szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A parlamentben is rábólintottak arra, hogy az MKIK-elnök felesége üljön be az MNB Monetáris Tanácsába.

Parragh Bianka és Kocziszky György lett a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának két új tagja. Nem borult a papírforma, a parlamenti többség mindkét új jelöltet támogatta.

Parragh Bianka
©

Parragh Bianka Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének a felesége, egyébként pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa. Sok köze sem a makrogazdasághoz, sem a monetáris politikához nincsen. Szakterülete önéletrajza alapján a vállalati versenyképesség, a vezetésszervezés és a gazdasági szabályozás az állam és a gazdasági szereplők kapcsolatán keresztül. Doktori értekezését pedig a kis- és középvállalkozások túlélési esélyeiről írta 2010-ben a Nyugat-magyarországi Egyetemen.

Nem csak publikációs listája rövidebb elődjénél, de arra sem lehet igazán büszke, ahogyan az elmúlt években bekerült a hírekbe. 2014-ben a hvg.hu és a Népszabadság írt arról, hogy Parraghék több cége elmulasztotta a kötelező kamarai tagdíj befizetését. A cégek egyike a Parragh Kft. volt, amelynek az egyik tulajdonosa az egyesült államokbeli offshore-paradicsomban, Delaware-ben bejegyzett International Tiles Connections Corporation. Ennek a kézbesítési megbízottja Parragh Bianka volt.

Kocziszky György jelenleg is a Monetáris Tanács tagja, de mandátuma lejár április 5-én, ezért kellett dönteni személyéről.

A Monetáris Tanács tagjai a jegybankelnök fizetésének hatvan százalékára, vagyis havi bruttó hárommillió forintra jogosultak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!