Tetszett a cikk?

Tudja, mennyibe kerül évente a brüsszeli bürokrácia? És hogy naponta mennyi EU-támogatás érkezik Magyarországra? Az Európai Unió hatvanadik születésnapján számokban mondjuk el, mit is jelent ma az európai közösség.

A mai nap legfontosabb száma a 60, ennyi éve írták alá a Római szerződést, amely az 1993 óta Európai Unió néven ismert közösség alapját adta. Számokat ezen túl is találtunk bőven, hogy jellemezzük az 510 milliós közösséget, amelynek Magyarország csaknem 13 éve, a mai napon 4712 napja lett a teljes jogú tagja.

6

Hat ország alapította 60 éve a közösséget, ma 28 a tagállamok száma, ami a britek kilépésével 27-re csökkenhet. Pótolni aligha fogja őket bárki a közeljövőben – hacsak Skócia nem dönt a függetlenség és a csatlakozás mellett.

©

8

A világ lakosságának nyolc százalékát teszi ki az Európai Unió 510 millós népessége. Ez az arány 2050-re 5 százalékra eshet vissza.

30

A leghosszabb csatlakozási folyamat: Törökország 30 éve próbál belépni a szervezetbe, az elmúlt évtizedek azonban ritkán szóltak a folyamat előrehaladásáról. Inkább a fel-feléledő vitákról esett szó. A nagy áttörés egy éve volt, amikor a menekültek ellátásáért cserébe vízummentességet ígért az EU Ankarának. A júliusi puccskísérlet utáni keménykedés is hozzájárulhatott azonban ahhoz, hogy a vízum ma is megvan, a törökök pedig éppen felbontani próbálják az egyezményt.

32

Ennyi tagja van a legnagyobb kiterjedésű uniós intézménynek, a vámuniónak. Az Európai Gazdasági Térség eggyel kevesebb tagot számlál, a schengeni rendszerben 26 ország vesz részt, az euróövezetben pedig 19. A NATO-ban az EU-hoz hasonlóan 28 európai állam tag.

50

Az alapszerződés 50. cikke vált a leghíresebb jogszabállyá az EU történetében. Ez alapján indíthatja el egy ország a kilépést, a brit kormány várhatóan néhány nap múlva, március 29-én nyújtja be az első ilyet.

51 kilométer

Ha kinyomtatnák, ilyen hosszú lenne a hatályos, több mint 80 ezer oldalas uniós joganyag. 1957 óta ennél jóval több, csaknem 700 ezer oldalnyi jogszabály keletkezett, ezeknek a jó részét elvetették vagy módosították azóta.

244,75

2002. január 2-án, a készpénzváltás utáni napon ennyi forintot ért egy euró. A mélypont 326 forint volt (2015 januárjában, amikor a svájci jegybank feladta a frank/euró árfolyamkorlátot), a csúcs pedig 2008 nyara, a válság előtti hónapokban volt, hogy még 230 forintos sem kellett adni a közös pénzért. A valutaunió egyébként 12 ország részvételével indult el, ma 19 tagból áll a klub. Bővülni egyelőre nem fog, bár egyedül Nagy-Britannia kapott felmentést a csatlakozás alól.

©

55 ezer

Összesen ennyien dolgoznak valamelyik uniós intézményben, a legnagyobb foglalkoztató „Brüsszel”, vagyis az Európai Bizottság, amely 34 ezer embernek ad munkát. Ez azt jelenti, hogy valamivel több mint 9 ezer európaira jut egy eurokrata. Az EU igazgatása évente 8,3 milliárd euróba kerül – a tagországok összesen 2200 milliárd eurót költenek erre.

1,15 millió

Ennyi szíriai menekültet látott el az EU a bevándorlási válság kezdete óta. A Frontex becslése szerint tavaly 364 ezer menekült érkezett a Földközi-tenger felől az unióba, ezen az útvonalon ötezerre teszik az átkelés közben meghalt migránsok számát.

3,4 millió

Naponta ennyi ember kel át a schengeni belső határokon, ahol 1995 óta semmilyen ellenőrzés nincsen. Magyarország 2007 decemberében csatlakozott a rendszerhez.

9 millió

A 30 éve működő diákcsere program, az Erasmus – és utóda az Erasmus+ - összesen ennyi fiatal külföldi tanulását vagy munkavállalását támogatta. Magyarország 1998 óta tagja a programnak, azóta 220 ezren kaptak Erasmus-ösztöndíjat.

114 millió

Ennyi euróba kerül évente az uniós polgároknak a leghülyébb európai szabály. Nem, az uborka görbületét szabályozó, soha nem kötelező és már nem is létező rendelkezésre gondolunk, hanem arra, hogy az Európai Parlament két helyen ülésezik. Brüsszel mellett a másik központ Strasbourg, ahol az alapszerződés szerint évente 12 plenáris ülést kell tartania a testületnek.

2,3 milliárd

Naponta átlagosan ennyi forint érkezett az Európai Unióból Magyarországra regionális támogatás formájában. A mostani, 2020-ig tartó költségvetési időszakban összesen – az agrártermelőknek szánt közvetlen kifizetésekkel és a visszatérítendő kedvezményes hitelekkel együtt – 12 ezer milliárd forintnyi forrást hívhat le az ország. Az egy főre jutó támogatás tekintve a magyarok a harmadik legtöbb pénzt kapják. És még egy szám: a nettó profit (vagyis a befizetés és a kifizetés különbsége) a GDP 4,38 százalékát tette ki 2015-ben.

14 ezer milliárd

Euróban számolva ennyi az EU teljes GDP-je. Brüsszeli számítások szerint ezt 30 millió vállalkozás állítja elő.

A hvg.hu az Európai Parlamenttel együttműködve számol be ebben a fél évben az uniós intézmények tevékenységéről, a közösséget érintő döntésekről, és ezek hatásairól. Az EP a tartalomért nem vállal felelősséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!