szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Túladott állampapírjai jelentős részén a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozott Pallas Athéné Alapítványok 3,156 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat az alapításuk óta – közölte a jegybank alapítványainak vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. az MTI-vel. A szeptember 30-i állapot szerint a Pallas Athéné Alapítványoknak juttatott összesen 266,4 milliárd forint alapításkori vagyon értéke 269,5 milliárd forintra nőtt.

Mindez azt jelenti, hogy az elmúlt három hónapban kiugró növekedés történt, a június végi – és a korábbi – állapotról szóló jelentések ugyanis még 1,3 milliárdos gyarapodásról számoltak be az MNB alapítványainál.

Még egy nagyon fontos változás történt az elmúlt hónapokban: az MNB – megfogadva a felügyeletét ellátó Európai Központi Bank utasításait – túladott azokon az állampapírokon, amelyekben a PADA vagyonának a jelentős részét tartotta. A korábban 200 milliárdos kötvényállomány mindössze 39,59 milliárd forintra apadt az Optima adatai szerint, csak a harmadik negyedévben 83 milliárd forintnyi állampapírt értékesített a fenntartó. Az államtól „visszakapott” pénz bankbetétekbe került, ezek állománya most 106,7 milliárd forint, ezen kívül 84 milliárd az alapítványok ingatlanvagyona (ez az alapításkor még csupán 6,8 milliárd volt), további 40 milliárdot pedig vállalati kötvényekbe fektették be.

A közlemény szerint az alapítványok úgy tudták elérni a vagyonnövekedést, hogy 5,6 milliárd forint értékben közel 1200 oktatási, tudományos pályázatot támogattak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán és Erdogan barátja lehet nálunk a napenergia királya, de Mészárosra is jut fény

Orbán és Erdogan barátja lehet nálunk a napenergia királya, de Mészárosra is jut fény

Menczer Tamás: George Clooney egy jó színész, de nem világpolitikai orákulum

Menczer Tamás: George Clooney egy jó színész, de nem világpolitikai orákulum

Nemcsak a vakcina hatásossága fontos, hanem az is, hány embert oltanak majd be vele

Nemcsak a vakcina hatásossága fontos, hanem az is, hány embert oltanak majd be vele