Gyükeri Mercédesz
Gyükeri Mercédesz

Tudja, mennyibe kerül évente a brüsszeli bürokrácia? És hogy naponta mennyi EU-támogatás érkezik Magyarországra? Az Európai Unió hatvanadik születésnapján számokban mondjuk el, mit is jelent ma az európai közösség.

A mai nap legfontosabb száma a 60, ennyi éve írták alá a Római szerződést, amely az 1993 óta Európai Unió néven ismert közösség alapját adta. Számokat ezen túl is találtunk bőven, hogy jellemezzük az 510 milliós közösséget, amelynek Magyarország csaknem 13 éve, a mai napon 4712 napja lett a teljes jogú tagja.

6

Hat ország alapította 60 éve a közösséget, ma 28 a tagállamok száma, ami a britek kilépésével 27-re csökkenhet. Pótolni aligha fogja őket bárki a közeljövőben – hacsak Skócia nem dönt a függetlenség és a csatlakozás mellett.

©

8

A világ lakosságának nyolc százalékát teszi ki az Európai Unió 510 millós népessége. Ez az arány 2050-re 5 százalékra eshet vissza.

30

A leghosszabb csatlakozási folyamat: Törökország 30 éve próbál belépni a szervezetbe, az elmúlt évtizedek azonban ritkán szóltak a folyamat előrehaladásáról. Inkább a fel-feléledő vitákról esett szó. A nagy áttörés egy éve volt, amikor a menekültek ellátásáért cserébe vízummentességet ígért az EU Ankarának. A júliusi puccskísérlet utáni keménykedés is hozzájárulhatott azonban ahhoz, hogy a vízum ma is megvan, a törökök pedig éppen felbontani próbálják az egyezményt.

32

Ennyi tagja van a legnagyobb kiterjedésű uniós intézménynek, a vámuniónak. Az Európai Gazdasági Térség eggyel kevesebb tagot számlál, a schengeni rendszerben 26 ország vesz részt, az euróövezetben pedig 19. A NATO-ban az EU-hoz hasonlóan 28 európai állam tag.

50

Az alapszerződés 50. cikke vált a leghíresebb jogszabállyá az EU történetében. Ez alapján indíthatja el egy ország a kilépést, a brit kormány várhatóan néhány nap múlva, március 29-én nyújtja be az első ilyet.

51 kilométer

Ha kinyomtatnák, ilyen hosszú lenne a hatályos, több mint 80 ezer oldalas uniós joganyag. 1957 óta ennél jóval több, csaknem 700 ezer oldalnyi jogszabály keletkezett, ezeknek a jó részét elvetették vagy módosították azóta.

244,75

2002. január 2-án, a készpénzváltás utáni napon ennyi forintot ért egy euró. A mélypont 326 forint volt (2015 januárjában, amikor a svájci jegybank feladta a frank/euró árfolyamkorlátot), a csúcs pedig 2008 nyara, a válság előtti hónapokban volt, hogy még 230 forintos sem kellett adni a közös pénzért. A valutaunió egyébként 12 ország részvételével indult el, ma 19 tagból áll a klub. Bővülni egyelőre nem fog, bár egyedül Nagy-Britannia kapott felmentést a csatlakozás alól.

©

55 ezer

Összesen ennyien dolgoznak valamelyik uniós intézményben, a legnagyobb foglalkoztató „Brüsszel”, vagyis az Európai Bizottság, amely 34 ezer embernek ad munkát. Ez azt jelenti, hogy valamivel több mint 9 ezer európaira jut egy eurokrata. Az EU igazgatása évente 8,3 milliárd euróba kerül – a tagországok összesen 2200 milliárd eurót költenek erre.

1,15 millió

Ennyi szíriai menekültet látott el az EU a bevándorlási válság kezdete óta. A Frontex becslése szerint tavaly 364 ezer menekült érkezett a Földközi-tenger felől az unióba, ezen az útvonalon ötezerre teszik az átkelés közben meghalt migránsok számát.

3,4 millió

Naponta ennyi ember kel át a schengeni belső határokon, ahol 1995 óta semmilyen ellenőrzés nincsen. Magyarország 2007 decemberében csatlakozott a rendszerhez.

9 millió

A 30 éve működő diákcsere program, az Erasmus – és utóda az Erasmus+ - összesen ennyi fiatal külföldi tanulását vagy munkavállalását támogatta. Magyarország 1998 óta tagja a programnak, azóta 220 ezren kaptak Erasmus-ösztöndíjat.

114 millió

Ennyi euróba kerül évente az uniós polgároknak a leghülyébb európai szabály. Nem, az uborka görbületét szabályozó, soha nem kötelező és már nem is létező rendelkezésre gondolunk, hanem arra, hogy az Európai Parlament két helyen ülésezik. Brüsszel mellett a másik központ Strasbourg, ahol az alapszerződés szerint évente 12 plenáris ülést kell tartania a testületnek.

2,3 milliárd

Naponta átlagosan ennyi forint érkezett az Európai Unióból Magyarországra regionális támogatás formájában. A mostani, 2020-ig tartó költségvetési időszakban összesen – az agrártermelőknek szánt közvetlen kifizetésekkel és a visszatérítendő kedvezményes hitelekkel együtt – 12 ezer milliárd forintnyi forrást hívhat le az ország. Az egy főre jutó támogatás tekintve a magyarok a harmadik legtöbb pénzt kapják. És még egy szám: a nettó profit (vagyis a befizetés és a kifizetés különbsége) a GDP 4,38 százalékát tette ki 2015-ben.

14 ezer milliárd

Euróban számolva ennyi az EU teljes GDP-je. Brüsszeli számítások szerint ezt 30 millió vállalkozás állítja elő.

A hvg.hu az Európai Parlamenttel együttműködve számol be ebben a fél évben az uniós intézmények tevékenységéről, a közösséget érintő döntésekről, és ezek hatásairól. Az EP a tartalomért nem vállal felelősséget.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Börtönbe kerül egy Facebook-poszt miatt egy új-zélandi férfi

Börtönbe kerül egy Facebook-poszt miatt egy új-zélandi férfi

Bors: Letartóztathattak egy embert a több mint egy hónapja eltűnt maglódi vállalkozó ügyében

Bors: Letartóztathattak egy embert a több mint egy hónapja eltűnt maglódi vállalkozó ügyében

Tett egy nagyon szimpatikus gesztust a Pride-nak a Queens of the Stone Age

Tett egy nagyon szimpatikus gesztust a Pride-nak a Queens of the Stone Age

Ősszel már olthatják a hetedikes fiúkat HPV ellen

Ősszel már olthatják a hetedikes fiúkat HPV ellen

Olyan funkciót kaphat a Google telefonja, amellyel végre kitűnhet a vetélytársak közül

Olyan funkciót kaphat a Google telefonja, amellyel végre kitűnhet a vetélytársak közül

Megépítették az első Tesla pick-upot

Megépítették az első Tesla pick-upot