szerző:
hvg.hu

Such György 2006-tól 2010-ig volt a Magyar Rádió elnöke, a közszférában szokatlan menedzseri szerződéssel. Ahogy javult a rádió helyzete, úgy nőtt a fizetése, és egy idő után a rádió kuratóriuma már nem volt hajlandó fizetni neki.

Megállapodással végződött az a per, amit Such György volt rádióelnök indított elmaradt sikerdíja miatt. Összesen bruttó 117, nettó 80 millió forint kap, ami a járulékokkal együtt összesen 142 millióba kerül a Közszolgálati Közalapítványnak – értesült az Index.

Such György rádiós szerződése szerint a bruttó 1,8 milliós fizetése nem fix volt: a tényleges összeg attól függött, hogyan sikerül teljesíteni a rádió üzleti tervét, így akár csökkenhetett is. Elnöksége alatt azonban az addig masszívan veszteséges rádió gazdaságilag stabilizálódott, sőt, nyereségessé vált.

A belső átalakításokat, tömeges elbocsátásokat és a műsorok tucatjainak megszüntetését sokan úgy értékelték, hogy azokat elsősorban a minél nagyobb prémium motiválta. Mások viszont úgy vélték: végre valaki hozzányúlt a korszerűtlen műsorpolitikájú, bekövesedett intézményhez.

Ahogy a rádió helyzete stabilizálódott, úgy nőtt Such György fizetése: 2009 elején 4,3, júliusban már 9,4 millió járt neki. A rádió kuratóriuma azonban ezt már nem volt hajlandó kifizetni.

Such pert indított, 175 milliót követelt és az elmaradt kamatokat. A Kúria először azt mondta ki jogerősen, hogy érvényes volt a szerződés, tehát jár neki a sikerdíj. A jogos követelés mértéke egy másik per tárgya volt, és ez a per zárult most le a megállapodással, amit szerdán hagyott jóvá a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma.

A megállapodás értelmében a perköltségeket Suchnak kell állnia, de az összegről senki sem nyilatkozhat.

Az Indexnek Such György a titoktartási pontra hivatkozva nem akart konkrétumokat elárulni, de nem cáfolta az összegre vonatkozó információt.

Such György 2012 óta az Országgyűlés Hivatalának főigazgatója.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!