szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

A legbarátibb becslések szerint is több, mint tízmilliárd forintnál állhatnak meg a bukott olimpiai pályázat kiadásai.

Hiába a Nemzetközi Olimpiai Bizottság költségcsökkentő programja, nem olcsó mulatság egy olimpiára jelentkezni. Már ahhoz, hogy egy város a rajtvonalra állhasson, milliárdokat kell elkölteni. Budapesten is látványosan folyt el a pénz, alsó hangon is több, mint 10 milliárd forint ment el eddig a jelentkezésre – ennyiből már háromszor fel lehetett volna építeni a felcsúti stadiont.

Ahhoz, hogy egyáltalán jelentkezni lehessen, akkori árfolyamon 77 millió forintnak megfelelő eurót kellett befizetni 2015-ben a NOB kasszájába. Nem ártott egy hatástanulmány sem, a PricewaterhouseCoopers ezt 480 millió forintért állította össze, majd további 240 milliót kapott a pályázati kérdőív elkészítéséért – és ez még mindig csak a költekezés kezdete volt.

A pályázat előkészítéséért felelős Budapest 2024 Zrt. tavaly ősszel adta ki a hivatalos számokat, addig 6,5 milliárd forintot költöttek el, de azóta ez az összeg a szerényebb számítások szerint is legalább másfélmilliárddal nőtt. A legtöbb pénz ebből a pályázati tanácsadásra ment el: mostanra több lépcsőfokban már 7,2 milliárd forintra nőtt az összeg. Ezt a PwC, valamint a lausanne-i székhelyű Event Knowledge Services SA és a londoni M-Integrated Solution Ltd. kommunikációs ügynökség kapta.

©

A nagy nyertesek között volt az FTC Zrt. vezérigazgatójának, Orosz Pálnak a cége, a Humán Telex Kft., valamint a Media Insight Médiaügynökség Kft. Ez a két cég közösen reklámozta az olimpiát, 1,3 milliárd forintos keretből – igaz, az egészet nem költötték el. Majd 2016 végén a Humán Telex Kft. a Mindshare Médiaügynökség Kft.-vel közösen nyert még 3+1 milliárd forintot, hogy megtervezzék és lebonyolítsák a Társadalmi párbeszéd az olimpiáért 2017-es kampányait.

Egy titokzatos ingatlanberuházásra is fény derült – az már megítélés kérdése, hogy ennek a 16,5 milliárd forintos költségét az olimpia árába számítjuk-e. Az állam még 2014-ben vette meg azt a céget, amely a leendő olimpiai atlétikai stadion területét birtokolja. Ha ezt az olimpiai kiadásokhoz vesszük, akkor már 30 milliárd forint közelében járunk.

Az igazi költekezés persze akkor kezdődhetett volna, ha életben marad a pályázat és a NOB nekünk ítéli az olimpiát. Még ha egy fillérrel sem emelkedtek volna a rendezési költségek a mostani ígérethez képest, akkor is minden egyes magyarnak átlagosan kétszer annyi pénzébe került volna az olimpia, mint a kaliforniaiaknak. Az átlagfrancia pedig alig harmadannyit fizethetne, mint a magyarok.

©

A tervezett költség a magyar GDP 2,3 százaléka, eközben Párizs a francia GDP 0,3 százalékával számol, Los Angelesnél pedig 0,2 százalék alatti ez az adat. Ez utóbbinál Kalifornia GDP-jéhez viszonyítottunk, ha az USA-ét néznénk, ennél is sokkal alacsonyabb szám jött volna ki. Ráadásul ennél a számításnál is jóindulatúak voltunk: feltételeztük, hogy egy fillérrel sem lesz drágább az olimpia annál a 774 milliárd forintnál, amivel a PwC számolt, és elfogadtuk azt is, hogy nem az olimpia kiadásaihoz veszik azokat a fejlesztéseket, amiket a játékoktól függetlennek ígértek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elutasították az Orbán Győző cégének túlárazása miatt tett feljelentést

Elutasították az Orbán Győző cégének túlárazása miatt tett feljelentést

Megduplázódott a rendkívüli szünetet elrendelő iskolák száma két hét alatt

Megduplázódott a rendkívüli szünetet elrendelő iskolák száma két hét alatt

Terrorcselekménynek tekinti a Capitolium ostromát az FBI

Terrorcselekménynek tekinti a Capitolium ostromát az FBI