szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyetlen ország sincs az egész EU-ban, ahol magasabb lenne a depressziósok aránya, mint Magyarországon. A rossz helyzetnek a gazdaságunk is kárát láthatja.

Újra egy olyan lista élére került Magyarország, ahol nem szerettünk volna az első helyen végezni: az egész EU legdepressziósabb országa vagyunk. Az Eurostat ma közzétett adataiból kiderül: a magyar felnőttek 10,5 százaléka szenved depressziótól. Az EU átlaga 6,8 százalék.

A probléma nem tekinthető közép-európai sajátosságnak, méghozzá annyira nem, hogy az egész unió három legkevésbé depressziós országa Csehország, Szlovákia, valamint Horvátország lett. Ami a lista rossz végét illeti, mögöttünk Portugália, valamint Svédország következik.

Annak, hogy az ország gazdag-e, semmi köze nincsen a depresszióhoz. Ez derül ki legalábbis abból, hogy Luxemburg, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia lakosai között szintén az EU-átlagnál több a depressziós, ahogy Bulgáriában is, a románok, az osztrákok és a finnek viszont kimondottan jól állnak ezen a téren.

Az egyéni anyagi helyzet viszont valóban számít: az unió minden országára igaz, hogy a szegényebbek között több a depressziós. Azok között, akik az EU legszegényebb ötödébe tartoznak, háromszor több a depressziós, mint a leggazdagabb 20 százalékban. A felsőoktatásban végzettek között feleakkora az esély a depresszóra, mint az alacsonyabb képzettségűeknél. Látványos a nemek közötti különbség is: míg a nők között 7,9 százalék a depressziósok aránya, a férfiaknál ez a szám csak 5,5 százalék.

Ez pedig már befolyásolhatja az ország gazdaságának helyzetét is. Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség hívta fel a figyelmet arra: nemzetgazdasági szinten eurómilliárdokban mérhető a kár, amelyet a mentális és lelki betegségek, valamint a stressz okoznak a vállalkozásoknak és a társadalomnak. A gyakori hiányzások, a kevésbé hatékony munka, de a lelki betegségekből fakadó fizikai problémák is súlyos kárt okozhatnak a cégeknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!