szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újra annyi magyar fiatal hagyja abba az iskolát idő előtt, mint 2006-ban, eközben pedig az EU lehagy minket. Ezzel szenvednek a csehek, a szlovákok és a románok is.

Egyetlen ezrelékkel csökkent tíz év alatt Magyarországon a korai iskolaelhagyók aránya, és jóval rosszabbul állunk, mint 2010-ben. 2006 és 2010 között egy kicsit javult a helyzet, mostanra viszont visszaestünk oda, ahol 2006-ban tartottunk – derül ki az Eurostat friss adataiból. 

Mindez nyilván nem független attól, hogy a kormány 2012-től lecsökkentette a tankötelezettség felső korhatárát 18-ról 16 évre.

Az Eurostat azt vizsgálta, hányan vannak a 18–24 évesek között azok, akik nem jutottak el a középiskola végéig, már nem tanulnak, és szakképzésben sem vesznek részt. Az sem hangzik jól, hogy az EU hetedik legrosszabb adata a mienk, de még súlyosabb problémát mutat, hogy míg szinte minden más országban csökkenő a tendencia, nálunk romlott a helyzet 2010 óta.

2006-ban, ahonnan az Eurostat számolta az adatokat, a magyar fiatalok 12,5 százaléka volt korai iskolaelhagyó. 2010-re egy kicsit sikerült innen javítani, de még az akkori 10,8 százalékos adat is magasnak számított. Azóta viszont majdnem pontosan addig romlott a helyzet, mint ahol 2006-ban jártunk, tavaly már 12,4 százalékos volt a korai iskolaelhagyók aránya.

Az EU átlaga 10,7 százalékos, de ez is nagy csökkenést jelent, 2006-ban még 15,3 százaléknál járt a mutató. Ráadásul a csökkenés folyamatos, a világgazdasági válság sem tudta megtörni. Ez azt is jelenti, hogy a magyar korai iskolaelhagyók aránya sokáig az uniós átlag alatt volt, 2013-tól azonban már rosszabbul állunk, mint az EU-átlag.

A régiónkban máshol is vannak bajok: az egész EU-ban csupán három ország van, ahol nőtt 2006-hoz képest a korai iskolaelhagyók aránya, Csehország, Szlovákia és Románia. Az uniós cél az, hogy 2020-ra 10 százalék alatt legyen a szám, ezt eddig 15 országban tudták elérni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kezdenek visszatérni az utasok a fapados légitársaságokhoz

Kezdenek visszatérni az utasok a fapados légitársaságokhoz

„Főorvos úr, már nagyon vártuk” – így debütált Szlávik János a Jóban Rosszban vendégszereplőjeként

„Főorvos úr, már nagyon vártuk” – így debütált Szlávik János a Jóban Rosszban vendégszereplőjeként

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – első nap

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – első nap