szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Élesítette az atomfegyvert Magyarországgal szemben az EU. A lakosság harmada még mindig a létminimum alatt él, a gáz ára nálunk drágult a legjobban. Hatcsillagos szálloda lesz Etyeken, a mezőkövesdi foci pedig szárnyal. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

A magyarországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülése, amelynek értelmében a testület megkezdi az előkészítését az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindításának Magyarországgal szemben. A határozat szerint Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének.

A lakosság 36 százalékának jövedelme nem érte el 2016-ban a 88 619 forintos létminimumot.

A létminimum összegét hosszú ideig a Központi Statisztikai Hivatal számolta ki, de 2015-ben módszertani okokra hivatkozva felhagytak ezzel, azóta a Policy Agenda kutatócég vette magára a feladatot, hogy megállapítsa, mennyiből él meg egészségesen egy család Magyarországon.

Két éve még a lakosság 41 százaléka élt az akkor 88 ezer forintban meghatározott létminimum alatt (egy négyfős családnál 255 ezer forintban állapították meg ezt az összeget), 2016-ban ez némileg javult, de még így is a magyarok 36 százaléka tud havonta a minimumnál is kevesebből gazdálkodni. 

Megszüntette a nyomozást a Fővárosi Főügyészség Horváth András, a NAV egykori munkatársa ellen - jelentette a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet, amely Horváth Andrást képviselte az ügyben.

Az ügyészség döntése alapján nem valósult meg egyetlen bűncselekmény sem azok közül, amelyekkel a feljelentő NAV vádolta Horváth Andrást - közölte a TASZ. Horváth Andrást a NAV személyes adatokkal való visszaélés miatt jelentette fel, mert állítólag jogsértő módon kutakodott az adóhatóság nyilvántartásában, és így számos adótitkot tartalmazó adatot, iratot szerzett meg. Horváth András ezekre az adatokra és iratokra alapozta a rendszerszintű áfacsalásról szóló korrupciós bejelentését.

Egész Európában jelentősen csökkent a gáz ára, kivéve Magyarországon, Hollandiában és Svédországban – derül ki az Eurostat adataiból. A 2015-2016-ban mért 1,5 százalékos magyar gázáremelkedés a legnagyobb volt az egész EU-ban.

De a magyar rezsi még így is alacsonynak számít. A gázár nálunk a negyedik legalacsonyabb az unióban, az áramárban pedig a második helyen vagyunk. Más a helyzet, ha vásárlóerő-paritáson számolunk, úgy az áram a finneknél, Luxemburgban és Hollandiában a legolcsóbb, a gáz pedig Luxemburgban, Észtországban és Nagy-Britanniában.

A hét képe: Orbán Viktor posztolta, amint Kínában Vlagyimir Putyinnal, Recep Tayyip Erdoğannal és Aljakszandr Rihoravics Lukasenkával találkozik.

©

A világ legdrágább vasúti projektjének jósolják a Budapest és Belgrád közé tervezett fejlesztést, mely becslések szerint akár 750 milliárd forintot is felemészthet, és csak 2400 év alatt térülne meg Magyarországnak. A megvalósulás ennek ellenére már idén ősszel megkezdődhet, mivel a kormánypártok május elején a parlamantben megszavazták.

Az ügylet hemzseg a korrupciógyanús elemektől, miközben Magyarországra nézve szinte semmilyen haszna nincs is, Kínának viszont annál fontosabb, hogy felgyorsíthassa az Európába importált olcsó kínai termékek útját.

Érzékeltetésül, hogy mekkora összeget ölnénk a belgrádi vonalra, Magyarország összesen 1200 milliárd forintot kap a 2014–20-as uniós ciklusban közlekedésfejlesztésre Brüsszeltől, ebből a pénzből többek között egy halom autópálya és autóút megépítésére, a két balatoni és a debreceni vasúti fővonal rendbetételére és több nagy vasútállomás átépítésére is telik.

Szárnyra kapott a mezőkövesdi foci: a klub a hirdetők nagy kedvencévé vált, ha már nézők nincsenek és eredmények is alig. Az mfor.hu nézte meg Tállai András klubjának beszámolóját, amiből kiderült: a 2015-ös 179 millió forintról egy év alatt 502 millióra nőttek az értékesítésből származó bevételek – ez a tétel öt éve még csak 27 millió forint volt.

A bevétel legnagyobb, több mint 300 millió forintos része az MLSZ jogdíjaiból jön össze, a második legnagyobb része viszont a reklámbevétel: a hirdetők úgy döntöttek, hogy érdemes 133 millió forintot költeni arra, hogy a Mezőkövesddel reklámozzanak. Látványos a növekedés az egyéb bevételek során is, nagyrészt a helyi önkormányzatnak köszönhetően, akik tavaly 212 millióval támogatták a klubot. A jegyárbevétel ettől alaposan elmarad, mindössze 16 millió forint jött be ebből.

Magyarország első hatcsillagos szállodájának tervét is elrejtették a Pannónia Szíve Programban, amelynek célja, hogy a Vértes, a Velencei-tó és Bicske által határolt terület turizmusát fejlessze - írta a Bors. Ebben a térségben található Felcsút is, valamint a borászatairól is híres Etyek, ami a fejlesztés első ütemében a legtöbb támogatást kapja, és amit még külön miniszterelnöki biztos is felügyel. A program külföldi turisták özönét vizionálva három háromcsillagos, három négycsillagos, és Magyarországon elsőként egy hatcsillagos szálloda felépítését szorgalmazza. Ilyen minősítést csak olyan hotel kaphat, ahol például az alkalmazottak száma nem lehet kevesebb, mint a vendégeké, illetve nyilvános helyeken, például étkezés közben is adott az egyéni elkülönülés lehetősége.

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!