szerző:
hvg.hu

Tízezerrel megemelték a Magyarországon foglalkoztatható EU-n kívüli polgárok számát.

Legfeljebb 59 ezer, az Európai Unión kívülről érkező ember dolgozhat egyszerre Magyarországon – döntött Varga Mihály. Egy 2015-ös kormányrendelet szerint a nemzetgazdasági miniszter határozhatja meg, hogy hány harmadik országbeli állampolgár jöhet ide munkavállalási engedéllyel dolgozni. Tavaly még csak 49 ezres volt a létszámuk, idén ezt tízezerrel megemelték.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján 2016-ban mindössze 10,5 ezer külföldit foglalkoztattak itt, miközben tíz éve még a 20 ezret közelítette ez a szám.

A legtöbb külföldi Budapesten és a Dunántúl északi részén dolgozik, a fővárosban több mint 4 ezren. A legtöbben gyári munkások, rakodók és fuvarosok.

Valamelyest nőtt a képzettebbek az aránya is. A Magyarországon dolgozó külföldiek vagy nagyon képzettek vagy alulképzettek: két és félezer külföldinek felsőfokú végzettsége van, nem egész ezernek viszont legfeljebb nyolc általánosa.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!