgatójának a tulajdonában van, és amely a Media Insight Kft.-vel közösen 2016-ra 900 milliót nyert el a kommunikációs kampány lebonyolítására. A 2017-es hasonló megbízást is a Humán Telex nyerte el, azúttal a Media Insighthoz hasonlóan ugyancsak az amerikai Ogilvy-csoporthoz tartozó Mindshare volt a partner – a megbízás pedig nem kevesebb mint 4 milliárd forintos volt. Ennek a jó részét persze bukhatják a cégek, hiszen az olimpiai pályázat visszavonása után leáll a kampány is.

Szilágyi Áron a budapesti olimpiát népszerűsítő reklámban
©

Ez persze nem a teljes kép. A Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-n kívül ugyanis a Magyar Olimpiai Bizottság kommunikációs keretéből is jutott a budapesti játékok propagálására. A nyertes itt a Network 360 Kft., Csetényi Csabának, Rogán Antal szomszédjának a cége, amely az Affiliate Network Kft.-vel kapta meg a 360 millió forintos megbízást.

Zsíros üzletet veszít el a PriceWaterhouseCoopers is: ez az a cég, amely az olimpia megvalósíthatósági tanulmányát készítette – háromszor. 2002-ben 480 milllió, 2006-ban 60 millió, legutoljára, tavaly pedig 240 millió forintért. A teljes tanácsadói díj azonban ennél jóval magasabb. A Budapest 2024 Zrt. már 7,2 milliárd forintot kötött a pályázat előkészítésére, a PwC-n kívül ebből a lausanne-i Event Knowledge Servicesnek és a Londonban működő M-Integrated Solution ügynökségnek jutott. 

A Budapest 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázatát népszerűsítő festést kapott Airbus A321-es gép bemutatóján reptér 1-es terminálján 2016 novemberében.
©

Ennél kisebb lehet a vesztesége a Wizz Airnek, bár minden bizonnyal kiadást jelent a diszkont légitársaságnak, hogy a Budapest 2024 pályázat logóját leszedje utasszállítóiról. Túl szomorúak azért biztos nem lesznek a cégnél, hiszen nemrég komoly szívességet tett nekik az állam: a Malév balkáni útvonalainak koncesszióját, 4 milliárd forint értékben a Wizz Air nyerte el.

Nem kell feltétlenül nagyban gondolkozni, és a közbeszerzéseknél sem kell leragadnunk. Az állam ugyanis 2016-ban lehetővé tette, hogy a látványcsapatsportoknak nyújtott pénzeken túl az olimpiai pályázat támogatásának összegét is le lehet vonni a társasági adóból. Az adókedvezmény feltétele az, hogy az olimpiai pályázat lebonyolításáért felelős nonprofit gazdasági társaság részére kell pénzt felkínálni, a keret pedig 2017 végéig 19 milliárd forint. (A látványcsapatsportokhoz évente áramlik ekkora nagyságrendű adóforint.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

Az olimpia elszállt, de mi lesz a beígért fejlesztésekkel?

Mindig is 55 ezres atlétikai stadiont szeretett volna Csepelre? Nincs miért aggódnia, hiszen a kormány megígérte: a beruházás akkor is megvalósul, ha nem lesz olimpiánk. Új híd és szélesebb autópálya is lehet, sőt, épülhet szlalomkajakpálya is, ha nem csak trükköztek a költségekkel a pályázatban.

Ötéves börtönbüntetésre ítélték Traian Basescu volt román elnök lányát

Ötéves börtönbüntetésre ítélték Traian Basescu volt román elnök lányát

Kiderült a Porsche-verő új VW divatterepjáró, a Tiguan R itthoni ára

Kiderült a Porsche-verő új VW divatterepjáró, a Tiguan R itthoni ára

Bill Gates szerint az androidos telefonok jobbak, mint az iPhone-ok

Bill Gates szerint az androidos telefonok jobbak, mint az iPhone-ok