szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Semjén Zsolt egy hónappal ezelőtti iráni tárgyalásairól a Miniszterelnöki Sajtóiroda nem kívánt részletes tájékoztatást adni. A jelek szerint nem voltak túlságosan közlékenyek azzal a belgrádi találkozóval kapcsolatban sem, ahol a magyar miniszterelnök-helyettes Irán belgrádi nagykövetével egyeztetett.

Az LMP-s Ungár Péter szerint Semjén Zsolt már megint titokban tárgyalt az iráni–magyar kapcsolatokról.

Az ellenzéki politikus Facebook-oldalán azt írta: a kormány hivatalos oldalán senki nem számolt be a miniszterelnök-helyettes és az iráni nagykövet közötti találkozóról, arról megint egy iráni hírügynökségtől tájékozódhat a magyar közvélemény.

„Semjén állítólag azt reméli, hogy az iráni és a magyar bankok közötti kapcsolatok intenzitásának fokozásától beindulnak majd a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok Budapest és Teherán között, mindeközben Magyarország az isztafáni nukleáris biztonsági konferenciára is delegációt küldött, ezzel tovább ácsolva az iráni–magyar atompaktum alapjait" – írta Ungár Péter az IRNA (Islamic Republic News Agency) beszámolója alapján.

A jelentés szerint a magyar miniszterelnök-helyettes Belgrádban tárgyalt Irán budapesti nagykövetével, Gholamali Rajabi Yazdival. A két ország közötti együttműködéseket városi szinten erősíteni fogják: Teherán és Budapest, Siráz és Pécs, Jazd és Jászberény a jövőben szorosabban fog együttműködni, valamint Isztafánnal is mélyülni fog több magyar város kapcsolata – írta az IRNA.

Az Index emlékeztetett: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Magyarország nevében megállapodást kötött Teheránban arról, hogy a magyar és az iráni kormány együtt épít majd atomreaktorokat a jövőben, valamint Magyarország 26,4 milliárd forintos hitelt ad Iránnak a projekthez. Ezek az adatok az iráni sajtóból derültek ki, a Miniszterelnöki Sajtóiroda egy homályos közleménnyel lerendezte ugyanis a tájékoztatást. Később az atv.hu a teheráni sajtó alapján közölt még részleteket a megállapodásról.

A jelek szerint Semjén Zsolt belgrádi tárgyalásaival kapcsolatban is a korábbi módszerhez nyúlt a Miniszterelnöki Sajtóiroda, vagyis az egyeztetésről semmilyen érdemi részletet nem közöltek.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden

645 ezer állami autót cseréltet elektromosra Joe Biden

Vége Elliot Page házasságának

Vége Elliot Page házasságának

Koronavírus-fertőzésben meghalt a svéd drámaíró, Lars Norén

Koronavírus-fertőzésben meghalt a svéd drámaíró, Lars Norén