szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A saját fizetésüket is alaposan felemelhetik a döntéshozók, ha eleget tesznek az alacsony bérük miatt sztrájkoló önkormányzati dolgozók követeléseinek - írta a Blikk.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete a 2008 óta változatlan köztisztviselői illetményalap emelését kéri a kormánytól, amellyel két héten belül el is kezdik a tárgyalásokat - idézte fel a Blikk

A javaslatuk szerint 38 650 forintos illetményalapot 60 ezer forintra emelnék, amellyel több mint ötven százalékkal nőhetne a hivatalnokok fizetése.

Az állami vezetők illetményét is az illetményalapból kell kiszámolni, így a kormánytagok, államtitkárok, helyettes államtitkárok illetménye is automatikusan megugrik a szakszervezeti javaslat elfogadása esetén.

Ez alapján Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök jelenlegi bruttó 1,5 millió forintos fizetése bruttó 2,3 millió forint fölé ugrana.

Ez a szám úgy jön ki, hogy az állam vezetők, mint a miniszterelnök, az államfő és például a házelnök a 38 ezer 650 forintos alap harminckilencszeresét kapják meg - tette hozzá a lap.

A miniszterek illetménye is meghaladná a kétmillió forintot. Az államtitkárok az eddigi 997 ezer forint helyett 1,5 millió forintot kereshetnének, a helyettes államtitkárok bérezése pedig 748 ezerről közel 1,2 millióra nőne.

A fizetésemelés ráadásul a teljes politikán átfutna, a képviselők és a polgármesterek is részesülnének belőle, mert az ő illetményüket pedig az állami vezetőkéhez kötik.

Kövér László házelnök az államfőhöz hasonlóan 2,3 milliót kereshetne, Tarlós István főpolgármester 2 milliós fizetésnek örülhetne. A megyei jogú városok és a kerületek polgármesterei 1 millió helyett már másfelet kapnának, de a legalacsonyabb parlamenti képviselői fizetés is 1,2 millió lenne.

A polgármesterek és képviselők az elmúlt években kaptak fizetésemelést, az állami vezetők kilenc éve nem.

A Miniszterelnökségen a Blikknek megerősítették, hogy az állami vezetők illetményét is befolyásolja az illetményalap változása, és hozzátették, hogy nincs politikai szándék az állami vezetők illetményeinek változtatására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Majdnem 90 millió forintért kelt el a Knight Rider autójának másolata

Majdnem 90 millió forintért kelt el a Knight Rider autójának másolata

Akár tíz évet is kaphat egy orvos, aki hálapénzt fogad el

Akár tíz évet is kaphat egy orvos, aki hálapénzt fogad el

Egy elfeledett tiltakozás: Paptanár, bankelnök és író és gróf is fellépett a svábok kitelepítése ellen

Egy elfeledett tiltakozás: Paptanár, bankelnök és író és gróf is fellépett a svábok kitelepítése ellen