szerző:
hvg.hu

Bár a metrót meghekkelte egy fakocka, a kisvasút megállíthatatlan. Balatonalmádiban nem lesz buborék, bringaúttal viszont jól lehet uniós pénzt lehívni. A romaproblémára egy holland telepes adott rendhagyó megoldást. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Részletes és kimerítő magyarázatot adott az orosz metró újabb meghibásodására a BKV vezérigazgatója. Bolla Tibor a Klubrádiónak nyilatkozva rántotta le a leplet arról az "idegen tárgyról", amitől szerdán beragadt a felújított metró egyik kocsijának ajtaja:

"Az ajtó alatt egy fakocka volt beszorulva, és ez gátolta meg az ajtók normális becsukódását ezen a helyen. Ez a fakocka ez nem odaillő alkatrész volt, tehát ezt valaki vagy véletlenül, vagy szándékosan került oda ez a fakocka, ezt nem tudjuk kizárni, vizsgáljuk jelen pillanatban is, hogy hogy kerülhetett oda ez az alkatrész. Amióta ezt eltávolították a mérnökök, az ajtó az működik."

Erre aztán ráerősített Tarló István főpolgármester is, aki már feljelentésről is beszélt, mert ugye az ilyesmi nem lehet véletlen. Legújabban viszont kiderült, hogy a fakocka akár magából a metrószerelvényből is származhat.

Mi állhat a rejtélyes ügy hátterében?

Biztos lehet benne, hogy a hazai fagyizókban a legmagasabb minőségtől az aromával ízesített, színezékkel festett, kenhető levegőig mindennel találkozhat. Az eltérő készítési módokhoz eltérő árak is kapcsolódnak, érdemes megnézni, mibe is kerül az a gombóc fagylalt, amelyet 170 forinttól 350 forintig vehet meg. A minőségi fagylalt 60 forinttól indul,  a gyümölcspasztás kihozható már 40-ből, a porból készült 25-ből, a silány fagylalt porból, habosítva pedig nem kerül többe a cukrásznak 20 forintnál.

©

Egy munkabizottság dolgozik azon, hogy határozzák meg, a fagylaltnak mennyi szárazanyagot, tejet, tejszínt, vajat, gyümölcsöt kell tartalmaznia, illetve milyenek legyenek a térfogati jellemzői. Addig is, gyanút foghat, ha nagyon magasra púpozzák fel az édességet a pultban – erre nincs szükség, hiszen megfelelő tárolás mellett három napig is megőrzi az ízét, minőségét a fagylalt. Az se jó jel, ha rikító a színe. Csak egy szélsőséges példát kedvéért: a valódi almafagylalt soha nem zöld vagy piros, annak a színe épp olyan barnás, mint a gyümölcs húsa néhány perccel az után, hogy lereszeltük.

Fagyi vagy jégkrém?

A HVG e heti száma mutatta be részletesen Elroy Thümmler holland üzletember történetét, aki beleszeretett egy Nógrád megyei kis faluba, olyannyira, hogy sorra meg is vette majdnem az összes házát. Bedepusztán rajta kívül már csak két magyar maradt, egy méhész és egy vadász. A házakat tulajdonképpen nem is megvette, hanem elcserélte: a bedepusztai – főleg roma – családoknak más falvakban vett jobb házakat, és ők oda költöztek. Az üzletember céges rendezvényekre és turisztikai célokra szeretné használni az általa fel is újított házakat.

Ez lenne a romaprobléma megoldása?

A hét képe: Bemutatták a sajtónak a három és fél milliárd forintból épült ideiglenes műugró tornyot, amit pár nap múlva lebontanak.

A Magyar Közlöny szerint a kormány közel 8,5 milliárd forintot fordít kisvasútfejlesztésre. Ebből az összegből fedezik többek közt a Bicske–Felcsút Puskás Akadémia-szakasz megtervezését is. A Vál-völgyi Kisvasút Bicske–Lovasberény közötti, eddig el nem készült szakaszainak kivitelezését a II. ütemben valósítják majd meg, amelyhez pótlólagos költségvetési forrást biztosítanak.

És hol van még a vége?

Csak augusztus 31-ig adták ki az engedélyeket a vendéglátósoknak a Rómain, és úgy tűnik, ezzel közelebb kerültünk a fák letarolásához, mint valaha - mondja a hvg.hu-nak a helyszínen a Fák a Rómain civil csoport egyik aktivistája, aki szerint most már a tervek engedélyeztetése is folyamatban van, így még akár idén megindulhat a fák kivágása és a gát-projekt.

©

Egy csónakház két evezősét sikerült név nélkül szóra bírni, ők sem tudják még, hogy mi vár rájuk, majd egyikük hozzátette, „itt már minden le van osztva, ami a jövőbeni ingatlanviszonyokat illeti”. Később az egyik vendéglős, akivel szóba elegyedtünk, még névtelenül azt mondta, ő már olyanokat hall, hogy "annyira eldurvult a helyzet, hogy aki bármi rosszat is mond a gátra a fővárosban, azt azonnal kirúgják”.

Ki kap engedélyt a Rómain üzletet nyitni?

324 millió forint uniós pénz lehívásával valósított meg egy alapítvány a Balaton mellett olyan biciklis és kulturális projektet, amelynek nem sok értelme látszik. A balatonedericsi Bringatanyán a közeli település alpolgármestere és a pályázati pénzt elnyerő alapítvány kuratóriumi elnökének közös cége adja a rendezvényekhez a büfét. Egy napelemes katamaránt is vettek 25 millió forintért, ami elég különleges kishajónak számít a Balatonon. A halászati múzeumnak nevezett épületben egy évvel az átadás után egy csónak és néhány plafonról lógó műhal alkotja a kiállítást.

Ön mire igényelne uniós pénzt?

Ha nem hitte el, hogy Almádiban 600 milliárd forintért megépül az Aqua Regnum Hungary nevű futurisztikus, hatalmas aquapark, akkor jól saccolt.

A tavaly a sajtót bejárt tervek és sci-fit idéző látványképek szerint egy 110 hektáros, speciális fóliaszerkezettel fedett vizes szórakoztató centrum épült volna, amikor azonban a Magyar Nemzet most rákérdezett, hogyan áll a beruházás az önkormányzat azt válaszolta: Almádiban nem lesz buborék, az biztos!

Hogyan kell ezt érteni?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megszólalt a Fundamenta vezére: visszautasítja a Fidesz vádjait

Megszólalt a Fundamenta vezére: visszautasítja a Fidesz vádjait

Így készül Amerika a Brexitre

Így készül Amerika a Brexitre

Nem fogja elhinni, miért vesz a kormány hétmilliárdért művházat Hanoiban

Nem fogja elhinni, miért vesz a kormány hétmilliárdért művházat Hanoiban

Mint az IKEA-ban: kiadnak egy okostelefont, amit önnek kell összeszerelnie otthon

Mint az IKEA-ban: kiadnak egy okostelefont, amit önnek kell összeszerelnie otthon

Elromlott egy jármű, nem járt az M4-es metró egy szakaszon

Elromlott egy jármű, nem járt az M4-es metró egy szakaszon

A kormányfő vagy egy százados Flóra nevű lányát hozta haza a HM gépe Ciprusról?

A kormányfő vagy egy százados Flóra nevű lányát hozta haza a HM gépe Ciprusról?