szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyarországi reklámadó sérti az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályokat, mivel annak progresszív adókulcsai szelektív előnyt biztosítanak egyes vállalatoknak – állapította meg az Európai Bizottság pénteken. Az adókulcsok eltéréseinek véget lehetne vetni azzal is, hogy az egész adót eltörlik, de a magyar kormány ilyesmire nem gondol. De arra sem, hogy teljesítse a brüsszeli elvárást. Máris bejelentette, hogy ellenáll.

A bizottság 2015 márciusában indított mélyreható vizsgálatot a 2014 júniusában bevezetett reklámadó miatt, főleg azért, mivel a magas bevétellel rendelkező társaságokat 50 százalékos adóteherrel sújtották, miközben a kisebb cégeknél jóval kisebb, akár 0 százalékos kulcsot állapítottak meg.  Amiatt is vizsgálódtak, hogy a törvény szerint az előző évben, 2013-ban veszteséges cégeknek kevesebb adót kellett fizetniük.

A most kiadott közlemény szerint mindkét gyanút igazolták a testület versenyjogászai. Emiatt az Európai Bizottság határozata arra kötelezi Magyarországot, hogy szüntesse meg a 2014-es reklámadó-törvényen vagy annak uniós kérésre már tavaly módosított változatán alapuló indokolatlan megkülönböztetést a vállalatok között, és állítsa helyre az egyenlő bánásmódot a piacon.

A reklámadóval kapcsolatos vizsgálat nem egyszerű eljárás volt, a bizottság azt is megtiltotta 2015 tavaszán, hogy beszedjék az adót. Ezt követően, bizottsági nyomásra módosította a parlament a törvényt, amely ugyan kisebb eltérésekkel – a reklámból származó bevétel 0 és 5,3 százalék közötti sávban –, de fenntartotta a progresszivitást.

A bizottság szerint ez „a helyes irányba tett lépés” volt, de oszlatta el teljes mértékben az aggályait. Különösen, hogy a módosítás lehetővé tette a cégeknek, hogy maguk döntsék el, az új vagy a régi szabályok szerint fizetik az adót. Brüsszel azt sem vette jó néven, hogy a törvény módosítását úgy vezették be, hogy arról nem értesítette a kormány a bizottságot, és nem is konzultáltak vele előzetesen.

Mindenki fizet

A magyar hatóságoknak most a Bizottság határozatában meghatározott módszertan alapján meg kell állapítaniuk az egyes vállalatok által visszafizetendő adó pontos összegét (ha vannak ilyen összegek). A vállalatok elkerülhetik a visszafizetést, ha Magyarország igazolja, hogy a kapott előny megfelel a de minimis rendelet kritériumainak.

Az EU-ban a közvetlen adóztatás tagállami hatáskörbe tartozik, így Brüsszel nem is magát a közterhet kritizálta most sem, hanem a megkülönböztetést. Azok, akiknek jóval kevesebbet kellett befizetniük, az uniós logika szerint jogosulatlan előnyhöz jutottak a többiekkel szemben. A bizottság azt a passzust is jogsértőnek tartja, amely alapján az elhatárolt veszteséget le lehetett vonni az adóköteles reklámbevételből.

A kormány kitart

A magyar kormányt nem győzte meg a bizottsági állásfoglalás. A Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte: hazánk még a Brüsszel kérésére sem fog visszamenőlegesen semmilyen közterhet elkérni a reklámadó-mentességben részesülő kisvállalkozóktól.

„A kormány elkötelezett a reklámadó szabályainak megtartása mellett, és mindent elkövet azért, hogy megvédje azt az innovatív magyar kezdeményezést, amellyel a reklámtevékenységet végző világcégektől is beszedhető az állami költségvetést megillető adó” – áll a tárca közleményében.

Ez a Google-adóként emlegetett javaslat a tavaszi adócsomaggal került be a törvénybe, és a bizottság vizsgálatában nem is foglalkozott vele. A HVG-nek akkor több szakember bírálta a jogszabályt, mondván a digitális reklámpiac egyre nagyobb szeletét kihasító Google-t vagy a Facebookot ezzel aligha bírják rá a rájuk eső reklámadó megfizetésére, ám jóhiszemű kis cégeket nehéz helyzetbe sodorhatnak azzal, hogy „becsült adóként” jelentős adót állapítanak meg náluk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!