szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy Csongrád megyei fogorvos bizonyos betegei a nyilvántartás szerint akkor is kaptak kezelést, amikor nem jártak a rendelőben. És olyat is, ami a valóságban meg sem történhetett.

El nem végzett kezelések után is vett fel pénzt utána a csanádpalotai fogorvos – ezt állítja az egyik beteg, aki az ügyfélkapuján vette észre, hogy a neve mellett szereplő orvosi beavatkozások listáján olyan kezelések is vannak, amelyet sosem végeztek el.

A Délmagyarország szerint a nő elment az orvoshoz tisztázni a számokat, és a rendelőben egy olyan fogat jelöltek meg kezeltként, amely nem létezik már, mivel a helyén egy 23 éve beültetett pótlás van: négy fog egyben. Kiderült emellett, hogy olyan idei időpontot is beírtak az elszámolásba, amikor nem járt a beteg a fogorvosnál. Az érintett rendelőben 2011-ben volt ugyanis utoljára.

A lap azt írja: a nő azért osztotta meg történetét a nyilvánossággal, mert szeretné, ha mindenki leellenőrizné az adatait. Egy Facebook-csoportban is leírta, mit talált az ügyfélkapuján, és kiderült: még ketten hasonló, a valóságban el nem végzett kezeléseket láttak az adataik között, szintén a csanádpalotai fogorvos nevén.

Egyikük, egy fiatal csanádpalotai nő elmondta: általános iskolás korában többször volt a rendelőben iskolai fogászaton, de még 2007 előtt, és semmilyen kezelést nem kapott. Később még egyszer volt ott a bölcsességfoga miatt, de akkor sem kezelték. Ehhez képest az elszámolásában egyebek mellett három foghúzás szerepel, pedig maradandó fogai közül egyet sem húztak még ki.

A lap munkatársa megkereste a csanádpalotai fogorvost, aki kérdezte, miért akarnak erről írni. Majd közölte, hogy ő nem nyilatkozhat a kötelező titoktartás miatt, a betegjogi képviselőhöz küldte az újságírót. Felhívta azt a betegjogi képviselőt, akinek a nevét, telefonszámát kifüggesztették a folyosón, de ő közölte, hogy Csongrád megyében már nem ő az illetékes. Megadott egy másik nevet, ő azonban nem vette fel a telefont.

A cikkben megjegyzik: az ügyfélkapun keresztül elérhető lista alján figyelmeztetés olvasható. Ha az ügyfél eltérést tapasztal az adataiban, akkor közvetlenül jelezheti azt az illetékes intézménynek.

A lap megkereste az ügyben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt, választ a cikk megjelenéséig nem kaptak.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
115 millió forint letaglózó ár, még ha egy Audi RS Q8-R-ről van is szó

115 millió forint letaglózó ár, még ha egy Audi RS Q8-R-ről van is szó

Valahogy így néznek ki a karantén utáni ölelések

Valahogy így néznek ki a karantén utáni ölelések

Az Európa Tanácsig jutott a magyar közmédiában támadott osztrák újságíró ügye

Az Európa Tanácsig jutott a magyar közmédiában támadott osztrák újságíró ügye