Juhász Gábor
Juhász Gábor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Andy Vajna tévévásárlását hitelező MKB bank bebiztosította magát: óvadéki jogot szerzett a tavaly 7 milliárdos veszteséggel zárt TV2 Média Csoport Zrt. minden részvényére.

Különös módon pumpálta fel a TV2 Média Csoport Zrt.-t Andy Vajna a napokban, cége, a Magyar Broadcasting Co Zrt. 4, azaz négy forintos alaptőke-emelést hajtott végre a kezében lévő társaságban. Valójában persze több pénz érkezett a súlyosan tőkehiányos cégbe, amelynek saját tőkéje mínusz 7 milliárd forint volt 2016 végén. Az Interaktív Kft. december végi beolvasztásával létrejött média zrt könyvvizsgálója tavasszal fel is hívta a tulajdonos figyelmét „intézkedési kötelezettségére”, vagyis, hogy vagy pótolja az alaptőkét, vagy alakítsa át a társaságot, vagy szüntesse meg.

Vajna persze nem azért vett tévétársaságot, hogy bezárja. Segítségére sietett az MKB: 2016 karácsonyára meglepte a kormánybiztos cégét egy hitelszerződés-csomaggal. Aznap persze be is biztosította magát a bank, óvadéki jogot kötött ki a TV2 részvényekre. Vagyis akkor se kerülne a kormányzattól messze a TV2, ha Vajna befuccsolna mint tévétulajdonos. Igazolódott a HVG április végén közölt sejtése: „Az utóbbi hónapok fejleményei alapján nem lenne meglepő, ha a tévétársaság ügyében a kormányoldal bebiztosította volna magát – akár vételi opcióval, akár más módon –, hogy a TV2 a befolyása alatt maradjon”.  Az MKB ugyanis – mint lapunk május 4-i címlap-sztorijában megírtuk – ma már jórészt „Matolcsy Közeli Barátai” kezében van, ugyanis 20 százalékban a Matolcsy-unokatestvér Szemerey Tamás birodalmának része, és ott van benne résztulajdonos-vezérigazgatóként Balog Ádám volt jegybanki alelnök is.

A TV2-szerződések még korábban köttettek, de közvetetten az MKB mindenkori tulajdonosain és vezetésén is múlik a TV2 sorsa. A Magyar Broadcasting ugyanis a bank pénze segítségével tőkésítette fel most úgy a TV2-t, hogy 4 forintot (!) tett az alaptőkébe, de ezzel egyidejűleg 13,5 milliárd forint (!) mint tagikölcsön-követelés a tőketartalékba került. Kell is a pénz, a TV2 Média Csoport ugyanis 7,2 milliárd forintos mérleg szerint veszteséggel zárta 2016-ot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Buszra és autókra döntött fát egy betonkeverő Budapesten

Buszra és autókra döntött fát egy betonkeverő Budapesten

Mindenkinek vicces, ha felismeri a szomszédját a filmvásznon

Mindenkinek vicces, ha felismeri a szomszédját a filmvásznon

Megmagyarázta az Emmi, miért kell egyszerűbb lélegeztetőgép az idősotthonokba

Megmagyarázta az Emmi, miért kell egyszerűbb lélegeztetőgép az idősotthonokba